8 stvari, ki jih uspešni tekači naredijo pred spanjem

8 stvari, ki jih uspešni tekači naredijo pred spanjem (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2017

Od priprav je odvisno, kako dober bo trening. Tega se dobro zavedajo profesionalni tekači, ki s tem namenom za določene stvari poskrbijo že zvečer. Če se tudi sami radi odpravite na tek, nekatere od njih verjetno počnete tudi vi.

Odklopijo se

Večer pred pomembno tekmo ali le treningom, ki ga želijo opraviti dobro, ne mislijo na tek. Ogledajo si film, berejo, povabijo prijatelje. Vendar se v posteljo odpravijo ob zgodnji uri, še posebej, če bodo nastopali ali vadili zjutraj. Razmišljanje o teku je nepotrebna izguba energije, saj požene adrenalin po žilah, kar onemogoča dober spanec.

Prijetno s koristnim

Profesionalni tekači se skoraj nikoli ne morejo popolnoma prenehati ukvarjati s tekom, zato pogosto združijo okrevanje in sproščujoče aktivnosti v prostem času. Tako na primer naredijo nekaj vaj s penastim valjem in opravijo raztezanje kar ob večernih novicah. Zavedajo se pomembnosti počitka, saj lahko naslednji dan normalno nadaljujejo s treningi, ne da bi se morali ukvarjati s krči in bolečimi mišicami.

Za dolge teke kontaktirajo prijatelje

Ko se odpravijo na sproščujoč počasen tek na daljše razdalje, radi pokličejo prijatelja za vadbo. S tem preženejo dolgčas, ne odnehajo in se pogovorijo o vsem, kar se je zgodilo novega v preteklih dneh. Tako tudi zagotovijo, da ne bodo izpustili vadbe.

Namesto pižame oblečejo tekaška oblačila

Tudi profesionalni tekači so samo ljudje in nekateri niso ravno jutranji tipi človeka. Kadar morajo vstati zaradi zgodnjega treninga, zato poskrbijo, da ne bodo imeli priložnosti, da bi se spravili nazaj v posteljo. Iskanje drugega para nogavic in založene športne majice bi lahko pomenile, da bodo zamudili na vadbo s prijateljem ali jo popolnoma izpustili. Ko v posteljo ležejo v tekaški opremi, privarčujejo čas in preprečijo skušnjave. Tisti, ki imajo vseeno raje »pravo« pižamo, pa si oblačila vsaj pripravijo.

Nenehno pregledujejo napoved

Ne glede na to, ali bodo trenirali ali tekmovali, že dan prej pregledujejo napovedi vremena, jih ponovno preverijo preden ležejo v posteljo in običajno tudi zjutraj, takoj ko vstanejo. Izbrati hočejo pravi čas še posebej, če so napovedane padavine. Ne želijo, da jim to uniči dan za vadbo.

Od doma ne odidejo brez »goriva«, ki jih požene v nov dan

Čeprav velja, da nas šport napolni z energijo in da se po vadbi počutimo bolje, se tekači od doma ne odpravijo brez skodelice kave ali česa drugega, kar jih spravi pokonci. Na tek pridejo zbujeni in pripravljeni, da bodo dosegli boljše rezultate kot prejšnji dan.

Namenijo čas družini in bližnjim osebam

Čeprav tek v njihovih življenjih igra pomembno vlogo, pri načrtovanju treningov določijo tudi čas, ki ga bodo preživeli z družino in prijatelji. Pogosto se namreč zgodi, da je vse kar počnejo, pripravljanje na tek ali dejanski tek, zato zmanjka časa za druženje. Zapostavljanje bližnjih se nikoli ne konča dobro, zato nekatere trenutke namenijo samo njim.

Nekajkrat globoko vdihnejo

Da bi se lažje zbrali, preklopili med tekom in prostim časom ali se le sprostili, imajo svojo tehniko. Priljubljena je vaja z dihanjem, ko v se v tišini osredotočijo le na vdihe in izdihe. Nekateri dodajo tudi pomirjujočo glasbo. Nekaj trenutkov tišine pred spanjem pride prav vsakemu, ne le športnikom.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri