Tehnika NBG (New Behavior Generator)

8. 1. 2012

Tehnika NBG je učinkovita tehnika, ki jo lahko uporabimo takrat, ko želimo spremeniti neko vedenje, ali pa ga želimo še izboljšati. V našem primeru bomo s to tehniko poskušali izboljšati tehniko teka. Tehniko NBG lahko uporabite za katero koli novo vedenje, ki bi ga želeli ustvariti.

1. Situacija

Najdite si miren kotiček, vsedite se, umirite in sprostite.

2. Izberite si vedenje

Pomislite na dejavnost oz. na vedenje, ki bi ga želeli obvladati. Na primer: izboljšati želim svojo tehniko teka.

3. Izbira vzornika

Predstavljajte si osebo (vzornika), ki ste jo opazovali, kako kvalitetno in lahkotno teče. To je lahko oseba, ki jo poznate osebno ali iz sveta znanih in slavnih.

4. Pogled skozi kamero

V svojem umu si sedaj predstavljajte to osebo, kako teče. Kar se da jasno jo opazujte pri teku, kakor da gledate skozi oko kamere. Natančno opazujte, kako se premika, hitrost posnetka lahko tudi upočasnite.

5. Kamera opazuje vas

Zdaj si predstavljajte, da ste vi namesto te osebe v filmu. Opazujte sami sebe od daleč, kako tečete, kakor da bi gledali skozi oko kamere.

6. Postanite glavni igralec

Stopite v film in občutite, kako tečete. Opazujte, kako se vaše telo ob tem počuti. Natančno zaznajte občutke v telesu, zvok vašega glasu ko dihate, odzive ljudi, ki so v bližini. Zares občutite, kako je, ko tečete.

7. Korak v prihodnosti

Predstavljajte si situacijo v bližnji prihodnosti, ko boste tekli. Predstavljajte si, da to počnete tako, da sebe od daleč vidite, nato stopite v situacijo in zares zaznajte, kakšen občutek je, ko tečete zares.

Marko Preston

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri