Doma pripravljene vode z okusom: 6 odličnih receptov (in dober razlog, zakaj bi jo morali piti vsak dan)

18. 6. 2022
Deli
Doma pripravljene vode z okusom: 6 odličnih receptov (in dober razlog, zakaj bi jo morali piti vsak dan) (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav jih obstaja veliko z najrazličnejšimi okusi, je doma tako enostavno pripraviti super osvežujočo (mineralno) vodo z okusom, da boste odslej pripravljali in pili le še to.

Voda je pravzaprav najpomembnejše hranilo, zato je nujno, da si jo privoščite dovolj. Danes ji popestrimo okus s temi fantastičnimi sadnimi in zeliščnimi kombinacijami.

Preden začnete:
  • Vedno uporabite sveže sadje in zelišča, dobre kvalitete. Voda bo tako dobrega okusa, kot bo dobrega okusa sadje, ki ga boste uporabili.
  • Sadje in zelišča pred uporabo vedno dobro operite in če je to potrebno, olupite, očistite ter odstranite koščice ali semena.
  • Uporabite hladno ali vodo ogreto na sobno temperaturo, nikoli pa vroče, ker s tem pokvarite okus.
Spodaj sledite navodilom za pripravo in dodatnim napotkom:
Profimedia

1. OKUS

Maline, nekaterine, limone in ingver
  • pest malin,
  • 1 dobro zrelo nektarino (narežite na majhne koščke),
  • za palec velik košček ingverja (narežite na rezine) in
  • 1 limono (narežite na rezine) ...

Stresite v vrč za vodo, rahlo pretlačite in zalijte z ohlajeno navadno ali mineralno vodo. Po želji dodajte kocke ledu.

2. OKUS

Bazilika, limeta in ingver (+ limonska trava – neobvezno)
  • pest listov bazilike,
  • 3-4 limete (narežite na rezine)
  • za palec velik košček ingverja (narežite na rezine),
  • notranji mehek del 1 limonske trave (nasekljajte) ...
Zadnja napoved: meteorolog pojasnil, koliko snega bi lahko zapadlo

Stresite v vrč za vodo, rahlo pretlačite in zalijte z (mineralno) vodo.

Druga opcija: uporabite lahko tudi samo baziliko in limono.

Ali pa: Citrusi so odlični tudi v kombinaciji z rožmarinom.

3. OKUS

Češnje, limona in meta
  • 1 skodelico češenj (prepolovite in odstranite pečke),
  • 1 veliko limono (narežite na rezine) in
  • pest metinih listov …

Stresite v vrč, rahlo pretlačite in zalijte s hladno (mineralno) vodo.

Profimedia

4. OKUS

Lubenica, limona in meta ali jalapeño
  • 1 skodlico lubenice (narežite na majhne kocke),
  • 1 veliko limono (narežite na rezine) in
  • pest metinih listov …

Stresite v vrč, rahlo pretlačite in zalijte s hladno (mineralno) vodo.

Druga opcija: liste mete zamenjajte z jalapeño papriko. Jalapeño narežite na rezine in odstranite semena. Vendar jalapeña ne pustite v vodi predolgo, le kakšnih 30 minut.

5. OKUS

Jagode, marakuja, kivi in limeta
  • 10 jagod (narežite na rezine),
  • 1 kivi (narežite na rezine),
  • vsebina 1 marakuje in
  • 3-4 limete (narežite na rezine) …

Stresite v vrč, rahlo pretlačite in zalijte s hladno (mineralno) vodo.

6. OKUS

Limona, rožmarin in zamrznjeno grozdje

Zamrznjeno grozdje uporabite namesto kock ledu.

Napitek pa pripravite tako:

  • 1 veliko limono (narežite na rezine) in
  • vejico rožmarina

razporedite po kozarcih in zalijte s hladno (mineralno) vodo.

Profimedia

Dodatni nasveti:

Po želji lahko vedno dodate tudi kocke ledu. Oziroma vmešate več ali manj vode, da bo čisto po vašem okusu.

Kumare, citrusi, melona in meta bodo dali vodi okus tako rekoč v trenutku. Trše sestavine, denimo jabolka, ingver, cimet potrebujejo nekaj več časa, zato se priporoča, da vodo pripravite večer prej in pustite čez noč stati v hladilniku.

Ko pravimo, da sestavine pretlačite, to ne pomeni, da v vrču naredite pire. Le rahlo jih pretlačite, da dobite intenzivnejši okus.

Sestavine, kot sta ingver in rožmarin, tudi limonska trava ali podobna zelišča, lahko pred uporabo tudi zdrobite oz. dobro pretlačite preden jih vmešate v vodo.

Citrusov ne pustite v vodi predolgo – če jih boste pustili v vodi več kot 4 ure, jim odstranite lupino.

Zakaj bi si morali takšno vodo z okusom privoščiti vsak dan
Doma pripravljena voda z okusom je dobra iz dveh zelo preprostih razlogov – hidracija in manj sladkorja.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del