VIDEO: Že poznate avtohtono sorto SRNASTA KOZA? Razkrivamo vam vse zanimivosti (in njihove okusne izdelke!)

VIDEO: Že poznate avtohtono sorto SRNASTA KOZA? Razkrivamo vam vse zanimivosti (in njihove okusne izdelke!) (foto: (Foto Arhiv DPORD, BF UL)) (Foto Arhiv DPORD, BF UL)
19. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih sort, pasem in izdelkov.

Ena izmed njih je srnasta koza - tradicionalna pasma, ki izvira iz Alp je zdaj razširjena po celotnem območju Slovenije.

Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače TUKAJ in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€!

Srnaste koze so manjšega okvirja, njihova sivorjava do rjavordeča dlaka je kratka in gladka, pri samcih je lahko daljša na vratu in po hrbtu. Okvir živali
je dolg s trikotnim profilom, poznamo pa tako rogate
kot tudi brezrožne živali.

Srnasta pasma koz je izrazito mlečna pasma. Živali so odporne, dobrega zdravja in kar je najpomembnejše, tudi v slabih pogojih reje ohranjajo dobro prirejo. Primerna je tako za pašno rejo na strmih pašnikih kot tudi za hlevsko rejo. 

Pasma je namenjena prireji kozličev in mleka, ki se predeluje v sir in druge mlečne izdelke, stranska proizvoda pa sta albuminska skuta in sirotka.

Več o srnastih kozah, mleku in predelavi v mlečne izdelke, so nam povedali v sirastvu Videc.

Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.