21-dnevni wellness izziv – dan 10: Hrana, ki poskrbi za dobro počutje

21-dnevni wellness izziv – dan 10: Hrana, ki poskrbi za dobro počutje (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2018

DESETI izziv: privoščite si živilo za dobro počutje.

Zdaj je idealna priložnost, da pospravite shrambo, hladilnik ter vse omarice, kjer se skrivajo tudi najrazličnejši prigrizki. Vi se odločite, ali boste obdržali le kakovostno in zdravo hrano ali pa boste obdržali kakšen malo manj zdrav prigrizek.

Zdrava hrana in veliko vode

Najbolje je, da pripravite seznam zdrave hrane, ki jo boste obdržali. Ta naj vključuje predvsem veliko sadja ter zelenjave. Poleg tega pa dajte velik poudarek mlečnim izdelkom, ribam, jajcem, perutninskemu mesu, izdelkom iz polnozrnatih žit, rižu in podobno. Vsekakor pa naj vsebuje čim manj slaščic, maščob ter sladkorjev. Strokovnjaki menijo, da naj bo teh le 5 % celotne dnevne hrane.

Ne pozabite pa niti na vodo, popijte vsaj liter in pol vode na dan. Dokazano je, da je za žejo najbolj koristna in zdrava neoporečna pitna voda, ki ji lahko za še boljši okus dodamo nekaj kapljic sveže limone. Pomembno je, da pijemo tudi, če nismo žejni. Poleg vode je primeren še nesladkan čaj ali naravna limonada brez dodanega sladkorja.

Zdravi in okusni recepti

V nadaljevanju predstavljamo nekaj koristnih idej za izjemno zdrave in na hitro pripravljene obroke.

  • Tortilja z zelenjavo

    Pripravite si hladno ali toplo (ko je napolnjena, jo popecite ali segrejte) nadevano tortilijo! Izberite svojo najljubšo zelenjavo, dodajte nekaj sira in tortilijo zavijte. Zelenjava je lahko surovali ali popečena. Poleg popijte navadni jogurt.

  • Riž z omako

    Tudi obrok z rižem je lahko zelo zdrav in slasten. Skuhajte si riž, najbolj zdrav je rjavi riž. Dodajte mu zelenjavno omako, to pripravite iz najrazličnejše zelenjave - uporabite bučke, paradižnik, koruzo, fižol. Na vrh dodajte še žlico grškega jogurta in sveže dišavnice in obrok bo fantastičen! 

  • Izvrsten sendvič s tunino

    Med najbolj zdrave sendviče zagotovo sodi sendvič s tunino. Skupaj zmešajte odcejeno tunino v lastnem soku, gorčico in grški jogurt. Ne pozabite soliti in popoprati. Namaz namažite na polnozrnat kruh, dodajte še paradižnik, zeleno solato, papriko in/ali čebulo. Pa dober tek!

Že spremljate 21-dnevni wellness izziv?

PRIJAVITE SE

Značke: hrana recepti