Imate radi golaž? Potem morate poskusiti TO primorsko jed (RECEPT)

Imate radi golaž? Potem morate poskusiti TO primorsko jed (RECEPT) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih izdelkov, s katerimi lahko kuhamo po okusnih tradicionalnih receptih.

Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače TUKAJ in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€!

Predstavljamo vam toč - primorsko jed, malce podobno golažu, v kateri običajno kraljujeta pršut in refošk ali teran. Ime jedi izvira iz besede “točanje”, ki pomeni pomakanje, saj ob toču največkrat postrežejo kruh, krompir ali polento, ki se nato pomaka vanj.

SESTAVINE

Toč:
  • 50 g pancete krškopoljca
  • 1 klobasa za kuhanje
  • 1 čebula
  • 2 dl rdečega vina
  • 1 dl vode
  • 1 vejica timijana
  • žlica moke
Poletna:
  • 300 g instant polente
  • 1200 ml vode
  • 150 g poltrdega sira
  • 1 žlica ocvirkove masti
  • sol

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Testo:
  • Panceto narežemo na tanke rezine, klobaso pa na kolute.
  • Čebulo olupimo, jo razpolovimo in narežemo na tanke polkolobarje.
  • Lonec pristavimo nad srednji ogenj in vanj stresemo panceto.
  • Pražimo jo eno minuto, nato dodamo narezano klobaso.
  • Med občasnim mešanjem pražimo še 2 minuti.
  • Panceto in klobaso prenesemo iz lonca na krožnik, pri tem pa poskrbimo, da v posodi ostane dovolj maščobe.
  • V lonec stresemo narezano čebulo in jo med mešanjem svetlo prepražimo - ravno toliko, da postekleni.
  • Po čebuli potresemo žlico moke in jo dobro premešamo.
  • Dodamo vejico timijana, 2 dl rdečega vina in 1 dl vode.
  • Premešamo in počakamo da tekočina zavre, nato v posodo vrnemo panceto in klobaso.
  • Toč kuhamo na zmernem ognju 10 minut.
Polenta:
  • Sir fino naribamo.
  • V lonec zlijemo 1,2 l vode in jo zavremo.
  • Vodo narahlo posolimo, nato vanjo stresemo instant polento.
  • Dodamo žlico ocvirkove masti. Polento neprestano mešamo in jo kuhamo, dokler se ne zgosti.
  • V polento dodamo nariban sir in dobro premešamo.
  • Še vročo polento prelijemo v manjši pekač in jo poravnamo.
  • Pekač tesno prekrijemo s prozorno folijo za živila, ga postavimo na hladno in počakamo, da se polenta strdi
  • Strjeno polento zvrnemo iz pekača na rezalno desko in jo narežemo na enako velike kocke.
  • Kocke polente z vseh strani na hitro popečemo na ponvi - ravno toliko, da se segrejejo.

Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.