Mlinčevka: TO je recept za posebno potico, ki je marsikdo ne pozna

Mlinčevka: TO je recept za posebno potico, ki je marsikdo ne pozna (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih izdelkov, s katerimi lahko kuhamo po okusnih tradicionalnih receptih.

Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače TUKAJ in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€!

Predstavljamo vam recept za Mlinčevko, sladko jed iz Posavja in Bizeljskega, ki je poznana tudi kot kuhana potica, saj jo tvorijo izmenjujoče plasti kuhanih mlincev in skutinega nadeva.

SESTAVINE

Testo:
  • 800 g moke
  • 8 jajc
  • 80 ml olja
  • 5 žlic mlačne vode
Nadev:
  • 800 g albuminske skute
  • 2 dl jogurta
  • 3 jajca
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 100 g masla
Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače TUKAJ in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€!

NAVODILO ZA PRIPRAVO

Testo:
  • Iz 800 g moke, 8 jajc, 80 ml olja in 5 žlic mlačne vode zamesimo
    mehko testo za mlince.
  • Testo razdelimo na 15 enakih delov, ki jih nato pokrijemo in
    pustimo 15 minut, da se odpočijejo.
  • Nad ogenj pristavimo lonec vode, jo dobro posolimo in zavremo.
  • Vsak kos testa razvaljamo na velikost izbranega okroglega pekača
    (mi smo uporabili pekač s premerom 26 cm).
  • Razvaljano testo skuhamo v slanem kropu, nato ga odcedimo in
    ohladimo.
  • Postopek ponovimo za vse kose testa.
Nadev in peka:
  • Pečico segrejemo na 180 ºC.
  • V posodo stresemo 800 g skute, 2 dl jogurta, 3 jajca, 5 žlic
    sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja.
  • Vse skupaj dobro premešamo v mazav nadev.
  • Maslo raztopimo.
  • V namaščen pekač postavimo plast testa, po kateri premažemo
    malo nadeva.
  • Po nadevu zlijemo 1 žlico raztopljenega masla. 
  • Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do vrha mlinčastega stolpa.
  • Mlinčevko pečemo 1 uro na 180 ºC.

Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.