10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj pomeni, če so po teku otiščanci na stopalih asimetrični (+ video, kako odpraviti težavo)

Kaj pomeni, če so po teku otiščanci na stopalih asimetrični (+ video, kako odpraviti težavo) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2018

Včasih so težave pri tekaški drži očitne. Velikokrat pa niso, ker med tekom ne opazimo ničesar motečega, če kaj opazimo, pa temu ne pripisujemo pomembnosti. Danes vam predstavljamo eno od manj očitnih stvari, ki po vsej verjetnosti kaže na šibkost oziroma neravnotežje, zato si zasluži vašo pozornost. Odpravite jo, pa boste tekli hitreje in tudi manj bo možnosti za poškodbe.

Kaj torej pomeni, če so otiščanci na stopalih so asimetrični oziroma so na enem stopalu drugače razporejeni kot na drugem?

Med tekom mora biti naše telo simetrično, leva stran se mora torej ujemati z desno. Včasih pa se na eni strani kaj zgodi, na drugi pa ne, denimo otiščanec na desnem palcu, medtem ko ga na levem, ni, čeprav smo na obeh nogah nosili enako obutev.

Kakšen je vzrok asimetrije?

Če hočemo odkriti vzrok asimetrije, moramo preveriti več stvari. Na primer:

  • Fleksibilnost meč – je ena stran bolj fleksibilna kot druga?
  • Kako je z iztegnjenostjo palca na obeh nogah?

Če boste preverili tovrstne fizične značilnosti, boste med obema stranema odkrili razlike.

Kako izmeriti fleksibilnost meč?

Bosi se postavite ob steno. Boki naj bodo poravnani, palec in koleno na eni nogi pa naj se dotikata stene. Nato se za kakšnih 2,5 cm umaknite nazaj. S kolenom se nagnite naprej (peta se mora ves čas dotikati tal), dokler se ne dotaknete stene.

Z isto razdaljo se še vedno pomikajte nazaj, dokler se s kolenom ne boste mogli več dotakniti stene, ne da bi se s peto dvignili od tal.

Potem vajo ponovite še z drugo stranjo. Če vam obakrat uspe doseči isto razdaljo, se lotite drugačne vaje. Če boste z eno stranjo dosegli daljši oddaljenost od zidu kot z drugo, pa je fleksibilnost vaših meč asimetrična in se je treba tej težavi posvetiti.

Kako izmeriti iztegnjenost palca?

Da bi izmerili iztegnjenost palca, se postavite v položaj s popolno iztegnjenostjo meč. Potem vam naj nekdo dvigne palec proti golenici in nazaj. Če se razpon gibanja v tem položaju med palcema razlikuje, boste morali ugotoviti vzrok.

Vaja za mobilnost palca (in preprečevanje bolečine)

Pomagate si lahko tudi z žogico. Z žogico za golf premikajte stopala navzgor, s teniško žogico pa meča pomikajte navzven. V bistvu poskušate sprostiti mišice in tetive.

Se ogrevate za tek?

Tu je 9-tedenski program tekaškega treninga za popolne začetnike 

V trening vključite tudi: 5 vaj za jedro 

Ne veste, kako bi začeli: 7 spodbud za tek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri