Kako pozimi ohraniti veselje do teka

Kako pozimi ohraniti veselje do teka (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2014

Temna jutra, zamrznjeni pločniki, ledeni veter in temperature pod ničlo ... Uh ja, še več je razlogov, zakaj bi z največjim veseljem pozimi nehali redno teči. Zato smo poiskali nekaj odličnih nasvetov, kako tudi pozimi ohraniti veselje do teka.

Ogrejte se!

Tudi izkušenim tekačem je neprijetno začeti teči, če jih zebe. Koga vendar mika stopiti ven na mraz, če ga zebe?!

Človek se avtomatično preveč obleče, po 10 minutah teka pa si že slači zgornjo plast in si jo zavezuje okoli pasu.

Torej, za vas imamo dva trika:

  • spodnjo plast oblačila dajte na radiator, preden si jo oblečete, da se bo lepo pogrela,
  • in tik preden stečete novim kilometrom na proti, naredite nekaj ogrevalnih vaj.

Sloj po sloj

Nasvet, da se oblecite kot čebula, je zdaj že stara tekaška modrost, a bodite pazljivi – oblecite tekaško obleko, ki diha in zadrži toploto telesa (da se vam znoj ne bo sušil na telesu). A nikar ne pretiravajte – ne pozabite na rokavice in kapo!

Pijte!

Ker se pozimi manj potite, z lahkoto pozabite piti. To pa ni pametno – pri vsakem teku, ki traja več kot eno uro, morate imeti s seboj pijačo. Morda s seboj vzemite mini termovko z vročim čajem ali energetsko pijačo.

Ne ustavljajte se!

Pozimi se lahko hitro prehladite, zlasti če se boste ogreli in nato ustavili. Ne delajte tega, raje tecite počasneje, a v enakomernem tempu. Če boste prehlajeni, ne boste mogli teči, zato pazite na svoje zdravje.

Vidite in bodite vidni

Če tečete v mraku in temi, potem oblecite oblačila, ki imajo odsevnike, da vas bodo drugi udeleženci v prometu videli – morda bi se ponoči izogibali temnim oblačilom – varnost naj bo na prvem mestu.

Zelo priročna je tudi naglavna lučka, zlasti če tečete po bolj temnih ulicah ali po kakšnih poteh v parku ali gozdu (če vas ni strah).

Naj vas malo prestrašimo – največ prometnih nesreč z udeleženimi pešci in tekači je od 15. do 19. ure, in to med oktobrom in decembrom, ko je malo dnevne svetlobe.

Še enkrat ponavljamo – oblecite žive barve!

Ne bodite mokri!

Zagotovo ste oboroženi z najboljšo nepremočljivo obleko, a v vlažnem vremenu je vseeno težko ostati suh.

Osnovna oprema naj bo anorak, pri nakupu katerega vam svetujemo, da ne varčujete preveč. Vzemite tistega, ki bo zares najbolje zadržal dež in vlago – to je zelo pomembno predvsem pri dolgih tekih.

Obdržite srečne nogice!

Ni hujšega ali bolj neprijetnega kot mrzle in mokre noge v premočenih nogavicah. Torej imate dve možnosti (tretja je, da ostanete doma), da vaše noge ostanejo suhe.

Izberite tekaške čevlje, ki so narejeni iz vodoodpornega materiala in ne pozabite na debele, tople nogavice. Lahko pa obujete tudi svoje običajne čevlje, a potem ne pozabite na vodoodporne nogavice.

Če se vam čevlji vseeno zmočijo, jih po uporabi napolnite s starim časopisnim papirjem, da se bo vlaga vpila.

Ne pretiravajte!

Imejte v glavi, da je površina pozimi, zlasti zjutraj in zvečer, tudi zamrznjena, zato bodite previdni in seveda izberite zimske tekaške čevlje.

Če piha na začetku, ko ste še sveži, tecite v veter, da vam po na koncu lažje teči z vetrom. Pametno je, da ne nosite slušalk, da ste lahko pozorni na okolico.

Prilagodite dan!

Nikar si najbolj deževnega in mrzlega dne ne izberite za dolg tek, bodite prilagodljivi in ga prestavite za nekaj dni. Nič ni narobe, če greste na fitnes in na tekaški stezi odtečete nekaj kilometrov ali pa se zavihtite na sobno kolo.

Nikar ne bodite trmasti, samo prehladili se boste ali pa celo poškodovali. Tako si boste naredili več škode kot koristi.