RECEPTI: Fantastičnih 5 solat, primernih za na piknike, ki bodo navdušile

26. 5. 2020
Deli
RECEPTI: Fantastičnih 5 solat, primernih za na piknike, ki bodo navdušile (foto: Barbara Kvas)
Barbara Kvas

Na naslednjem pikniku pripravite vsaj eno izmed naštetih solat in dodobra presenetite svojo družbo.

Meso, kruh, pijača in zelenjava! To so glavne sestavine dobrega piknika. Pečena zelenjava je odlična priloga pečenemu mesu, še bolj osvežilna, pisana in navdušujoča priloga pa so solate. Sveže, polne zelenjave in nadvse okusne. 

Večina solat je vegetarijanskih in celo veganskih, zato boste s postrežbo teh solat poskrbeli za tiste goste piknikov, ki ne jedo mesa. Brez skrbi pa bodo v njih uživali tudi vsejedci.

Karkoli lahko za nepozaben piknik pripravite vnaprej, je zlata vredno. Mednje sodijo tudi solate. Lahko jih pripravite zjutraj ali celo večer prej ter jih pred postrežbo le prelijete s prelivom, ki ga lahko tudi pripravite vnaprej, ter solate le razporedite po mizi. Navdušile bodo z barvami in okusom!

Vsi spodaj navedeni recepti so za 2 osebi.

1. Pisana sadno-zelenjavna solata z gamberi in limetinim prelivom

Ta pisana solata vsebuje čudovito kombinacijo zelenjave, sadja, orza (ali testenin ali riža) in neverjetno dišečih gamberov, ki jih lahko popečene kar pred gosti piknika.

Je varno jesti krompir, ki ima zelene lise ali je že začel kaliti?

SESTAVINE

Sestavine za limetin preliv:

1 dcl olja, 0,5 dcl vode, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 sok limete, 1 žlička suhe bazilike, 1 žlička suhega origana, 1/4 žličke mletega česna, 1 šopek svežega peteršilja, sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

2 pesti rukole (ali špinače ali katere druge solate), 2 pesti češnjevih paradižnikov, 1 mango, 1 avokado, 1 kos kozjega sira (ali fete ali mocarele), 1 skodelica kuhanega orza (ali drugih sestavin, riža ali kvinoje ali kuskusa), 150 g gamberov, ghee (ali maslo ali olje), 1 žlička začimbne mešanice Smoked Grill

PRIPRAVA

  1. Vse sestavine za preliv zmešajte v kremni preliv. Poskusite in dodelajte.
  2. V vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži skuhajte orzo (ali katere koli druge testenine, riž, kvinojo ali kuskus).
  3. Češnjeve paradižnike narežite na polovičke, mango narežite na kocke, sir prav tako, rukolo pa malenkost sesekljajte. Tudi avokado narežite na kocke.
  4. Na ponvi stopite malo gheeja, masla in olja, nato pa nanj položite gambere. Potresite jih z mešanico Smoked Grill (ali pa tudi le s soljo in poprom) ter popecite na obeh straneh.
  5. V veliko skledo dajte vse sestavine, jih prelijte s prelivom in nežno premešajte.
  6. Solato servirajte na krožnik, nanjo položite gambere, pokapajte še z malo preliva in takoj postrezite.

2. Coleslaw oz. osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom

Poletje naj bo polno popolne, osvežilne, slastne in obstojne zeljne solate. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ter mesa. Poleg zelja v solato vmešajte še malo rukole in dišavnice, vse pa naj skupaj zaobjame osvežilen in nizkokaloričen jogurtov preliv.

SESTAVINE

1/4 zeljne glave, 1 pest rukole, 200 g grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 1/2 žličke soli, 1/4 žličke mletega česna, 1 žlička olivnega olja, 1 majhen šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

  1. Zelje narežite, rukolo pa operite in osušite, peteršilj pa sesekljajte.
  2. Iz jogurta, kisa, soli, česna in olivnega olja pripravite solatni preliv. Poskusite in po potrebi dodelajte.
  3. Solatni preliv prelijte prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešajte. Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavite v hladilnik.

3. Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom

Ta mešana solata pričara prave morske okuse, saj prav inčuni solati dodajo še tisti dodatni morski pridih. To mešano solata si privoščite za večerjo, s kosom kruha pa tudi za kosilo. Lahko jo pripravite tudi vnaprej za v službo ali na piknik, vendar preliv hranite ločeno, nato pa ga solati dodajte, jo premešajte in servirajte.

SESTAVINE

Sestavine za preliv:

1 file inčunov, 1/2 stroka česna, 1 žlička svežega naribanega parmezana, 1 žlica limoninega soka, 4 žlice (repičnega) olja, 3 žlice grškega jogurta, približno 1 žlica vode
sol (malo, ker so inčuni že slani!), poper

Ostale sestavine:

1 glavica zelene solate, 1 pest rukole in/ali špinače, 1 pest češnjevega paradižnika ali 2 paradižnika, 1 rumena/rdeča/zelena/rumena paprika, 2 mali konzervi tunine, 2 žlici sončničnih semen

PRIPRAVA

  1. Vso solato in drugo zelenjavo operite in narežite.
  2. Inčune pretlačite v možnarju ali pa kar z vilico. Dodajte nariban česen in vse ostale sestavine za preliv in dobro premešajte. Lahko pa vse sestavine kar na enkrat zmiksate v mešalniku.
  3. V večjo skledo dajte vso zelenjavo in tunino ter prelijte s prelivom. Nežno premešajte, najbolje kar s čistimi rokami, in servirajte na krožnik. Potresite s semeni in postrezite.

4. Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom

Solato naredi božansko predvsem presenetljivo okusen in svež preliv, fantastična pečena čičerika in kombinacija različne solate in zelenjave pa še dodajo k odličnosti. Za pripravo izberite špinačo, koruzo, rukolo, motovilec, zelje, kumaro … omejitev ni!

SESTAVINE

Sestavine za pečeno čičeriko:

1 velika konzerva kuhane čičerike, 2 žlici olivnega olja, 1/2 žličke soli, 1 zvrhana žlička garam masale

Sestavine za preliv:

1/2 avokada, 1 sočna limeta ali limona, 1 žlica (jabolčnega) kisa, 1 zvrhana žlica indijskih oreščkov, 1/2 stroka česna, 1 manjša pest svežega peteršilja, sol, poper, 2 žlici (olivnega) olja, 0,5 dcl vode

Ostale sestavine:

mešanica solat (zelena, radič, motovilec, berivka, rukola …), 6 redkvic, 1 pest češnjevih paradižnikov, 1 žlička črne kumine

PRIPRAVA

  1. Čičeriko splaknite pod tekočo vodo in dobro odcedite, nato pa razporedite na kuhinjsko brisačo ter dobro popivnajte. Pustite še nekaj minut, da se res dobro osuši. V posodici zmešajte olivno olje, sol in garam masalo, potem pa vanjo stresite osušeno čičeriko. Dobro premešajte, da se oljna mešanica dobro oprime vse čičerike. Nato jo stresite na suho ponev in pecite približno 10 minut, da postane hrustljava, vmes večkrat premešajte. Lahko pa jo spečete tudi v pečici – na 200°C jo pecite približno 20 minut, vmes jo enkrat premešajte.
  2. Solato dobro operite, po potrebi narežite in nato osušite. Paradižnike narežite na polovičke ali četrtine, redkvice pa na tanke lističe.
  3. 1/4 avokada prenesite v mešalnik, dodajte peteršilj, indijske oreščke, česen, sok limete, vodo ter malo soli in popra ter olivno olja ter spasirajte v gladek preliv. Če je preliv preveč gost, dodajte še nekaj limetinega soka ali pa kar navadne vode. Nato preliv poskusite in po potrebi dodelajte.
  4. Solato, paradižnik in redkvice prenesite v skledo, prelijte z nekaj preliva in nežno premešajte. Solato servirajte na krožnik ali v skodelico, potresite s pečeno čičeriko ter pokapajte še z nekaj preliva. Dodajte še preostali na rezine narezan avokado in ščep črne kumine ter takoj postrezite.

5. Solata iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva

V to solato se zaljubite na prvi okus! Je osvežilnega okusa, pa tudi nasitna, kremasta in nepozabna. Mehki makarončki, hrustljavi arašidi in kremast preliv so čudoviti skupaj, za popoln okus pa poskrbi brokoli.

SESTAVINE

Sestavine za arašidov preliv:

2 žlici arašidovega masla, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 žlica sojine omake, 1/4 žličke medu, 1 žlička sezamovega olja, približno 2 žlici vroče vode

Ostale sestavine:

200 g makarončkov, 1 manjša glavica brokolija, 2 žlici pečenih in soljenih arašidov, 2 mladi čebulici, 1 žlička črnega sezama (neobvezno)

PRIPRAVA

  1. Makarončke skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Kuhane splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite ter pustite, da se ohladijo.
  2. Brokoli razdelite na manjše cvetke in za 5 minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven priprava vsa umazanija in majhne živalice. Potem jih splaknite pod vodo in na hitro poblanširajte – kuhajte jih približno 3 minute v vreli vodi, potem pa takoj vzemite iz kropa in splaknite pod mrzlo vodo, da ustavite kuhanje. Brokolijeve cvetke naj bodo še kompaktne, a ne več surove.
  3. Vse sestavine za preliv združite in zmešajte v kremast preliv. Dodajte toliko vode, da je preliv gosto tekoč. Preliv poskusite in dodelajte, če je potrebno.
  4. Beli del mladih čebulic drobno sesekljajte, zeleni del pa narežite na kolute. V večjo solatno skledo stresite makarončke in brokoli, dodajte še čebulo in arašide ter vse prelijte z večino preliva. Dobro premešaj in postrezite sobne temperature ali ohlajeno. Za lepši izgled jedi solato pred postrežbo pokapajte še z nekaj preliva, dekoracijo pa zaključite s črnim sezamom.

Vir receptov: www.sitfit.si

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec