7 naukov 103-letne tekačice Julie Hawkins

7 naukov 103-letne tekačice Julie Hawkins (foto: profimedia) profimedia
19. 6. 2019

Julia Hawkins je začela teči pri 100 letih in pri 101 letu postavila rekord na 100 metrov v svoji starostni skupini.

Danes 103 letna Julia (na fotografiji levo) je leta 2017 postavila rekord v teku na 100 metrov v svoji starostni skupini in ga drži še danes. Do cilja je potrebovala 40 sekund. Sedaj se pripravlja na državne igre za starejše, ki so odprte za vse od 50 leta starosti naprej. Razmišlja o kar treh preizkušnjah: teku na 50 metrov, teku na 100 metrov in celo teku na 200 metrov. Zaveda se, da s staranjem težko presežeš osebni rekord, vendar bo vseeno dala vse od sebe in upala na najboljše.

Poglejte nekaj modrosti, ki jih je spoznala na poti skozi življenje.

Preizkusite kaj novega

Hawkinsova je vedno naklonjena novim preizkušnjam in ne zavrne povabila. Rada se udeležuje iger, mjuziklov, zaide v cerkev in se udeležuje veliko različnih dogodkov. Prav to jo je vodilo tudi v tek. Za začetek je preizkusila s 50 metrsko razdaljo in se zaljubila v tek. Zato so jo njeni otroci prijavili na preizkušnjo na 100 metrov.

Ne zatirajte svojih strasti

“Ko se postarate, bi morali imeti veliko strasti in stvari, ki jih radi počnete. Te vas bodo gnale naprej in vas navduševale nad življenjem.” Sama rada bere, opazuje ptice in se zadržuje na vrtu. Pravzaprav je prav na vrtu začela sumiti, da je dobra v teku, saj je ob zvoku telefona hitro stekla v hišo.

Cenite magične trenutke

Julia je bila rojena med 1. svetovno vojno, ko so bili časi veliko preprostejši: ni bilo pametnih telefonov, interneta in televizije. To jo je naučilo ceniti majhne trenutke v vsakem dnevu. Rada ima sončne vzhode, petje ptic, zvezdno nebo, glasbo … Vse, kar se je dotakne in ji polepša dan. Vsem starostnikom želi, da bi imeli več magičnih trenutkov kot starostniških.

Veselite se novih dogodivščin

Če se bojite stopiti iz območja udobja in se predati dogodivščinam, vas Julia opogumlja, da storite natanko to. Še ko je bila dojenček, so se z družino odpravili na ladjo in potovali od Čikaga do Luiziane. Tudi kasneje se je v njenem življenju zvrstilo kar nekaj zgodb. Nekoč je domov prinesla celo opico, ko se je potikala po džungli. Ta je postala njena neobičajna domača žival.

Vsega tega ne bi doživela, če bi se skrivala med štirimi stenami, kajne?

Družino postavite na prvo mesto

Hawkinsova je lep primer dobrih družinskih odnosov, saj je bila poročena kar 70 let, ko je njen mož preminil. Ima 4 otroke, vnuke in pravnuke. Otroci jo spremljajo na vseh njenih tekaških tekmovanjih, čeprav sami niso navdušenci nad tekom, so pa aktivni v drugih športih.

Razvajajte se

Kljub temu da 103-letnica že dolgo ohranja zdrav življenjski slog in je bila aktivna že prej kot kolesarka in drugače, si je občasno dovolila, da se prekrši in uživa v tem, kar ima rada, četudi ni najbolj zdravo. Tu in tam si je privoščila ocvrto morsko hrano, ki jo tako obožuje in potešila tudi druge razvade. To počne še vedno.

Navdihujte

Julia še po več letih ne more verjeti, da je v športu prišla tako daleč. “Ljudlje mi pravijo, da jih navdihujem. To me vleče naprej. Če lahko poskrbim, da so ostali malce bolj zdravi in aktivni, sem ponosna sama nase in na to, kar počnem.” Je tej misli sploh še potrebno kaj dodati?