Kako najti partnerja za tek, ki bo ustrezal vašim tekaškim sposobnostim?

Kako najti partnerja za tek, ki bo ustrezal vašim tekaškim sposobnostim? (foto: profimedia) profimedia
14. 9. 2019

To je vse prej kot lahka naloga. 

Odgovorili bomo na nekaj vprašanj, s katerimi se pogosto srečate pri iskanju partnerja za tek. Navsezadnje je težko najti nekoga, ki bo enako kondicijsko pripravljen kot vi. Zato raje “popravite”, kar se da popraviti, da bo tek v dvoje lažji. 

Kaj narediti, ko je prijatelj za tek prihiter?

Želite izzvati svoje sposobnosti, zato ste izbrali bolje pripravljenega tekača, ki mu ne sledite. Ne potrebujete odnehati, uporabite le nekaj trikov, s katerimi vam bo lažje. Dogovorita se za tek, kadar se čutite dobro pripravljeni in za vami ni napornih treningov. Vedno bodite sveži in spočiti. Če na začetku ne zmorete takšne razdalje, se pridružite kasneje in z njim odtecite krajši del poti. 

Kadar pa lahko pretečete razdaljo, ampak počasneje, se dogovorita za mesto, kjer se srečata po opravljenem teku. S tem se ne boste odrekli tudi zanesljivosti, h kateri vas spodbuja prijatelj za tek. 

Kaj narediti, če je prijatelj za tek prepočasen?

Včasih je dobro, da tečete počasneje kot običajno in greste na tek le zato, da se sprostite in prečistite misli. Zato se občasno tudi sami odpravite na tek brez pametne ure, ki bi merila hitrost, razdaljo, utrip … Tecite, ker vam je to všeč. 

Da počasnejši partner za tek ne bi dolgoročno škodoval vašemu napredku, pa se z njim odpravite na tek, ko boste imeli aktiven dan za počitek. Ne čutite krivde, če si boste za ostale dni poiskali skupino ali tekača, ki je enako hiter kot vi. 

Če tekač preveč govori …

… recite nekaj šokantnega, kar mu bo zaprlo usta. Malo heca ne škodi, kajne?

Sedaj pa zares: kadar tek uporabite kot del ogrevanja, je priporočjiv t. i. pogovorni tek, saj govorjenje prepreči, da bi tekli prehitro in se iztrošili že na začetku. Kadar se odpravite na daljši tek in drugi tekač ne utihne, pa se z njim pogovorite in razložite, da za maksimalen uspeh potrebujete tek v tišini. Če se to ne izide, raje tecite sami. 

Kaj reči tekaču, če bi danes raje tekli sami?

Pride dan, ko vam ni do druženja in želite nekaj časa preživeti sami. Morda želite o čem premisliti ali pa vam ustreza samoten tek skozi gozd, mimo ribnika …

Ne bojte se tega razložiti partnerju za tek, ki bi moral razumeti. Nenazadnje sta oba tekača, kajne? Opazujte, ali se želja po tem, da tečete sami, pojavi večkrat, kadar sta zmenjena s prijateljem. Če je odgovor da, vam bolj ustreza tek brez partnerja. Čas je, da se razideta. Samo pri teku, seveda. 

Preverite še nasvete za tek s psom

Prispevek pripravila: A. H.