Zasvojenost s športnimi stavami mu je vzela življenje, srečo in družino!

Zasvojenost s športnimi stavami mu je vzela življenje, srečo in družino! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 5. 2012

Blaža so pred nekaj meseci izpustili z zdravljenja v psihiatrični bolnišnici. Še pred dvema letoma je bil povsem običajen, zdrav mlad moški, ki je imel lepo službo, ženo, tri otroke in oboževal je šport. Potem se je njegovo življenje zapletlo in prepletlo z igrami na srečo.

"Doma sem iz majhnega, lahko rečem relativno dolgočasnega kraja na Primorskem. S prijatelji smo že tam proti koncu osnovne šole začeli zahajati v igralnico, to je bila tudi edina zabava v našem okraju, edino mesto, kjer si srečal še kakšnega tujca oziroma kak-šno čedno tujko," začne svojo zgodo Blaž, ki se je že med študijem preselil v Ljubljano.

"Seveda kot mulci nismo imeli veliko denarja, zapravili smo tistih nekaj tolarjev in šli naprej, na kakšno kokto ali pivo v cenejši, vaški lokal. Prvo večjo vsoto sem zapravil, ko mi je stara mama dala denar za počitnice. Najprej sem celo nekaj zaslužil, a sem naslednji dan vse pognal na avtomatih. Potem sem si nekega dne začel izposojati denar. Najprej nekaj malega, potem vedno več. Oče je izvedel, kaj počnem, zato mi je vzel vso žepnino. Vrnil je moje dolgove in se celo s šefom igralnice, ki je bil njegov prijatelj, dogovoril, da me ne spustijo več noter. Že takrat sem čutil, da prav trpim, ker ne morem igrati. Ves čas sem imel občutek, da bi ravno tisti dan imel srečo in zaslužil."

Nekaj let se je Blažu igram na srečo in drugim 'hitrim zaslužkom' uspelo izogibati. Končal je študij ekonomije, dobil je lepo službo in srečal svoje sanjsko dekle.

"Z Alenko sva si bila zares usojena. Ko sem jo spoznal, sem bil v sedmih nebesih. Moje življenje je imelo smisel, bil sem res srečen moški. Dobila sva tri krasne sinove, skratka, vse je bilo super ...

Potem pa sem nekega večera, povsem za hec in iz čiste radovednosti, na bencinski črpalki vplačal športne stave. In zadel. Konec tedna sem spet stavil in zadel vse rezultate. A to so bile majhne vsote, nekaj evrov dobička, a bil sem srečen kot fantek."

Pred letom in pol pa je Blaž izgubil službo. Tuje podjetje se je umaknilo s slovenskega trga in vse skupaj preselilo v Bolgarijo.

"Izguba službe me je res pretresla. Užival sem v delu, veliko sem potoval, bil sem šef oddelka, z ekipo smo se krasno razumeli. Vsi smo izgubili službe, samo vodilni so ostali in se preselil v Bolgarijo. Nekaj časa sem bil obupan, ves čas sem bil doma in s sobnega kolesa gledal televizijo. Potem sem začel zahajati v lokal, kjer so igrali tudi športne stave. In tako se je začelo. Malo me je vlekla družba, malo stave. Vse dneve sem visel v lokalu, debatiral s podobnimi 'luzerji', kot sem bil sam, stavil in počasi sem začel še piti. Nikoli nisem res pil, kakšno pivo na mesec, pa še to sem se prisilil. Takrat pa sem preprosto padel v neki film, užival sem v vlogi nesrečnika, sploh nisem iskal nove službe," pripoveduje Blaž, ki mu je najprej denar posojala mama, brat pa mu je tudi kdaj kaj primaknil.

"Vso socialno podporo sem praktično zastavil. Alenka najprej ni niti opazila, do mene je bila zelo obzirna. Čakala je, da se poberem in začnem iskati novo službo. Ona dobro zasluži, saj je odvetnica s svojo pisarno, tako da nam v bistvu ni bilo hudega."

A potem je šel Blaž še dlje. Izposojal si je vedno več denarja, tudi pri 'sumljivih' tipih. Dolžan je bil vedno več: "Nehal sem zahajati v tisti lokal, saj so me že vsi poznali in večina je vedela, koliko sem dolžan. Tam so me moji upniki tudi vedno iskali, zato sem se izogibal tudi tistega okrožja. Stavil sem na bencinskih črpalkah in po spletu. Vsak dan sem upal, da bom zadel neko večjo vsoto denarja. Vedno več sem tudi pil, šport sem popolnoma opustil."

Po letu dni je ženi prekipelo, upniki so začeli klicariti tudi njo. Vzela je otroke in se za mesec dni preselila k svojim staršem, Blaža pa prosila, da se v tem času izseli iz stanovanja.

"Alenka je poplačala dolg najbolj nasilnemu upniku, ki je pozvonil celo na naša domača vrata in ogovarjal najine sinove. Takrat je bilo res strašljivo. Tisti trenutek sem se šele zavedel, kako sem zabredel in kako sem zasral svoje življenje. Bil sem uspešen, srečen moški, postal pa sem zapita, zadolžena zguba. To spoznanje me je ubilo, kar na bruhanje mi je šlo tisti dan, ko je Alenka spokala in šla. Res slabo mi je bilo od samega sebe, bolelo me je celotno telo, tresel sem se, kričal sem, jokal ..."

Brat je Blaža nato odpeljal v psihiatrično bolnišnico, kjer so ga takoj hospitalizirali. Pri 38 letih je doživel popoln živčni zlom, odvajal se je tako od pijače kot od iger na srečo. Po treh mesecih so ga spustili z zdravljenja, začasno se je preselil k bratu, ki je živel sam v bližini Ljubljane.

A njegovo življenje še zdaleč ni urejeno. Še vedno vsak teden hodi na terapije in na skupine za pomoč odvisnikom.

Otroci ga niti ne želijo videti, sem in tja jih pelje na sladoled. Alenka je prodala njuno staro stanovanje in si najela novo, manjše. Da je poplačala njegove dolgove, je morala spremeniti svoj življenjski slog. Z Blažem se sicer normalno pogovarja, niti ga ne blati pred otroki, a niti slučajno se ne želi vrniti k njemu.

"Že nekaj mesecev nisem izpolnil niti enega stavnega lističa, a se me še vedno vsi izogibajo. Sam sem si kriv. A zdaj sem odločen, da se ponovno postavim na noge. Nočem, da moji sinovi mislijo, da je njihov oče zavožen pijanec. Službo sem si že našel, najel sem stanovanje in vsak dan kolesarim. Vztrajal bom pri tem. Vendar lahko mirno rečem, da sem si za vse sam kriv. Zakockal in zaigral sem lastno srečo in življenje."

Zasvojenost s športnimi stavami

Zasvojenost s športnimi stavami je pred tedni priznal tudi nekdanji nogometni reprezentant Goran Šukalo, ki pa je zanikal kakršno koli sodelovanje v nelegalnih stavnicah, o katerih se je zadnje čase pri nas največ govorilo.

Pri stavah Šukalo ni imel preveč sreče, zato se je njegov dolg začel kopičiti. Tudi njega je potegnilo v vrtinec – v upanju, da mu bo uspelo pokriti dolg, je stavil vse več denarja, zato se je znašel v nerešljivem krogu in postajal vse bolj odvisen od igranja stav.

Največ je pri stavah izgubil ptujski nogometaš Nastja Čeh, ki naj bi bil zaradi finančnih dolgov prisiljen prepisati svojo hišo v Spodnji Puhlji pri Ptuju na upnike. Upniki nogometaša so hišo zarubili tudi njegovim staršem, Čeh pa se je razšel s svojo ženo.

Športne stave so po nepreverjenih informacijah uničile tudi nekdanjega prvega zvezdnika Inteblocka Ermina Rakoviča, ki naj bi stavil celo na tekme svojega kluba, kar je strogo prepovedano.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri