RECEPT: Fantastične domače burger bombetke (recept, ki uspe čisto vsakič)

RECEPT: Fantastične domače burger bombetke (recept, ki uspe čisto vsakič) (foto: Barbara Kvas) Barbara Kvas
27. 6. 2020

Čevapčiči, ražnjiči, zelenjava in ... Verjemite nam na besedo, goste na pikniku boste osrečili tudi s slastnim domačim burgerjem. Najboljši so seveda tisti z domačimi bombetkami. In tako jih pripravite ...

Burger bombetke lahko uspešno pripravite doma. In ko jih boste pripravili, te mehke, puhaste in dišeče kupčke sreče, jih zelo verjetno ne boste nikoli prenehali pripravljati.

Zdaj pa si predstavljajte še, da jih postrežete s slastnimi nadevi:

Za tiste, ki ne jeste mesa, pa imamo prav tako fantastično idejo – veganske
burger pleskavice.

Preverite več namigov še na koncu članka!
Zdaj pa poglejmo ...

Neskončno velikokrat preizkušeni recept uspe čisto vsakič

Za pripravo burger bombetk lahko uporabite suh ali svež kvas, če za zadnje vzhajanje uporabite pečico, so lahko pripravljene v dveh urah, najpomembnejše pa je, da so delno pripravljene s polnozrnato moko.

Polnozrnata moka je bolj zdrava, saj je bogata s hranilnimi snovmi, bombetke vas bodo za dlje časa nasitile pa še lažje so in manj obremenjujejo želodec.

Ta recept za bombetke je čudovit še iz enega razloga ...

Sveže ostanejo nekaj dni, če jih hranite v vrečki za kruh ali v neprepustno zaprti plastični vrečki.

Lahko jih tudi zamrznete. Ohlajene položite v vrečko za zamrzovanje, iz vrečke iztisnite čim več zraka ter jo zaprite in položite v skrinjo. Ko vam bombetke zopet zadišijo, jih vzemite iz zamrzovalnika in pustite, da se v celoti odtajajo na sobni temperaturi. 

Namig za ljubitelje hot dogov:

  • Isti recept lahko uporabite tudi za pripravo štručk za hot doge, le oblikujte jih v podolgovate oblike. 

Kaj potrebujete za pripravo domačih bombetk

Navedene sestavine zadoščajo za 4 večje ali 8 manjših bombetk.

Sestavine:
  • 2 dl tople vode
  • 1 vrečka (7 g) suhega kvasa (ali 1/2 sveže kocke kvasa)
  • 50 g masla (razdelite na 30 in 20 g)
  • 2 manjši jajci
  • 115 g polnozrnate pšenične moke
  • 300 g bele pšenične moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sezama za okras
Priprava:

1. KORAK:

V skodelico s toplo vodo stresite sladkor in kvas v prahu. Dobro premešajte in pokrijte za 10 minut, da kvas reagira in se naredi penasta koprenica.

2. KORAK:

Medtem v veliko skledo presejte obe vrsti moke in dodajte sol. V posodo ubijte še eno jajce. 

Pri drugem jajcu ločite rumenjak od beljaka, rumenjak dodajte k moki, beljak pa prihranite za pozneje (glejte zadnji korak priprave).

3. KORAK:

30 g masla stopite in dodajte k obema vrstama moke, 20 g masla pa prihranite za konec priprave (glejte zadnji korak priprave).

V posodo z moko nato postopoma dodajajte kvasni nastanek – najprej dodajte vso peno in polovico tople kvasove vode in začnite gnesti, nato po potrebi dodajte še preostalo kvasno vodo.

Vode je dovolj takrat, ko se začne delati kepa testa in ni več koščkov moke. Gnetite še toliko časa, da dobite lepo elastično testo.

4. KORAK:

Dobro pregneteno testo dajte v rahlo pomokano stekleno skledo, to pa pokrijte s prozorno folijo in nato še s čisto kuhinjsko brisačo. Da bo testo res lepo vzhajalo, skledo zavijte še v odejo ali dodatno brisačo, da bo lepo na toplem.

Tako pokrito skledo lahko pozimi postavite tudi k toplemu radiatorju, poleti pa na sonce. Testo pustite vzhajati vsaj eno uro.

5. KORAK:

Po približno eni uri vzhajanja – testo naj vzhaja na dvojni volumen – testo nežno pritisnite, da iz njega iztisnete zrak.

Prenesite ga na čisto in pomokano delovno površino in oblikujte v lep krog. Tega razdelite na 4 velike ali 8 manjših delov, te pa oblikujte v okrogle bombetke.

6. KORAK:

Oblikovane bombetke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijte in pustite vzhajati še 1 uro.

Vzhajanje bombetk lahko pospešite tako, da jih za 10 minut postavite v pečico, ogreto na 50 °C. Vzhajajo naj še za približno enkraten volumen.

7. KORAK:

Vzhajane bombetke premažite z razžvrkljanim beljakom in potresite z sezamom.

Pecite jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 190 °C.

Ko so pečene – pečene so, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, če potrkate po dnu bombetk – jih vzemite iz pečice, prenesite na rešetko in premažite s prej prihranjenim stopljenim maslom. Pustite, da se ohladijo.

Vir recepta: www.sitfit.si

Postanite žar legenda tudi vi!

Ne zamudite bogate ponudbe svežih izdelkov za žar, ki jih priporočata žar legendi!

Od 18. junija 2020 bodo v trgovinah Lidl posebno ugodni:

  • odščipanci,
  • pleskavice,
  • goveji burger,
  • lososov burger.

Pa tudi:

  • piščančje peruti,
  • piščančja mini nabodala s sirom,
  • perutninski čevapčiči s sirom,
  • svinjska rebrca ...

Ponudbo preverite TUKAJ!

Promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri