Slovenija je morda res majhna, a njene številne regije nudijo raznoliko ponudbo avtohtonih domačih izdelkov, s katerimi lahko kuhamo po okusnih tradicionalnih receptih.
Eden izmed njih je ajdov potancelj - slastna pogača iz ajdovega testa in skutinega nadeva, ki se na Dolenjskem ponuja samostojna jed ali pa
ob boku prazničnim dobrotam.
Zanimivost: Svoje ime je potancelj dobil po načinu priprave, saj zgornjo plast testa z rokami “potancamo” v pekač.
Sestavine za ajdov potancelj:
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre moke
- 1 l vrele vode
- 500 g BIO ovčje skute
- 180 g BIO ovčjega jogurta
- 1 jajce
- 100 g kisle smetane
- sol
Količine ustrezajo pekaču premera 28cm.
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- Zavremo 1 liter vode, v kateri raztopimo 1 žličko soli.
- Skupaj zmešamo obe moki in zmes poparimo - čez moko
prelijemo vrelo vodo in pomešamo. - Pustimo, da se sestavine popolnoma ohladijo, nato jih
pregnetemo v testo brez grudic. - Pekač namastimo z raztopljenim maslom ali z malo olja.
- Polovico testa razporedimo po dnu pekača in ga poravnamo.
- Skuto, jogurt, eno jajce in pol žličke soli zmešamo v mazav
nadev. - Nadev stresemo v pekač.
- Po vrhu razporedimo še drugo polovico testa in ga potancamo.
- Vse skupaj prelijemo z razžvrkljano mešanico kisle smetane in
enega jajca. - Pekač postavimo za 1 uro v pečico, segreto na 180 ºC.
Več o avtohtonih in tradicionalnih vrstah, recepte in zanimivosti preberite v naši rubriki Radi imamo domače ali na mercator.si.
V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.
Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.