Napovejmo vojno glivicam na nohtih!

Napovejmo vojno glivicam na nohtih! (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 5. 2013 Promocijsko sporočilo

Ko tvoje negovane noge napadejo glivice, se nohti spremenijo v poroženele, odebeljene in rumenkaste kremplje, ki jih ne 'zamaskira' niti najboljši lak za nohte. Še huje – takšne nohte glivice počasi grizljajo, če se dovolj hitro ne odločiš za vojno proti malim trdovratnim nadlogam.

Vprašaj strokovnjaka

Pri glivicah gre za kronične, nalezljive in ponavljajoče se okužbe, zato je pravočasno in pravilno zdravljenje ključnega pomena.

Ker so glivice res trdovratna nadloga, nam je na pomoč priskočila dr. med., spec. druž. med. Tadeja Mantel Hauptman, ki bo preko elektronske pošte odgovarjala na vaša vprašanja.

dr. Tadeja Mantel hauptmanDr. med., spec. druž. med. Tadeja Mantel Hauptman že 14 let deluje v splošni ambulanti v Litiji, kjer opravlja delo urgentne in antikoagulantne ambulante ter izvaja operativno odstranjevanje manjših kožnih sprememb.

 


Kako prepoznamo glivice na nohtih?

Značilno za tovrstne okužbe je, da so nadvse trdovratne in se rade ponavljajo. Okuženi noht se na koncu obarva belo ali rumenkasto, tovrstna sprememba pa se počasi razširi na cel noht. Noht lahko postane zadebeljen, krhek, lomljiv in deformiran, sčasoma lahko celo odstopi od podlage.

Ste dovzetni za glivice?

Z glivicami se lahko okužimo kjerkoli. Predvsem v plavalnih bazenih, savnah in kabinah za prhanje, za okužbo zadostuje že samo stik z okuženo površino.

Najdovzetnejše so vse osebe z oslabljenim imunskim sistemom in tiste, ki uživajo zdravila, ki uničujejo črevesno floro (antibiotiki, hormonska zdravila in steroidi).

Za glivice smo dovzetnejši, če uživamo prečiščene oglikove hidrate in sladkor (belo moko, sladkor, beli riž ...).