Živilski etnolog Klemen Košir: Slovenci smo povezani z naravo

Živilski etnolog Klemen Košir: Slovenci smo povezani z naravo (foto: profimedia) profimedia
12. 11. 2021

Bi zase rekli, da čas radi preživljate v naravi? Si v naravi prečistite misli, pridete po odklop od stresa in nabiranje kondicije? Preverite, kaj o Slovencih in naravi pravi živilski etnolog Klemen Košir. 

Narava še zdaleč ni uporabna le za lepe fotografije na Instagramu, ampak lahko zelo izboljša naše življenje. Sprehajanje po gozdi na primer pomirja, navdihuje, preskrbi telo s svežim zrakom, pospeši proizvajanje hormonov sreče, spočije oči ...

Pa ne le to: iz narave dobimo najbolj kvalitetno hrano, ki se znajde na naših krožnikih. V Mercatorjevih prodajalnah jo najdete pod oznako Radi imamo domače. 

Klemen Košir v ohranjanju avtohtonih sort živali in rastlin vidi kar nekaj prednosti: 
  • Določena žival ali rastlina ima dolgo zgodovino bivanja na specifičnem kraju, zato se privadi na dane razmere, ki se sicer spreminjajo, vendar počasi, zato se lahko dobro prilagodi. 

  • Prednosti avtohtonih sort: da ima določena žival ali rastlina dolgo zgodovino bivanja na določenem kraju in se navadi na dane razmere, ki se sicer spreminjajo, vendar počasi, zato se živali in rastline lahko dobro prilagodijo. 

Prilagodljivost človeka oziroma pridelovalca, ki je dobro spoznal sorto rastline ali živali in sobival z njo dolgo časa. 

"Glede na svoja potovanja po svetu lahko rečem, da imamo (v Sloveniji) visoko kvaliteto sestavin. Slovenci smo povezani z naravo, saj radi nabiramo borovnice, regrat, v gozdu nabiramo gobe ... To je tudi del dednega zapisa, za katerega se ne bojim, da bi izumrl," razloži Košir. 

Več o pomembnosti ohranjanja avtohtonih sorti pa poglejte v videu.

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.