Zakaj najhitrejši ljudje prihajajo z Jamajke?

Shelly-Ann Fraser-Pryce (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 8. 2012

Jamajka, dežela z manj kot tremi milijoni prebivalcev, ima olimpijska prvaka na 100 metrov tako pri ženskah kot pri moških. Prav atleti so jamajški najprepoznavnejši in zvezdniški izvozni artikel, atletski kralj Usain Bolt pa ima doma in po svetu status polboga, kot ga je imel nekoč sloviti reggae pevec Bob Marley.

50. obletnico osamosvojitve izpod angleške krone so Jamajčani proslavili 6. avgusta. Slavje je bilo ob neverjetni dominantnosti jamajških atletov sprinterjev na olimpijskih igrah v Londonu, kraju, kjer prebiva angleška kraljica, še toliko večje.

Z 12 medaljami v atletiki so angleški kraljici in svetu znova dokazali svojo premoč v teku na kratke proge.

Jamajka, dežela z manj kot tremi milijoni prebivalcev, ima olimpijska prvaka na 100 metrov tako pri ženskah kot pri moških. Prav atleti so jamajški najprepoznavnejši in zvezdniški izvozni artikel, atletski kralj Usain Bolt pa ima doma in po svetu status polboga, kot ga je imel nekoč sloviti reggae pevec Bob Marley.

Za Boltom na domači Jamajki po prepoznavnosti prav veliko ne zaostajajo Shelly-Ann Fraser-Pryce, Veronica Campbell -Brown, Yohan Blake, Asafa Powell in drugi izjemni atleti.

Jamajka

Jamajka z glavnim mestom Kingston je otoška državica v Karibskem morju, ki je po velikosti skoraj za polovico manjša od Slovenije. Država je znana po reggae glasbi ter rastafarijanskem gibanju in z njim povezanem uživanju marihuane.

Več kot 90 odstotkov prebivalcev je črncev, ki so na Jamajko prišli kot angleški sužnji (iz zahodne Afrike) delat na nasade sladkornega trsa. Ne prav bogata država se danes večinoma preživlja s kmetijstvom, rudarstvom in turizmom. Po veroizpovedi je 75 odstotkov prebivalcev protestantov, preostali so različnih religij vključno z rastafarijanstvom.

Z atletiko so se začeli ukvarjati v 30. letih prejšnjega stoletja pod vplivom ZDA in Anglije. Prvo olimpijsko zlato medaljo so si prislužili prav v  Londonu leta 1948, in sicer v moškem teku na 400 metrov.

Na njihove sprinterske sposobnosti dobro vpliva tako jamajška lahka kuhinja kot tudi tamkajšnje ležerno tropsko podnebje (dobri pogoji za trening), temperature se vse leto gibljejo med 25 in 30 stopinjami Celzija.

Karibi in ZDA

Zakaj najhitrejši ljudje prihajajo tako z Jamajke kot iz preostalih delov Karibov ali ZDA?

Vsi so Afroameričani in potomci sužnjev, pripeljanih iz zahodne Afrike, kjer so že črnci izbirali največje in najmočnejše za delo na plantažah (suženjstvo je bilo tradicija že v nekaterih afriških plemenih, trdijo ameriški znanstveniki). 

Od 12 milijonov sužnjev so jih kar 11 milijonov čez Atlantik prepeljali na Karibsko otočje, kjer so bili pogoji za delo zaradi tropskih bolezni in nerazvitosti najtežji. V ZDA so jih pripeljali 'samo' 600 tisoč. Po odpravi suženjstva se jih je zaradi boljših pogojev za preživetje ter dela s Karibov ogromno odpravilo v ZDA, tako da ima skoraj vsak temnopolti prebivalec v ZDA tudi karibske korenine.

Temnopolti ljudje imajo tudi prožnejše in daljše mišice kot belci, zato lahko dosežejo večjo hitrost in eksplozivnost pri teku. Zahodna Afrika nedvomno rojeva ogromno sprinterskega potenciala.

Mladi svoj sveti gral v športu večinoma iščejo v najpopularnejšem nogometu, saj zaradi revščine nimajo niti možnosti, da bi se resno ukvarjali z drugimi športi.

Zanimivosti

 • Prvotni prebivalci Jamajke so bili južnoameriški Indijanci plemen Arawak in Taino, ki so se tu naselili že v tisočletju pred našim štetjem. Španski osvajalci so jih ob odkritju Jamajke leta 1494 skoraj izkoreninili, leta 1655 pa so otok zavzeli Angleži. Med vladavino britanske krone je Jamajka postala največji izvoznik trsnega sladkorja na svetu. Suženjstvo so leta 1838 odpravili po skoraj 200 letih.
 • Na Jamajki je zaradi angleškega vpliva narodni šport kriket, priljubljen je, kot rečeno, tudi nogomet, ženske pa igrajo različico košarke, imenovano netball. Zadnjih nekaj let je atletika prav gotovo na prvem mestu, prav tako se povečuje priljubljenost ragbija.
 • Jamajka slovi tudi kot ena izmed vodilnih držav na področju ženskega seks turizma. Ženske so večinoma navdušene nad dolgimi in mišičastimi okončinami lokalnih žigolov.
 • Večina najboljših dolgoprogašev na atletskih stezah prihaja iz vzhodne Afrike
 • Legendarna jamajška atletinja je 52-letna 'Slovenka' Marlene Ottey, ki ima devet olimpijskih medalj (na žalost nobene zlate) ter 14 odličij, osvojenih na svetovnih prvenstvih (tri zlate).
 • Tudi nekdanja kanadska svetovna rekorderja Donovan Bailey ter eden izmed največjih talentov sprinta, ki je zaradi doping afere na žalost na slabem glasu, Ben Johnson, sta rojena na Jamajki, prav tako angleški olimpijski zmagovalec v Barceloni leta 1992 Linford Christie.
 • Medalje Afroameričanov s Karibov na OI v Londonu 2012 (vse v atletiki): Jamajka 12, Grenada 1, Trinidad in Tobago 4, Dominikanska republika  2, Bahami 1, Portoriko 1 (plus ena v rokoborbi).
 • Kubanci so na zadnjih OI osvojili 14 medalj – največ v boksu in dve v atletiki. 13 nosilcev medalj ima korenine v zahodni Afriki.
 • ZDA so v Londonu osvojile devet zlatih medalj v atletiki. Belopolta je samo skakalka s palico Jennifer Suhr, vsi drugi so Afroameričani. V ZDA imajo za atletiko najboljše pogoje, vendar izgubijo veliko talentov, ki se odločijo za ameriške profesionalne športe (bejzbol, košarka in ameriški nogomet)
 • V atletskem sprintu (100 m, 110 m ovire, 200 m, 400 m, 400 m ovire, obe štafeti) so Afroameričani v Londonu osvojili 36 medalj od skupno 42 (vse zlate razen pri ženskem teku čez ovire na 400 metrov). Eno medaljo je osvojila Angležinja, ki je po porodu iz zahodne Afrike.
 • Najhitrejši belec vseh časov na 100 m je Francoz Christophe Lemaitre s časom 9.98, kar je 4 desetinke počasneje od svetovnega rekorda Usaina Bolta.
 • Novopečeni zobozdravnik Matic Osovnikar je s časom 10.13 s najhitrejši Slovenec vseh časov, kar ga uvršča med najhitrejše belopolte sprinterje. Pri Slovenkah je najhitrejša brezčasna Marlene Ottey z 11.09 s (za Jamajko je tekla 6. najhitrejši tek vseh časov z 10,74 s).
 • Dva znanstvenika z univerze v Bostonu trdita, da so kar 90 odstotkov sužnjev v Afriki zajela afriška plemena, ki so jih nato prodala Angležem, Špancem in Portugalcem.
 • Od zadnjih šestih olimpijskih zmagovalcev v teku na 100 m le dva nista bila rojena na Jamajki.
 • Nova atletska superzvezda s Karibov bo v prihodnosti zagotovo 19-letni Grenadčan (110 tisoč prebivalcev) Kirani James – svetovni in olimpijski prvak na 400 metrov.