Elektrostimulacija mišic in športni trening

30. 9. 2013

Za izboljšanje športnega dosežka je veliko rekreativcev pripravljenih narediti mnogo;  skoraj vse, celo preveč. 

V poplavi sodobnih pripomočkov se premnogokrat ne znajdejo, podvrženi so vsem vrstam propagande – od korektne do zavajajoče.

Ker so praviloma brez pomoči zdravnika, fizioterapevta, trenerja, psihologa (z njimi so obkroženi namreč le vrhunski športniki), so prepuščeni lastni presoji, vse morajo preizkusiti na sebi ali za mnenje povprašati po socialnih medijih.

Tu bo govora o enem najpomembnejših odkritij in tehnologij, ki so v zadnjih 15 letih preplavile športni svet: elektromišični stimulaciji.

Če gre za tehnologijo svetovno vodilnega proizvajalca malih priročnih napravic, bodo športniki na varni strani; v nasprotnem pa so lahko podvrženi tokovom in impulzom, ki so vse prej kot koristni.

Zdi se mi pomembno navesti resnične primere iz prakse, saj zgolj razprava o potencialnih možnostih uporabe EMS vodi le v kresanje mnenj bolj ali manj navdušenih privržencev ali oponentov tej metodi v procesu treninga ali pri rehabilitaciji po poškodbah.

Zato navajam uradni podatek Olimpijskega komiteja Slovenije o uporabi stimulatorja vodilnega svetovnega proizvajalca s švicarskim poreklom COMPEX v okviru OI Atene 2004:

Aktivno je Compex stimulator uporabljalo 22 slovenskih olimpijcev; od tega  11 za relaksacijo, 9 v rehabilitaciji, 2 v treningu.

Sam OKS navaja v svojem Poročilu naslednje komentarje športnikov:

 • Pozitivno presenečenje!
 • Uporabno v treningu, za relaksacijo in za rehabilitacijo!
 • Hitrejša vrnitev na športni teren po poškodbi!
 • Dobro za razvoj moči v pripravljalnem obdobju
 • Zelo dobro in uporabno!
 • Super za potovanja, če nimam fizioterapevta!

Nekateri športniki niso vedeli, da imajo ta inštrument na voljo in so ga pričeli uporabljati po Olimpijadi.

V zadnjih 10 letih je bilo s strani strokovnjakov švicarskega proizvajalca preko slovenskega partnerja precej narejenega tudi za pozitivno seznanjanje rekreativne populacije s to izjemno koristno tehnologijo za regeneracijo, trening v obdobju poškodbe in po njej.

Elektrostimulacija mišic in vpliv na športni trening

Izvajanje treninških vaj in hkratno izvajanje elektrostimulacije mišic je tematika, ki mnoge športnike, tudi vrhunske, še kako zanima.  Vedo za izjemne rezultate ob uporabi Compexa v rehabilitaciji po poškodbi, bolj malo pa o izjemnih učinkih v procesu rednega treninga; tudi zato, ker so sodobne tehnologije slabo obravnavane v procesih usposabljanja trenerjev, posledično pa to pomeni nezaupanje in celo strah trenerjev pred njim ne dovolj poznanimi sodobnimi tehnologijami, ki so sicer v svetu v veliko pomoč njihovim kolegom.

Svetle izjeme pri tem so v Sloveniji prej redkost kot pravilo.

Gre za preprosta fiziološka dejstva, ki so s švicarsko natančnostjo upoštevana in vgrajena v inštrument velikosti človeške dlani.

Temu izdelovalcu dandanes poskušajo slediti tudi nekateri drugi proizvajalci elektronike, a morajo biti potencialni uporabniki pazljivi pri izboru, saj je kakovost elektroimpulza odločilnega pomena pri razmejitvi med koristnim in škodljivim, med učinkovitim in neučinkovitim, med varnim in nevarnim.

Če na mišična vlakna delujemo z elektriko, lahko povzročimo:

 • izžganje (npr. uporabljeno v kirurgiji; česar pa pri elektromišični stimulaciji–EMS nočemo);
 • povzročanje električnega polja (uporabljeno pri iontoforezi, kar pa ni tematika EMS);
 • vzburjenje mišičnih vlaken;   ravno to želimo doseči z elektrostimulacijo.

Kako se lahko doseže vzburjenje mišice z elektriko iz zunanjega vira, ne da bi pri tem povzročili žganje, bolečine, ipd.? Za to potrebujemo t.i. OPTIMALNI IMPULZ.

Z optimalnim impulzom, ki ga proizvaja Compex generator konstantnega toka, prenaša inštrument žejleno število impulzov v sekundi preko elektrode, katero se namesti na motorično točko obravnavane mišice. 

Tako smo prišli do osnovne zahteve učinkovite mišične elektrostimulacije: Potrebujemo  električno napravo, ki je sposobna brez povzročanja električne bolečine in »zažganja« mišic  vzburiti motorni živec ob minimalnem vnosu elektrike.

Optimalni impulz, s katerim se vzburja mišico preko elektrode na motorični točki mišice, mora biti:

 • pravokoten;
 • v trajanju prilagojen trenutni vzdražljivosti obravnavane mišice;
 • simetričen-kompenziran, da ne pušča elektrike v telesu.

Kdaj treniramo svoje mišice učinkovito?

A) Kadar zajamemo v delo čim večji volumen mišice, t.j. čimveč vlaken;

B) Če delamo pravilno opravilo/vajo za željeno trenirano sposobnost mišice.

Pri elektrostimulaciji mišic to pomeni, da moramo:

A)

 • pravilno namestiti elektrode
 • imeti pravo intenzivnost/moč generatorja el.toka
 • imeti visoko kvaliteten impulz
 • doseči lastno aklimatizacijo in toleranco na EMS

B)

 • Programirati parametre stimulacije glede na: fiziologijo kontrakcije in fiziologijo športnega treninga.

V mišicah imamo v splošnem rdeča (tip I) in bela (tip II) mišična vlakna; ta se delijo še na precej podvrst, a za osnovno razumevanje naj bo to na tem mestu dovolj. 

Rdeča so počasna, bela hitra. Z ozirom na njihove fiziološke karakteristike doseganja maksimalne moči so v inštrument vgrajeni režimi frekvenc impulzov, obdobij kontrakcij (krčenj) in odmorov, ki so kar najbliže naravnemu dogajanju v telesu/mišici.

Temu primerno so v  inštrument vgrajeni parametri, ki upoštevajo fiziologijo napora:

 • metabolni principi (aerobno, anaerobno),
 • karakteristike počasnih in hitrih mišičnih vlaken,
 • razvoj sposobnosti: moč, odpor, vzdržljivost, eksplozivna moč.

Tako lahko govorimo o specifičnih prednostih treninga s pomočjo elektrostimulatorja z optimalnim impulzom:

 • Aktivacija hitrih vlaken že pri nizki intenzivnosti treninga!

Pri običajnem treningu pri nizki intenzivnosti treniramo le počasna vlakna, pri elektrostimulaciji pa s ciljano frekvenco signalov že pri nizki intenzivnosti vzburjamo tudi že hitra vlakna.

S povečanjem intenzivnosti na inštrumentu se odločamo le še, kako globoko v mišico gremo z razvijanjem željene sposobnosti hitrih vlaken.

Daljše kontrakcije pri  visokih frekvencah česar mišice ob signalih iz možganov sicer  ne zdržijo dolgo.

Intenzivnost mišičnega dela pri eksplozivnih obremenitvah visoke intenzivnosti pri običajnem treningu pade že po 0,5 sekunde na 80%, po 4 sekundah pa že na 50% moči.

Z izvajanjem istega treninga z elektrostimulatorjem pa kar cele 4 sekunde drži intenzivnost mišice na 100 %!

Trening na nivoju tekmovalnih obremenitev, kar se pri t.i. voljnem treningu izredno težko dosega.

Elektrostimulacija mišic ni namenjena nadomeščanju treninga;  razen v primeru kratkotrajnega nadomestka.  Vsekakor pa je priporočljiva kot nadomeščanje dela z utežmi.

Pretežno jo uporabljamo kot dodatek treningu, ali še večkrat kot hkratno kombinacijo voljnega in elstim treninga.

V obdobju poškodbe predstavlja elektrostimulacija, pavšalno gledano, praktično edini možen način treninga.

Nekaj sposobnosti mišic, ki jih na način elektrostimulacije vsakdo lahko izdatno razvija:

 • Povečanje oksidativne kapacitete mišičnih vlaken (izboljšanje VO2max);
 • Izboljšana odpornost proti utrujenosti. Dosegamo jo z razvojem kapilar, posebno okrog
 • hitrih vlaken =  t.i. »kapilarizacija«;
 • Popolna regeneracija mišic po naporu. Dosežemo jo s frekvencami impulzov, katerih učinki so:  povečanje krvnega obtoka v kapilarah (odpravljanje odvečne mlečne kisline), sproščanje endorfina za ugodno počutje, relaksacija mišic.

Regeneracijski učinek Compex elektrostimulacije mišic spoznavajo tisoči rekreativnih tekačev in kolesarjev, ki jih je takšna napravica ob razlagi strokovnjakov IntAct Akademije vse od leta 2002 na slovenskih množičnih prireditvah brezplačno zregenerirala do te mere, da niso imeli nobenih bolečin ali mišične utrujenosti.

Tovrstna storitev ponudnikov športne opreme je na rekreativnih prireditvah še kako dobrodošla, saj organizatorji sami praviloma ne poskrbijo za masažo tekačev v cilju. 

Mnogi rekreativni tekači imajo takšno napravico kar sami v svoji športni torbi; Compex elektrostimulator je postal nepogrešljiv del opreme sodobnega tekača.

Andrej Švent; intact.si

Andrej Švent bo gost na Tekaški konferenci 2. oktobra v Ljubljani, kjer bo imel predavanje z naslovom: Elektrostimulacija mišic v procesu tekaškega treninga, pripravi na nastop in v regeneraciji.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri