Zakaj sanjamo in zakaj nas mučijo nočne more?

Zakaj sanjamo in zakaj nas mučijo nočne more? (foto: profimedia) profimedia
19. 9. 2018

Ste se kdaj spraševali, zakaj sploh sanjamo in kako to vpliva na nas? To smo raziskovali v nadaljevanju. 

V stanju budnosti so misli logične, v spanju pa so možgani še vedno aktivni, medtem ko misli oziroma sanje včasih nimajo popolnoma nobenega smisla. Do tega pride zato, ker sanje sprožijo možganski centri za čustva, ne tisti za logiko. Sanje so halucinacije, ki nastopijo med določeni fazami spanja. Najmočnejše so v fazi REM - teh sanj si ne boste pogosto zapomnili. Čeprav za to ni konkretnega dokaza, so sanje večinoma avtobiografske misli, ki temeljijo na nedavnih dogodkih, pogovorih ali težavah s katerimi se soočate v življenju. 

Pri vlogi sanj si raziskovalci še vedno niso povsem edini, obstaja pa kar nekaj razširjenih prepričanj in teorij.
  • Sanje naj bi bile terapevtske

Sanje naj bi bile način, da se lahko soočimo s čustvenimi pretresi v življenju. Ker v spanju možgani delujejo na precej bolj čustveni ravni kot v stanju budnosti, se v zvezi s čustvi določene stvari morda razjasnijo, česar v budnem stanju ne bi mogli storiti.

  • Sanje kot priprava na »pobeg ali soočenje«

Eden izmed predelov možganov, ki je pri sanjah najbolj aktiven, je amigdala, ki je povezana s preživetvenim nagonom in odzivom »pobeg ali soočenje«.

Ena izmed teorij pravi, da vas možgani tako morda pripravljajo na odziv na grožnjo, ker je med spanjem amigdala bolj aktivna kot v budnem stanju.

Na srečo pa možgansko deblo med fazo REM pošilja živčne signale, ki sproščajo mišice, zato med spanjem ne poskušate teči oziroma koga udariti.

  • Sanje kot muza

S pomočjo sanj naj bi sproščali svojo ustvarjalnost. Veliko različnih umetnikov pravi, da so nekatera njihova najbolj ustvarjalna dela navdihnile prav sanje, včasih pa ste se verjetno prebudili tudi z odlično idejo za film ali pesem. 

Ker med spanjem logika, ki bi jo v stanju budnosti verjetno uporabili in tako morda zajezili ustvarjalni tok, ne deluje, imajo vaše misli in ideje prosto pot.

  • Sanje kot pomoč pri shranjevanju spominov

Zelo razširjena teorija o vlogi sanj pravi, da naj bi nam pomagale shranjevati pomembne spomine in stvari, ki smo se jih naučili. Z njihovo pomočjo naj bi se tudi znebili nepomembnih spominov ter se prebijali skozi zapletene misli in občutke. Če se boste naučili nečesa novega in to nato prespali, si boste podatke lažje spet priklicali kot v primeru, da se vmes ne bi naspali.

Učinka sanj na shranjevanje podatkov ne razumemo popolnoma, a gotovo lahko takrat možgani bolj učinkovito shranjujejo pomembne informacije, ker blokirajo dražljaje, ki bi lahko onemogočali pomnenje in učenje.

Zakaj nas mučijo nočne more?

Sanje, ki pripomorejo, da se lahko bolj produktivno spopademo s čustvi, spomini in drugimi informacijami, so nam v veliko pomoč, občasne nočne more pa veljajo preprosto za malce bolj strašljive ali nelagodne sanje. Običajno jih povzročajo stres, anksioznost oziroma reakcije na določena zdravila.

Če vas nočne more mučijo pogosto, pa morda trpite za motnjo spanja. Ponavljajoče se strašljive sanje spadajo med motnjo spanja v naslednjih primerih:

  •  zaradi njih ste živčni, ko je čas za spanje
  • spanec je zato pogosto moten
  • posledično trpite tudi za drugimi spalnimi oziroma psihološkimi težavami

Veliko ljudi občasno pestijo nočne more, a pri ameriški Nacionalni organizaciji za spanje ocenjujejo, da motnje spanja v obliki ponavljajočih se nočnih mor mučijo le okoli 5 odstotkov prebivalstva.

Preverite tudi: