7 zelo dobrih razlogov, zakaj mora vsak tekač vključiti tek v hrib

19. 3. 2021
Deli
7 zelo dobrih razlogov, zakaj mora vsak tekač vključiti tek v hrib (foto: Profimedia)
Profimedia

Se tudi vi izogibate teku v hrib? Ker vas utruja ali celo popolnoma izčrpa? A bi tek v hrib občasno le morali vključiti. Tudi če se ne pripravljate na maraton. Tu je 7 zelo dobrih razlogov, zakaj.

Teku v hrib se še posebej izogibajo novopečeni tekači. Povsem razumljivo, tek je težji. A vas bo okrepil. Izoblikoval vas bo v močnejšega, hitrejšega in učinkovitejšega tekača.

1. Okrepili se boste

Tek v hrib telo drugače obremeni, zato je zelo koristen. Okrepili boste noge, tudi gležnje, meča in stopala, kar vam bo pomagalo pri tekaški drži. Vendar morate tudi pri teku navkreber poskrbeti za pravilno držo, sicer boste pridobili zelo malo.

Pomembno: tek v hrib vključujte postopoma, zaradi drugačne obremenitve lahko namreč pride do vnetja pokostnice ali preobremenitev meč.

2. Psihično boste močnejši

Ker je tek v hrib napornejši, bo ta del treninga izziv tudi za vašo voljo. To vam bo prineslo ogromno prednost - dobro boste pripravljeni na ostale tekaške treninge in na tekmovanja. 

Namig: Med tekom se opominjajte, da bo vse, kar bo sledilo, lažje.

3. Kvaliteta je pomembnejša od dolžine

Ugotovili boste, da je kvaliteta pomembnejša od dolžine.

Vsak tek, ki ga boste ponavljali, bo namreč za vas postal »običajen«, zato boste s tem tudi izgubili določene prednosti, ki vam jih je prej ponujal. Enega izmed dni posvetite teku v hrib - to naj bo dan za kvaliteto. Po teku v hrib pa si privoščite počitek. Ali sproščujoče plavanje.

4. Vsakič bo lažje

Se spomnite, kako je bilo, ko ste se prvič podali na tek? Že prvi kilometri so se vam verjetno zdeli nekaj najhujšega. Srčni utrip vam je poskočil, sopihali ste kot lokomotiva in zdelo se vam je, da tečete že celo večnost, v resnici pa je bil za vami prvi kilometer.

Ko boste začeli s tekom v hrib, boste imeli isti občutek. A bo vsakič lažje. Morda se boste začeli dni, ko boste tekli navkreber, celo veseliti. Pravzaprav sploh ne boste več razmišljali o tem, kje boste tekli. Če se bo pred vami znažel hrib, se boste preprosto povzpeli nanj.

5. Izurili se boste v pozitivnem notranjem monologu

Ker ga boste najbolj potrebovali prav na začetku šeste ponovitve teka navkreber.

Ponavljajte si mantro: »Več, več, več,« kar pomeni pomikanje v smeri proti strahu, ne stran od njega. Svojo tekaško samozavest premaknite na višji nivo.

6. Naučili se boste sprejeti bolečino

Oziroma tako: naučili pa se boste sprejeti ves napor, ki ga tek navkreber zahteva, s čimer se bo vaša samozavest povečala.

Celo izkušenim tekačem lahko tek navkreber predstavlja težave. Sčasoma pa boste v tem uživali.

7. Postavili se boste ob bok velikim

V maratonu so vedno prevladovali izjemno hitri in učinkoviti etiopski in kenijski tekači. Kakšen pa je teren, na katerem trenirajo? Kar poiščite video vzhodnoafriških tekačev, v katerem osvajajo hribe, pa boste videli, s kakšno lahkoto to počnejo.

To vas bo navdihnilo, da boste tudi sami poiskali lasten hrib.

Vir: Runner's World

Preverite še: Odlične vaje za zadnje stegenske mišice, ki jih morajo okrepiti vsi tekači! (VIDEO)

Ali pa 5 vaj, ki jih lahko naredite namesto tekaškega treninga (VIDEO)

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih