RECEPT: Top domače burger bombetke

RECEPT: Top domače burger bombetke (foto: Barbara Kvas) Barbara Kvas
19. 5. 2020

Poleg čevapčičev in ražnjičev je na piknikih vedno bolj priljubljen domači burger. Najboljši bo z odličnimi domačimi bombetkami, zato si poglejmo, kako jih pripraviti.

Burger bombetke uspešno pripravite kar doma in verjemite, da jih od danes naprej nikoli več ne boste kupili. So mehki, puhasti in dišeči kupčki sreče in so nepredstavljivo boljši od kupljenih. 

Ta neskončno velikokrat preizkušeni recept uspe čisto vsakič

Za pripravo bombetk lahko uporabite suh ali svež kvas, če za zadnje vzhajanje uporabite pečico, so lahko pripravljene v dveh urah, najpomembejše pa je, da so delno pripravljene s polnozrnato moko. Zaradi uporabe polnozrnate moke so bolj zdrave, saj je ta moka bolj bogata s hranilnimi snovmi, bombetke pa posledično za dlje časa nasitijo, pa še lažje so in manj obremenijo želodec

Ta recept za bombetke je čudovit tudi še iz enega razloga. Sveže so nekaj dni, če jih hranite v vrečki za kruh ali v neprodušno zaprti plastični vrečki. Z velikim uspehom jih lahko tudi zamrznete. Ohlajene položite v vrečko za zamrzovanje, iz vrečke izstisnite čim več zraka in jo zaprite ter položite v skrinjo. Ko vam bombetke zopet zadišijo, jih vzamite iz zamrzovalnika in pustite, da se v celoti odtajajo na sobni temperaturi. 

Še čudovita novica za vse ljubitelje hot dogov. Isti recept lahko uporabite tudi za pripravo štručk za hot doge, le oblikujte jih v podolgovate oblike in ne v štručke. 

RECEPT

Navedene sestavine zadoščajo za 4 večje ali 8 manjših bombetk.

Sestavine

2 dcl tople vode
1 vrečka (7 g) suhega kvasa (ali 1/2 sveže kocke kvasa)
50 g masla (razdeli na 30 in 20 g)
2 manjši jajci
115 g polnozrnate pšenične moke
300 g bele pšenične moke
50 g sladkorja
1 žlička soli
1 žlica sezama za okras

Priprava

  1. korak: V skodelico s toplo vodo stresite sladkor in kvas v prahu. Dobro premešajte in pokrijte za 10 minut, da kvas reagira in da se naredi penasta koprenica.
  2. korak: Medtem v veliko skledo presejte obe vrsti moke in dodajte sol. V posodo ubijte še eno jajce, drugo jajce pa ločite na rumenjak in beljak, ter rumenjak dodajte k moki, beljak pa prihranite za kasneje (glejte zadnji korak priprave).
  3. korak: 30 g masla stopite in dodajte k mokama, 20 g masla pa prihranite za čisti konec priprave (glejte zadnji korak priprave). V posodo z moko nato postopoma dodajajte kvasni nastanek – najprej dodajte vso peno in polovico tople kvasove vode in začnite gnesti, nato pa po potrebi postopoma dodajte še preostalo kvasno vodo. Vode je dovolj takrat, ko se začne delati kepa testa in nimate več koščkov moke. Gnetite še toliko časa, da dobite lepo elastično testo.
  4. korak: Dobro pregneteno testo dajte v rahlo pomokano stekleno skledo, to pa pokrijte s prozorno folijo in nato še s čisto kuhinjsko brisačo. Da bo testo res lepo vzhajalo, skledo zavijte še v deko ali dodatno brisačo, da bo lepo na toplem. Tako pokrito skledo lahko pozimi postavite tudi k toplemu radiatorju, poleti pa na sonce. Testo pustite vzhajati vsaj eno uro.
  5. korak: Po približno eni uri vzhajanja – testo naj vzhaja na dvojni volumen – testo nežno pritisnite, da iz njega iztisnete zrak. Prenesite ga na čisto in pomokano delovno površino in oblikujte v lep krog. Tega razdelite na štiri velike ali 8 manjših delov, te pa oblikujte v okrogle bombetke.
  6. korak: Oblikovane bombetke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijte in pustite vzhajati še 1 uro. Vzhajanje bombetk lahko pospešite tako, da jih za 10 minut postavite v pečico, ogreto na 50°C. Vzhajajo naj še na približno enkraten volumen.
  7. korak: Vzhajane bombetke premažite z razžvrkljanim beljakom in potresite z sezamom. Pecite jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Ko so pečene – pečene so, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, ko potrkate po dnu bombetk – jih vzemite iz pečice, jih prenesite na rešetko in premažite s prej prihranjenim stopljenim maslom. Pustite, da se ohladijo.

Vir recepta: www.sitfit.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri