VIDEO: Že poznate avtohtono sorto SLOVENSKA GOLICA? Razkrivamo vam vse zanimivosti

VIDEO: Že poznate avtohtono sorto SLOVENSKA GOLICA? Razkrivamo vam vse zanimivosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih sort in izdelkov.

Eden izmed njih je slovenska golica - buča, ki jo pridelujemo zaradi semena, ne zaradi plodov. Ime golica izhaja iz dejstva, da je plod bogat z golimi semeni -brez suhe lupine, zato ga pred predelavo v olje ni potrebno luščiti.

Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače TUKAJ in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€!

Po zaslugi odličnih pridelovalcev buč in bučnega olja dobiva ta slovenska poljščina pomemben mednarodni pomen v kulinariki.

Eden izmed njih je oljarna Jeruzalem SAT, ki jo je obiskalo tudi naše uredništvo:

Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.