2. tekaška konferenca Tečemo skupaj

12. 9. 2013

Vabljeni na drugo tekaško konferenco, ki jo v okviru akcije Tečemo skupaj organiziramo 2. oktobra 2013, dobre tri tedne pred največjim športno-rekreativnim dogodkom v Sloveniji - 18. Volkswagen Ljubljanskim maratonom.

V okviru konference bodo strokovna predavanja, okrogla miza in individualna ocena drže telesa.

  • Predavanje Kvaliteten tekaški trening (Marko Mrak), ob 16.00

Teči zna vsak, vendar naš življenjski slog včasih ne dovoli, da bi si lahko 'rezervirali' dovolj časa za uspešen trening. Pa je res uspešen? Ni potrebe, da vedno tečemo dolžine, lahko tečemo tudi krajše treninge! Pa vemo, kako trening načrtovati vnaprej, ga znamo napraviti zanimivega in hitrejšega? Kako teči boljše in uspešnejše ter ob tem porabiti manj časa?

Marko MrakMarko Mrak je vrhunski osebni in kondicijski trener z izjemnimi uspehi v vrhunskem športu v Sloveniji in tujini, vodja skupine trenerjev Marko Mrak TEAM, osebni trener, svetovalec in predavatelj, avtor slovenskega računalniškega programa za Osebno trenerstvo in prehrano OT2.1; www.studiomarkomrak.com in www.osebnitrener.com

  • Predavanje Kako pred tekom pripraviti telo? (Mito Šinkovec), ob 16.25

Povprečen tekač pred tekom za sekundo pretegne eno nogo, nato drugo, zaokroži z rokami, nekajkrat poskoči in začne teči. Večini se to zdi povsem dovolj. Vendar se na preprost način da narediti bolje. Mito bo pokazal nekaj trikov, kako lahko za boljši performans naredite še več. V telesu obstaja veliko vzorcev, po katerih deluje telo. Pravimo jim refleksi. Splača se jih razmeti in pri treningu izkoristiti sebi v prid.

Mito ŠinkovecMito Šinkovec, profesor športne vzgoje, osebni in kondicijski trener, je v svoji 17-letni karieri s profesionalnim pristopom pomagal pri izboljšanju kondicije, doseganju boljših športnih dosežkov in pri oblikovanju telesa že preko tisoč zadovoljnim strankam. Bil je kondicijski trener v slovenski moški smučarski reprezentanci, sodeluje z veslaškimi klubi in s posameznimi vrhunskimi športniki. Svoje znanje s področja gibanja, športa in wellnessa Mito vseskozi nadgrajuje v tujini. www.mito.si

  • Predavanje Regeneracija po maratonu (Robert Hönn), ob 16.55

Pretekli ste maraton. Občutek je izvrsten, pljuča so polna ponosa, dan je popoln. Nekaj ur po prestopu ciljne črte je evforija že malo manjša, telo ste že napolnili z dovolj veliko mero hidratov, maščob in beljakovin, spili veliko tekočine, se oprhali … In kaj potem? Za dobro regeneracijo morate najprej poznati svoje kvalitete in šele nato upoštevati nasvete strokovnjakov. Poglejte na regeneracijo po maratonu skozi mentalna očala praktikanta joge.

Robert HönnRobert Hönn, E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA). Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev. www.jogado.com

  • Predavanje Psihična priprava na maraton (Eva Kovač), ob 17.30

Misli so med tekaško preizkušnjo pogosto tiste, ki lahko najbolj škodujejo posameznikovemu nastopu in vplivajo na njegovo samozavest. Kaj se dogaja v glavi, ko nastopi utrujenost, dolgočasje ali bolečina? Kako se motivirati v ključnih trenutkih in potem uspešno priteči do cilja?

Eva KovačEva Kovač, univ. dipl. psih., nudi psihološko svetovanje in pomoč številnim slovenskim športnikom in ekipam, pripravlja različna predavanja športnikom, športnim delavcem in trenerjem iz področja psihologije in psihične priprave. Deluje tudi na projektu Fakultete za šport, »Biopsihosocialni dejavniki uspešne rehabilitacije športnika po poškodbi.« Je strokovna sodelavka pri projektu @life. Pri svojem delu uporablja medicinsko hipnozo in tehnike iz vedenjsko kognitivne usmeritve.

  • Predavanje Vneti za tek - pogled zdravnika (prof. dr. Alojz Ihan, doc. dr. Štefan Grosek), ob 17.55

Vnetje je med najpomembnejšimi tkivnimi procesi, ki spremljajo večje mišične napore. Vnetni mediatorji po eni strani povzročajo utrujenost, slabšo regeneracijo mišic in tudi trajne poškodbe mišičnega tkiva. Po drugi strani pa so nujni za rast in prilagoditev mišic na napor. Ob tem se danes že veliko ve o uravnavanju vnetnih procesov med večjimi napori, da se optimalno izognemo škodljivim učinkom vnetja, ohranimo pa njegove koristi.

Alojz IhanAlojz Ihan je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je tudi vodja Oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Je strokovni sodelavec pri projektu @life.

Štefan Grosek je specialist pediatrije in intenzivne medicine s Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

  • Predavanje Maratonski dan (prof. dr. Vojko Strojnik), ob 18.20

Kako se pravilno ogreti pred veliko tekmo? Kakšen tempo ubrati? Kako pravilno razporediti energijo med tekom in poskrbeti za hidriranost? Kaj se dogaja s telesom po prihodu v cilj?

Vojko StrojnikVojko Strojnik je profesor športne vzgoje in predstojnik katedre za kineziologijo na Fakulteti za šport. Glavna področja njegovega delovanja so kondicijska priprava športnikov in rekreativcev, ukvarja se z živčno-mehanskimi osnovami gibanja in različnimi konteksti kineziologije. Svoje bogate praktične izkušnje deli s številnimi znanimi slovenskimi športniki in trenerji. Je strokovni sodelavec pri projektu @life.

  • Predavanje Elektrostimulacija mišic v procesu tekaškega treninga, pripravi na nastop in v regeneraciji (Andrej Švent) ob 18.45

Andrej ŠventAndrej Švent je raziskovalec in doktorski študent Univerze na Primorskem (aplikativna kineziologija), trener triatlona in košarke, učitelj smučanja, prej tudi organizator največjih evropskih tekmovanj v triatlonu pri nas.  V Sloveniji je v zadnjih 20 letih postavil in zakoličil uporabo pulzmetrov, elektromišičnih stimulatorjev, nordijsko hojo, in še kaj. Z bogatimi izkušnjami in poznavanjem najsodobnejših tehnologij konkretno prispeva k največjim svetovnim uspehom slovenskih športnikov. intact.si

  • Okrogla miza z gostom, ob 19.15

David KaduncPo predavanjih bo potekala OKROGLA MIZA, kjer bomo gostili Davida Kadunca, gorskega tekača, maratonca, ultramaratonca in še kaj. Predvsem pa človeka, ki enostavno rad teče in se giblje v naravi. To bo tudi priložnost za sproščen pogovor med udeleženci konference in predavatelji.

  • Individualna ocena drže telesa

Martina MihićV okviru tekaške konference vam bo omogočena tudi individualna ocena telesne drže. Opravila jo bo Martina Mihić, izkušena manualna terapevtka z zasebno prakso, ki jo odlikujejo široka strokovna znanja in edinstvena zmožnost kombiniranja različnih terapij, ki so tako popolnoma prilagojene posamezniku in njegovim težavam www.sentoria.si.


Povezoval in vodil debato bo tekač Žiga Gombač.

KDAJ: 2. 10. 2013, ob 16.00

KJE: hotel Central, Miklošičeva 9, Ljubljana

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na e-naslovu: aktivni.si@adriamedia.si.

PRIJAVE VEČ NISO MOŽNE.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri