5 nasvetov, kako se motivirati za tek v hladnih dneh

4. 11. 2018
Deli
5 nasvetov, kako se motivirati za tek v hladnih dneh (foto: profimedia)
profimedia

Tokrat se ne uklonite hladnemu vremenu, ampak z nekaj triki spodbudite motivacijo in nadaljujte s tekaškimi vadbami tudi čez zimo.

Za tek v hladnejših dnevih ne boste potrebovali zgolj toplih oblačil, ampak tudi malce spodbude, da ne boste odnehali. Spravite se nazaj v tekaško kondicijo z nekaj nasveti.

Začnite s spomini. Še veste, kako dober občutek ste imeli, ko ste presegli svoj najboljši čas, ali ko ste stali na startni črti in tekmovali na maratonu? Kaj pa po vsakem teku, ko ste bili polni energije, spanec pa je bil boljši kot kdajkoli prej? Ko že nekaj časa tečete, pozabite na vse pozitivne strani, ki jih ob tem uživate. Spomini na lepe  trenutke bodo v vas prebudili željo po tem, da spet obujete športne copate, čeprav vreme ni idealno. Ljubitelji narave imate še dodaten razlog, da lahko občudujete spreminjanje svoje okolice ali odkrijete nove poti.

Ko zberete pogum in se toplo oblečete (ko stopite ven, morate občutiti hlad), poskrbite, da boste vztrajali do pomladi, ko bodo temperature spet prijetnejše. Sami se najbolje poznate, zato boste vedeli, kako to storiti. Nekateri poiščejo partnerja za vadbo, ker je tako zagotovo ne bodo izpustili, saj ne bodo hoteli razočarati prijatelja. Drugi naredijo podroben urnik treningov in določijo sprotne cilje, za katere se bodo trudili. Tretji si obljubijo nagrado. Kam spadate vi? Seveda obstaja še mnogo načinov, s katerimi lahko dosežete zanesljivost.

Začnite brez obotavljanja

Odločite se, kdaj boste začeli s prvim treningom. S tekom začnite počasi, še posebej, če ste pred kratkim naredili odmor od te vrste vadbe. Ne trudite se takoj doseči najboljšega rezultata in napredovati kar vsak dan, saj boste v tem primeru razočarani. Počasi stopnjujte tempo in si ob daljših in napornejših treningih vzemite tudi čas za počitek oziroma lahkoten tek. Ne pozabite na prehrano, ki lahko zelo pripomore k boljšemu športnemu nastopu.

Tek skušajte narediti zabaven, da ne bo predstavljal napora ali obveznosti. Kakšno je vaše mišljenje o teku, je zelo pomembno, saj je od tega odvisno, ali vas bodo prevzele pozitivne ali negativne misli, ko bo čas, da obujete tekaške čevlje. Zato redno nadgrajujte svoj seznam pesmi, menjajte poti za tek, uporabite zabavne aplikacije, preko katerih lahko tekmujete s prijatelji in si po teku obljubite (zdravo) nagrado. Uporabite še svojo domišljijo in popestrite vadbo.

Nasvet za tekmovalne tekače:

Motivacijo in adrenalin spodbudite z občasnimi “prijateljskimi tekmami”. Pomerite se s svojim partnerjem za tek ali pa naredite svojo preizkušnjo v krogu prijateljev. Lahko tekmujete, kdo bo v enem mesecu pretekel daljšo razdaljo, kdo se bo večkrat odpravil na jutranji tek ali kdo bo preizkusil tek v dežju. Pomembno je le, da vedno upoštevate meje svoje zmogljivosti in da se igra ne stopnjuje v pretiravanje.

Preverite tudi: 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič