Usain Bolt: Ko teče, se življenje ustavi

17. 8. 2012

Je najhitrejši človek na svetu in največji zvezdnik olimpijskih iger. Usain Bolt je kar sam poskrbel, da pri 25 letih že spada med legende. Okoli Jamajčana se spleta veliko mitov, a kakšen je v resnici?

Bil naj bi kavalir? To je verjetno šala. Oznaka 'rajska ptica' se verjetno bolje poda Usainu Boltu, izjemnemu športniku, ki je olimpijske igre v Londonu spremenil v svoj zasebni oder.

Večer pred startom teka na 100 metrov se je zabaval, le nekaj sekund pred samim sprintom pa je našel čas za spakovanje. Siva obleka, narejena po meri, iz te mavrične pojave vendar še ne naredi kavalirja. Ali pač?

Prijeten in simpatičen

"Usain Bolt je povsem drugačen, kot mislijo številni," razkrije Liz Baffoe.

Nemška igralka je namreč spoznala tega atleta, ki je v Londonu 100-metrsko razdaljo pretekel v 9,63 sekunde in s tem postavil olimpijski rekord.

Liz pravi, da ima ta moški poleg razvnete, nemirne in že kar rahlo nore plati, ki je dobro vidna tudi vsem ljubiteljem atletike, še eno, povsem drugačno plat.

"Je zelo šarmanten, ustrežljiv in vljuden," se Liz spominja skupnega večera, ki ga je lani z njim preživela v Schumann's Baru v Münchnu. Takrat je deloval celo nekoliko sramežljivo. V vsakem primeru pa je po njenih besedah izredno prijeten in simpatičen človek.

Sicer je tudi šaljiv, a ne tako zelo izrazito, kot se pogosto zdi tistim, ki ga spremljajo na malih zaslonih. Liz je svetovno znanega športnika predstavil njen dober prijatelj Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, ki ga je obiskala v njegovi kliniki v Münchnu in ga zdaj opisuje kot 'najboljšega zdravnika na svetu'.

"Počakaj malo, zdaj pride še nekdo," ji je takrat rekel Wohlfahrt, potem pa je v kliniko vstopil Bolt. Liz je bila tako presenečena, da ji je uspelo izdahniti le 'vau'. "Lep je kot slika," je še danes navdušena nad 1,96 metra visokim športnikom.

Carl Lewis se lahko skrije pred njim

Liz, ki je bila nekoč tudi sama aktivna kot atletinja in se ravno v tem času pripravlja na triatlon, se z veseljem spominja tudi večerje, ki je sledila pozneje.

V zadnjem času se je veliko govorilo, da ima Bolt najraje hitro prehrano in da prisega predvsem na 'chicken mcnuggetse', a na večerji z Liz je jedel zelo zdravo: "Bil je zelo discipliniran, spil je le malo alkohola."

Kako zanimive podrobnosti o moškem, ki je že pri 25 letih legenda in katerega tržna vrednost se je povzpela v višave! Njegov sponzor, podjetje Puma, mu na leto izplača kar 10 milijonov dolarjev, kar je vsota, ki je doslej niso izplačali še nobenemu atletu. Za svoj nastop na povsem navadnih atletskih tekmovanjih zahteva 250 tisoč dolarjev, a organizatorjem se ta vložek vedno povrne.

"Če imaš Usaina, imaš razprodan stadion, sponzorje in tudi televizijske postaje so srečne," je češki športni menedžer Alfons Juck pred kratkim povedal novinarjem ameriške revije Sports Illustrated.

Gospod Juck še nikoli ni videl nikogar, ki bi ga lahko primerjali z njim. Celo legendarni Carl Lewis ne bi mogel držati koraka z mladim Jamajčanom.

Ko teče, se življenje ustavi

In dejansko ima Bolt neko skoraj magično izžarevanje. Ob njegovem neverjetnem teku, ki sta ga spremljali kar dve milijardi televizijskih gledalcev, ni bilo le 80 tisoč gledalcev na stadionu tiho kot miške, ampak se je povsem ustavilo celotno družabno življenje v Londonu.

Na primer, v okrepčevalnici Pizza Express ob znamenitem Shakespeare Globe Theatru so morale stranke dolgo čakati na postrežbo.

"Gostilničar je stopil v prostor in rekel, da je dal svojim kuharjem 15 minut odmora, da si lahko ogledajo Bolta," je povedala ena od strank. "Gospe in gospodje, upam, da boste lahko počakali," je dejal šef omenjene okrepčevalnice in namesto pritožb požel hrupen aplavz svojih strank.

Poseben v vseh pogledih

Verjetno je ravno mešanica zgodovinskega talenta in neobičajne osebnosti tista, ki je poskrbela, da je Bolt postal športnik stoletja.

Medtem ko športni znanstveniki merijo njegove noge (110 centimetrov), stopala (številka čevljev 47) in dolžino koraka (2,43 metra), analizirajo mišična vlakna in telesno držo med sprintom, Usain neguje imidž 'norega fanta', se pači, izvaja hip hop geste in na Twitterju takoj po zmagi objavi svojo fotografijo s tremi mladimi ženskami.

Da dejansko rad ušpiči kakšno norost, da še raje dolgo spi in da zbira pasne zaponke v obliki mrtvaških glav, pa vedo le njegovi tesni prijatelji, kot je na primer njegov trener Glen Mills. Seveda je Usain že dolgo predan življenju profesionalnega športnika, ki zapoveduje redne treninge, zdrav način življenja in točnost.

Celo velika ljubezen mora počakati. Zaradi 'zdrave pameti' je maja prekinil razmerje s Slovakinjo Ljubico Kučerovo. To je bil konec ljubezni, ki ga je spremenil v enega od najbolj zaželenih samcev na svetu.

Revija Forbes ga je z 20,3 milijona dolarjev letnega zaslužka uvrstila na lestvico največjih zaslužkarjev med atleti, znani obrazi, od princa Harryja do Richarda Bransona, pa se potegujejo za prijateljstvo s tem zlatim fantom. Usain uživa v vsej tej pozornosti in seveda je tudi v Londonu z veseljem dopustil, da so ga slavili, kamorkoli je prišel.

Najbolje se počuti v domovini

Zares dobro pa se počuti le v svoji domovini, na Jamajki. Na otoku, kjer je kot fantič bosonog tekal naokoli, se igral s svojo sestro Christine in kot 11-letnik slavil svoje prve športne uspehe.

Tam s prijatelji najraje 'visi' v svoji vili, ki jo je med drugim opremil z veliko plazmo, igralnimi konzolami in glasbenim studiem z vsemi mogočimi tehničnimi igračkami. Sem ter tja obišče tudi svoja starša v Sherwood Contentu, ki vodita lokal njegove tete Emme.

Oboževalci in novinarji v zadnjem času kar romajo v ta lokal, kjer poslušajo najrazličnejše anekdote športnika stoletja, čigar zmagovalne fotografije krasijo stene lokala. In tako na primer izvedo, da ga je neki taksist, družinski prijatelj, vsako jutro vozil v šolo, ker ni imel avtobusne povezave.

Da je podeželski zdravnik njegovima staršema, ko ju je skrbelo, da je Usain preveč divji, svetoval, naj svojemu z energijo nabitemu sinu preprosto pustita, da se zdivja.

Tisto, kar bi v nekaterih deželah morda zdravili z ritalinom, ki ga predpisujejo hiperaktivnim otrokom, je bilo na Jamajki torej začetek športne kariere brez primere.