Tek s krpljami

Tek s krpljami (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 12. 2012

Kako brez večjega napora ostati aktiven tudi pozimi, ko so polja in ceste prekrite s snegom? Nataknite si krplje in se z 'velikimi stopali' odpravite skozi bližnji gozd.

Razlike med hojo in tekom s krpljami in brez njih niso tako zelo drastične, potrebne so le manjše spremembe. To velja predvsem pri koraku, ki mora biti zaradi krpelj nekoliko daljši, in pri dvigu noge, ki je seveda višji kot pri običajnem teku. Na splošno pa je tek s krpljami odlična zimska aktivnost, ki omogoča enako dobro vadbo kot npr. tek na smučeh.

Dobre lastnosti teka s krpljami

  • Odlična vadba za kardio-vaskularni sistem
  • izboljšnaje psihofizične pripravljenosti
  • za tek s krpljami ne potrebujete posebne trase, odpravite se lahko tako rekoč kamorkoli in uživate v čudovitem zimskem dnevu.

Če se podajate na tek s krpljami prvič, jih prej preizkusite doma in naredite nekaj korakov po sobi ali nekaj krogov po domačem dvorišču. A tudi, ko se odpravite ven, če le imate to možnost, ostanite v bližini doma, za začetek pa izberite že nekoliko utrjeno in uhojeno podlago in označeno progo ali potko.

Začetek mora biti lahek, kratek in dobro pripravljen. Izberite torej lokacijo, ki odgovarja vaši kondicijski pripravljenosti, trenirajte v zavetrju in pred odhodom ne pozabite skrbno pregledati opreme.

Oprema

Na voljo imate tradicionalne  krplje z lesenimi robovi in športne krplje, ki so narejene iz aluminija, gume in drugih visoko tehnoloških materialov. Slednje so lažje, manjše, obstojnejše in nezahtevne za vzdrževanje. Za športnike pa so na voljo tudi posebej izdelane krplje za tekmovanja.

Pri nakupu je potrebna pozornost na sistem vezi. Noga se v vezeh ne sme premikati oz. naj se premika čim manj, in ne sme imeti stika z okvirjem krplje. Sicer pa velja vedeti, da tesnejši kot je okvir, lažje boste obdržali težo na sredini krplje.

Medtem ko telesna teža ni tako pomemben faktor (v suhem snegu se bo ugreznil vsakdo), pa sta pomembni težina in velikost čevlja - vsak dodaten gram teže na nogi pomeni tudi dodatno težo zadaj na prislonu.

Dobro se oblecite

Tu velja podobno pravilo kot pri običajnem teku - oblecite se v plasteh, da boste lahko oblačila brez težav oblačili in slačili, ko in če bo to potrebno. Nikar pa ne pretiravajte. Če se že takoj na začetku, ko stopite ven, počutite dobro in vas ne zebe, ste se po vsej verjetnosti oblekli preveč, če pa vas zebe le malenkost, ste verjetno oblečeni ravno prav.

S seboj je priporočljivo vzeti dodatno kapo in rokavice. Te vam bodo prišle prav, če boste padli in se bodo zmočile.

Izogibajte se bombažnih nogavic, saj so slabi izolatorji, poleg tega pa močno vpijajo vlago, kar lahko povzroči nastanek žuljev.

Ker pri krpljanju sneg leti vse naokrog, poskrbite, da bo zunanja plast oblačil odporna proti vremenu oz. takšna, ki blokirajo veter, sneg in so narejena iz spolzkega materiala.

Povabite prijatelja

Tek s krpljami bo tako bolj zabaven. Vendar ne pozabite na občasne postanke in bodite pozorni na spremembe vremena.