Strokovnjak svetuje: Kako preprečiti ponovno glivično obolenje

Strokovnjak svetuje: Kako preprečiti ponovno glivično obolenje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 7. 2013 Promocijsko sporočilo

Glivice so ves čas prisotne v okolju, od dovzetnosti kože, sluznic, nohtov posameznika pa je odvisno, ali se bodo pojavili bolezenski znaki.

Glivic je torej več vrst in prav vse so zelo nadležne, slabijo naše telo, pa tudi odpraviti jih ni prav lahko.

Kako lahko preprečimo ponovno glivično okužbo?

Pozdravljeni,

ko sem naletela na vašo temo, sem se takoj spomnila, da sem imela težave z glivicami na nogah in prstih, ki sem se jih zelo težko znebila, pa še trajalo je celo večnost.

Zdaj, ko je spet sezona bazenov in kopalnic v kampih, pa me zanima, kaj lahko naredim za to, da bi preprečila, da bi glivice zopet dobila.

Vem, da moram v javnih tuših imeti obute natikače, pa je to dovolj? Ali se pogosto zgodi, da se glivice zopet pojavijo pri istem človeku?

Hvala za vaš odgovor, M.

Strokovnjak svetuje

Pozdravljena,

glivice se lahko ponavljajo tako na koži, sluznicah nohtih, manj pogosto oz. ob zelo oslabelem imunskem sistemu tudi na notranjih organih.

Nohte si lahko zaščitite z Urgo filmogelom proti glivicam, kožo pa s protiglivičnimi mazili, kot je Canesten, Atifan, Lamisil, Micospor..., ki se dobijo v prosti prodaji ali na recept osebnega zdravnika.

Če se določeni predeli telesa izrazito potijo, pomagajo otroški puder ali pršila s pudrom, ki vežejo vlago na drobne delce in s tem preprečujejo ugodno vlažno in toplo okolje, ki ga glivice obožujejo.

Lep pozdrav,

Tadeja Mantel Hauptman

Postavite vprašanje tudi vi in se rešite nadležnih glivic. Več na povezavi Vprašajte strokovnjaka.