Zakaj vsaka družina nujno potrebuje dogovore in pravila

4. 2. 2016
Deli
Zakaj vsaka družina nujno potrebuje dogovore in pravila (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zelo pogosto opažam, da družine nimate opredeljenih pravil, oziroma sama jih imenujem 'družinski dogovori'. Kaj to sploh je?

Že pred časom sem pisala in zagotovo ste prebrali, da ob enakem delu hitro razvijemo navade, ki so namenjene temu, da varčujemo z energijo, ker je neka aktivnost predvidljiva in naš organizem ne potrebuje veliko vedno sprotnega prilagajanja.

V mnogo družinah se vedno znova vrtite okoli istih neprijetnih situacij, pregovarjanj, kar povzroča nemalo jeze, slabe volje in nerazumevanja družinskih članov med seboj. Zakaj? Ker niste nikoli vsi skupaj sedli za mizo in se enkrat za vselej, no, vsaj za nekaj časa, dogovorili glede določenih pravil in dogovorov, ki naj veljajo v vaši družinici.

Kaj to pomeni v praksi?

Če vzamemo, da vašo družino sestavljata vidva s soprogom oziroma partnerjem (ali partnerico) ter dva mladoletna otroka, potem recimo, da si med seboj razdelite gospodinjske naloge in s tem lažje opredelite, v kakšnem vzdušju bo potekalo družinsko življenje.

Namreč, če vsak član pozna svoje zadolžitve in jih izvaja, ne izgublja energije, časa, volje in živcev za to, da prepričuje preostale člane družine, kaj je kdaj treba postoriti, da bi družina sploh funkcionirala.

Ne pozabite, da je družina kot nekakšen živ organizem, ki ima svoja pravila delovanja, da varčuje z energijo, ki se prilagaja dogovorom in ki deluje kot varno okolje vsem članom dotične družine, ali pa je lahko uničujoč in anarhičen.

Kjer ni pravil, vlada brezzakonje, ki je za socialna bitja, kar ljudje smo, zelo nevarno in ogrožajoče. Človek potrebuje določen red in omejitve, znotraj katerih se počuti varnega. V teh omejitvah se lahko izraža v vsej svoji nadarjenosti in kreativnosti, ker se ne boji, da bo naredil kaj, za kar bo kaznovan ali izobčen. Kot vemo, sta izolacija in izobčenje največja kazen pri visoko razvitih primatih, in enako velja za človeško združbo.

Če se vrnem k družinskim in tudi part­nerskim dogovorom.

Partnerja se medsebojno dogovorita, kaj bo naloga enega in drugega glede njunega partnerskega živ­ljenja, na primer, da dosežeta dogovor, da si vsak drugi dan namensko vzameta pol ure zvečer pred spanjem zgolj za pogovor.

Da si enkrat na mesec privoščita vikend dopust, ki je namenjen njunemu intimnemu razvajanju in krepitvi njune ljubezni. Dogovorita se, da se eden od njiju lahko brez zadržkov nasloni na partnerja in bo pri tem slišan, varovan in objet, ko je v stiski ali doživlja močno frustracijo. No, teh dogovorov je toliko, kot si jih sami želite. In se jih seveda držite.

Poleg partnerskih dogovorov so tukaj še družinski, ki poleg zakoncev vključujejo otroke. Delo, ki mora biti opravljeno znotraj družine, se razdeli med vse člane. Eden je zadolžen za pospravljanje posode, drugi za razvrščanje opranih oblačil, za sesanje stanovanja, za odnašanje smeti, za pranje vozil, za pripravo obrokov (no, pri tem se lahko dogovorite, da vsak član kdaj kaj skuha) ...

Ko so naloge definirane in razdeljene med posamezne člane, se tudi dogovorite, da jih boste vestno opravljali. In ko pride do novih situacij ali sprememb, se ponovno dogovorite za 'družinski sestanek' in modificirajte dogovore. Da vam bodo služili in vam sproti olajševali vsakodnevno rutino. Pridobili boste čas in energijo ter se s tem izognili brezplodnim razpravam in prepirom, kdo je kdaj kaj moral postoriti po stanovanju, pa ni.

Z malce strpnosti in spoštovanja dogovorov se boste v veliki meri izognili konfliktom. Zagotovo.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na tel.št. 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in na www.svetovalnica.si.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren