Zakaj objavljamo selfije?

Zakaj objavljamo selfije? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2017

Skoraj zagotovo ste že naredili kakšen sebek in ga objavili na družbenem omrežju. Zakaj ste to storili? Želite z njim kaj sporočiti, pokazati, kako srečni ste ali iščete kaj povsem drugega? Vsem je skupna ena stvar, ki jo s sebki želimo doseči.

Saj je samo fotografija. Ali pač?

Ko posnamete selfi in ga objavite na družbenem omrežju, je to verjetno le ena izmed mnogih slik, ki jih želite deliti z drugimi. Ali pa od nje pričakujete več? Nihče se ne brani všečkov in lepih komentarjev, ki pohvalijo vašo novo obleko in izoblikovan trebuh. Čeprav objavljanje fotografij samih sebe morda izgleda kot samozavestno dejanje, v resnici vsi iščemo potrditev. Sami ste z videzom morda zadovoljni, vendar, kaj o njem pravijo drugi? Včasih ni dovolj, da ste všeč le sami sebi, slišati želite tudi druga mnenja.

Iskanje potrditve je človeško in vsak se kdaj znajde v kočljivem položaju, ko ni prepričan sam vase. Morda želite slišati mnenje o vašem delu, izjemnem talentu ali čudovitih otrocih, ki ste jih vzgojili. Pri nekaterih stvareh hočemo dokaz, da smo dovolj dobri in da smo namenjeni v pravo smer. To je povsem normalno, razen v primeru, ko se ne zadovoljite zgolj s pohvalo in dobronamernim napotkom. Problem pri iskanju pozornosti je ta, da nas hitro zasvoji in je nikoli nimamo dovolj. Nikoli ne bomo zbrali dovolj dobrih mnenj, če se sami počutimo, kot da si nečesa ne zaslužimo. Pravo potrditev moramo iskati v sebi.

Rojeni z iskanjem odobravanja

Vse skupaj se prične že zelo zgodaj. V vrtcu si za slabo vedenje otroci prislužijo kazen, za dobrega pa pohvalo, ki spodbudi njihove lepe navade.  V osnovni šoli pridejo na vrsti testi in ocene znanja. Kasneje iščemo odobravanje pri simpatiji, sodelavcih in šefih. Ko dobimo pozitiven odziv, je to vzpodbuda za naprej, ki nas žene k nadaljevanju. Zato iščemo skrite talente in spretnosti, v katerih se izkažemo bolje kot ostali. V tem ni nič slabega, vendar ali res potrebujemo priznanja in ocene, ki dokazujejo našo pamet in dobre lastnosti? In če se zgodi nasprotno, ali moramo odnehati? Da vas iz poti ne bo spravila že majhna nedolžna opazka, morate vedeti, kako potrditev in kritika vplivata na vaša dejanja ter odločitve.

Ko se v svoji koži počutite udobno, je pohvale še vedno lepo slišati, vendar jih ne potrebujete nujno, saj veste, da ste ljubljeni in da ste pri svojem delu odlični. Kako postati zadovoljni sami s seboj in uspeha ne šteti z všečki ter naklonjenostjo drugih? Pomaga vam lahko miselni proces in nekaj pripomočkov, ki vas ohranijo na pravi poti ne glede na to, kaj pravijo ostali:

1. Hvaležnost. Na sebi najdite najmanj eno stvar, za katero ste hvaležni. Nekaj, za kar ne potrebujete potrditve, saj veste, da ste preprosto fantastični.

2. Dvom obrnite v svoj prid. Ob preizkušnjah se opomnite, da ste le človek, ki se trudi dati vse od sebe. Vedno bodo prišli dnevi, ko ne boste verjeli, da ste dovolj dobri, vendar to še ne pomeni, da niste vredni vseh lepih izkušenj. Poglejte širšo sliko in se spomnite na uspehe, ki ste jih dosegli s trudom ter vztrajnostjo.

3. Vprašajte se, kakšna bi bila drugačna možnost. Verjetno boste ugotovili, da je vedno boljše izbrati zaupanje vase. Če se na primer borite s kilogrami in ste prepričani, da boste v kopalkah izgledali grozno, pomislite na obe možnosti:

  • Sprejmete svoje telo, takšno kot je in se osredotočite na napredek, saj vsak dan izgledate bolje.
  • Dopovedujete si, da ste zguba kar vodi v negativna čustva in izgubo motivacije.

Kaj boste izbrali?

Preberite tudi: