Wings for Life World Run se vrača

Wings for Life World Run se vrača (foto: Promocijski material) Promocijski material
6. 1. 2015

Wings for Life World Run. Tečemo zase. Tečemo za prijatelje. Tečemo za tiste, ki tega ne morejo. 3. maja 2015! Na več kot 35 lokacijah na kar šestih celinah in točno ob 13. uri.

Dogodek je odprt za vse tekače in netekače, za tiste, ki tečejo že leta ali pa so šele začeli teči. In letos tudi za otroke. Vsak je dobrodošel!

Tek, kjer ciljna črta prehiti vas

V prvem letu izvedbe 2014 je dogodek gostil več kot 35.000 udeležencev in dosegel neverjeten uspeh. Kot da več deset tisoč ljudi, ki skupaj tečejo ob točno istem času, še ni dovolj, so pri Wings for Life World Run naredili še en korak naprej in spremenili način teka: trideset minut po startu tekačev jim bo začelo slediti zasledovalno vozilo. Zasledovalno vozilo, ki bo sprva vozilo počasi, nato pa postopoma vedno hitreje, bo predstavljalo premikajočo se ciljno črto. Opremljeno bo z elektronskimi senzorji, ki bodo registrirali digitalne čipe tekačev, ko jih bo vozilo prehitevalo na poti k vodilnim. Zadnji tekač, ki bo registriran kjerkoli na svetu, bo globalni prvak.

Tekači v različnih državah ali na različnih celinah bodo morda bili tesno bitko drug z drugim za globalni naslov, vendar tega ne bodo vedeli, dokler jih zasledovalno vozilo ne bo ujelo in se bo tekma končala.

Leta 2014 so po petih urah tekmovalnega časa ostali samo še trije tekači. Na koncu je približno 90 metrov ločilo globalnega prvaka v Avstriji od drugouvrščenega v Peruju.

Tek za tiste, ki tega ne morejo

Z udeležbo na Wings for Life World Run podpirate neprofitno organizacijo Wings for Life Foundation, ki financira projekte za raziskavo hrbtenjače po vsem svetu. Sto odstotkov startnin od dogodka Wings for Life World Run in vsa sredstva sponzorjev gredo neposredno v raziskave, pravi Anita Gerhardter, izvršna direktorica Wings for Life: "Prvo leto organizacije je bil Wings for Life World Run neverjeten globalni športni dogodek. Upamo, da se ga bo v letu 2015 udeležilo še več tekmovalcev, da bomo zopet zbrali veliko sredstev za raziskave hrbtenjače." V letu 2014 smo zbrali več kot 3 milijone EUR.

Colin Jackson, ki je bil na vrhuncu svoje kariere eden najboljših tekačev čez ovire, je mednarodni športni direktor dogodka: "Poškodba hrbtenjače se lahko pripeti komur koli. Že samo neroden zdrs ali padec lahko privede do dogodka, ki ti spremeni življenje. V raziskave hrbtenjače se ne namenja dovolj sredstev. Zbrati jih moramo, zato da pridobimo najboljše znanstvenike, ki bodo z vztrajnostjo resnično pripomogli k izboljšanju življenj drugih."

Mednarodne športne in znane osebnosti so združile moči in postale ambasadorji in aktivni udeleženci. Med njimi so tudi Slovenci: Vesna Fabjan (tekačica na smučeh), Dušan Mravlje (ultramaratonec), Roman Kejžar (maratonec), Matej Markovi (triatlonec) in David Pleše (triatlonec).

Dejstva in podatki o prvem Wings for Life World Run

 • Globalni prvak: Lemawork Ketema (ETH, 78,58 km)
 • Globalna prvakinja: Elise Selvikvag Molvik (NOR, 54,78 km)
 • Zbrana denarna sredstva: 3 milijone EUR (startnine 50.110 registriranih tekačev plus donacije)
 • Skupni kilometri: 530.928 – kar je enako, kot da bi en tekač tekel več kot 13 krogov okoli sveta
 • Število tekačev na startu: 35.397
 • Tekači, ki so vztrajali po eni uri: 29.847
 • Tekači, ki so vztrajali po dveh urah: 5.146
 • Tekači, ki so vztrajali po treh urah: 327
 • Tekači, ki so vztrajali po štirih urah: 26
 • Tekači, ki so vztrajali po petih urah: 3
 • Dosežena razdalja maratona: 233
 • Povprečna razdalja: 14,99 km

Želite izvedeti več o dogodku?

Obiščite spletno stran Wings for Life World Run.