Kakšna so vaša sončna očala?

10. 10. 2012

V minulih dneh sem bil priča zanimivemu pomenku. Navdušen tekač je prepričeval navdušenega netekača, da je "laufanje zakon!". Prepričeval ga je na tisoč in en način, a volja netekača ni popustila pritisku. Na vsak argument tekača je netekač našel vsaj enega nasprotnega.

Lahko bi rekli, da se podoben dialog neprestano odvija v naši notranjosti. Nekaj nas vzpodbuja h gibanju, nasprotni pol naše identifikacije s svetom pa k mirovanju. Kako prepričati vse tisto, kar smo, da bo sledilo namenu, ki smo si ga v sebi začrtali? Oziroma postavimo vprašanje drugače. Zakaj razvijemo do treninga, tekme in ostalih dogodkov stališče, ki se naslanja na sistem vrednotenja rezultatov in presoje vrednosti dosežkov posameznika?

Joga opisuje pojavni svet in s tem tudi nas kot razmerje treh kvalitet, ki jh imenujemo Gune. Tamas je Guna, ki opisuje inercijo, malovoljo, temačnost, vlažnost... Seveda se ne gre preveč prilepiti na moje besede, moj namen je le pokazati siršo sliko, v kateri ne dvomim, da bo večina lahko uzrla svoje odseve.

Rayas je Guna, ki je poudarjena strast, zelja po gibanju ali delovanju. Satva pa je tista kvaliteta (guna), ki jo razumemo kot umirjeno, harmonično. Da ne bi vse skupaj ostalo le kup nesmiselnega besedičenja, poglej, kaj imajo Gune za opraviti z našim tekom?!

Vse kar doživljamo, se hkrati ustvarja in odseva v sprejemniku/oddajniku našega razuma. Filter, skozi katerega opazujemo svet, ga obarva podobno kot sončna očala spremenijo barve sveta, ki nas obkroža. Naš odnos do teka, hrane, ljubezni ali politike je edini možen odziv, ki je pogojen z razmerjem gun. To razmerje je tisto, kar okolica prepozna kot vaše specifične kvalitete in skozi ta isti filter vi sprejemate informacije iz zunanjega sveta in jih vrednotite.

Ne glede na to,ali ste impulzivne narave, in ne najdete miru v dnevu vse do takrat, ko je vaš današnji trening opravljen (mocneje izrazena kvaliteta Rayas), ali sodite med tiste, ki sicer bi tekli, a voljo za to le stežka najdete (močneje izražena kvaliteta Tamas), ali pa ste eden od tistih, ki obveznosti in kratkočasne dejavnosti prepletate brez večjega truda (močneje izražena kvaliteta Satva), za vse velja le to, da boste svoj rezultat oplemenitili takrat, ko bodo v cilj pritekli vaše telo, želje, razum, pričakovanja, strahovi...HKRATI.

Če torej išćemo napredovanje, ko smo telesu in razumu že namenili dovolj kvalitetnega treninga, hrane in časa za regeneracijo, je smiselno poskusii razumeti tudi vse osebnostne kvalitete, ki v veliki meri vplivajo ne le na rezultat, temveč predvsem na naše vrednotenje doseženega rezultata.

Skozi opazovanje praktikantov joge, ob spremljanju njihovega napredka, sem prišel do preprostega zaključka. Večja mera kvalitete Rayas praktikanta velikokrat oddaljuje od njegovega cilja, saj se zaradi svojega vrednostnega sistema ni pripravljen sprijazniti in pogledati rezultat kot posledico njegovega najboljšega delovanja. In žal je ravno ta nezmožnost tista, ki velikokrat s seboj nosi breme neizpolnjenih pričakovanj. Osebe z močneje izraženo kvaliteto Tamas pogosto ne opravijo svojega početja po najboljših močeh. Tako med treningom kot na sami tekmi (in med vsakdanjimi opravili) ne potrebujejo velikega izgovora in hitro odstopijo od svojega početja. Relativno hitro se zadovoljijo s trenutnim rezultatom in ne čutijo najmanjše želje po tem, da bi razultat kakorkoli izboljšali. Ljudje, v katerih prevladuje kvaliteta Satva, so organizirani in k treningu pristopajo z zdravo mero samoopazovanja. Sledijo svojemu programu in brez problemov od njega odstopijo, ko zaznajo potrebo po tem. Naredijo vse,da bi bil njihov rezultat kar najboljši in hkrati niso obremenjeni z njim.

V dnevih, ko se maraton nevzdržno približuje, ni smiselno pričakovati, da boste s treningom lahko pridobili kaj veliko pri končnem rezultatu. Ta bo predvsem logična posledica vaših treningov, psihične stabilnosti, volje in osredotočenosti. Mogoče pa boste s poskusom avtorefleksije odkrili kaj o sebi.

Maraton je trenutek, pravzaprav zaporedje trenutkov, ki vam bo povedal, kakšen je nivo vaše telesne pripravljenosti. Izvedeli boste, s kakšno končno hitrostjo ste premagali zadano razdaljo. In če si dopustite, je ta isti maraton čudovita priložnost, da opazujete tistega, ki teče in odkrijete, kakšni so občutki, ko ugotovite, da ne tečete v skladu z ritmom, ki bi vaš najboljši rezultat na izbrano razdaljo izboljšal.

Vas to spravi v nejevoljo, imate s samim tekom toliko dela, da nimate časa spremljati svojega ritma, ali stremite le k temu, da bi bil vaš tek glede na dane okoliščine optimalen? S samoopazovanjem boste hitro ugotovili, kakšna kvaliteta prevladuje v vas.

Ne gre za tri tipe osebnosti. Vsi gledamo na svet skozi očala in Gune so filter. Osebnostno se med seboj razlikujemo glede na razmerje, ki ga imamo s trem kvalitetami. Razmerje je spremenljivo in nihče od nas ni vedno enak. Ko se vam zdi, da ste polni moči, elana, je kvaliteta rayas v odnosu do preostalih močneje izražena. In tako bi lahko naštevali v nedogled.

Smisel danasnjega članka ni v tem, da bi vam dal orodje, s pomočjo katerega se boste lažje in hitreje zapodili ciljni črti nasproti. Smisel je v vprašanju, za katerega upam, da si ga boste zastavili tudi vi. Smisel je v tem, da se zazrete v svoj način treninga, teka in vsega, kar počnete. Kako počnete tisto, kar počnete, pa vam v veliki meri pove, kdo ste.

Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA). Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev. www.jogado.com