Kiropraktik svetuje: 5 stvari, ki jih raje ne počnite več

Kiropraktik svetuje: 5 stvari, ki jih raje ne počnite več (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2018

Kiropraktik že dolgo ni več le tisti, h kateremu se ljudje zatekajo ob težavah s hrbtom. Športni kiropraktiki so sprinterji, maratonci in tekači, ki so usposobljeni za vse tipe športnih aktivnosti. Še pomembneje pa je, da vedo, kako prepoznati težavo in vas postaviti na stare tire.

Da bi ugotovili, česa vam omenjeni strokovnjaki ne bi priporočili, so pri reviji Runner's World dva kiropraktika, strokovnjaka za tek, vprašali, katere pogoste napake pripomorejo, da se pacienti kar naprej zatekajo k njima.

Obutve ne kupujte samo zaradi videza

Čeprav se izsledki raziskav glede tega, katere vrste obutve pripomorejo k poškodbam, še vedno razlikujejo, pa v nobenem primeru ni pametno, da se za nakup odločite na podlagi videza ali cene. Kiropraktik Ian Nurse, ustanovitelj klinike Wellness in Motion Boston in maratonec, pravi, da do veliko poškodb ob teku pride zaradi napačne obutve.

Priporoča obisk specializirane trgovine, kjer naj vas kdo opazuje, ko boste na tekaškem traku. Tako vam bodo znali poiskati širok nabor obutve, ki bo ustrezala vašemu gibanju pri teku in hoji. Ko bo tej potrebi zadoščeno, boste lahko izbrali tisto obutev, v kateri se počutite najbolje.

Nurse prav tako pravi, da paciente povpraša, če so med različnimi tipi obutve opazili razliko. Če boste z obutve »zero-drop« prešli na običajno obutev, ne da bi jo razhodili, boste s tem tvegali poškodbo. Prav tako kot strokovnjak v trgovini lahko tudi športni kiropraktik, ogleda vaš način teka in opazi morebitna neravnovesja v gibanju vašega podplata.

»Celotna biomehanika se začne pri stopalu,« je povedal Nurse. »Vsak od nas ima različen korak in če se stopalo na določen način dotakne tal, se mora obutev temu prilagoditi. Če hodite po prvem delu stopala, udarjate s petami, ste nagnjeni k overpronaciji ali underpronaciji; vsi ti različni načini koraka lahko povzročijo različne tekaške poškodbe.«

Pred tekom se na mestu ne raztezajte

Če se boste na mestu raztezali dlje kot 10 sekund, boste s tem zmanjšali ekplozivno moč mišic pred tekom, pravi Derek Vinge, kiropraktik pri Fit Chiropractic & Sports Therapy. Ena izmed raziskav je celo pokazala, da so tekači zaradi raztezanja hladnih mišic pred tekom na 3 kilometre počasneje začeli s tekom, pa tudi več napora so vložili. Ko mišice ne delujejo pravilno, pa lahko to povzroči manjše poškodbe, ki sčasoma vodijo v večje težave.

Raje pričnite z zaporedjem dinamičnega raztezanja – npr. z izpadnimi koraki ali počepi – da kri po telesu zakroži. Če boste pet ali deset minut pred tekom posvetili tovrstnemu raztezanju, bodo prednosti opazne.

»Sam tudi pozabljam na dinamično raztezanje in mislim, da gre za tiste vrste stvar, za katero pravimo, da jo bomo 'naredili pozneje'. Če se najprej malce ogrejemo z dinamičnim raztezanjem, bomo močneje in hitreje tekli.«

Preverite še treninga:

Ne pretiravajte z valjčkanjem

Raztezanje s penastim valjem (in podobni načini) je odlično – če to počnete zmerno.  Včasih pa manj pomeni tudi več.

»Ogromno ljudi na tak način pretirava,« pravi Nurse. »Na penastem valju tako obremenjujejo liotibialni trakt in stegenske mišice, da se bolečina samo še stopnjuje. Gre za fineso, s katero poskušamo doseči večji pretok krvi v določen predel, a ga hkrati ne obremenimo tako močno, da bi povzročili škodo.«

Če uporabljate valjček in vas nenehno pestijo bolečine, prenehajte. Če boste pretiravali, se bo problematični predel še bolj vnel. Če se počutite relativno dobro, pa Nurse predlaga lažjo vadbo na penastem valju po teku, da boste kakšno minutko ali dve posvetili problematičnim predelom.

Ko pridete v ordinacijo, se ne zaprite kot školjka

V ordinacijo nikar ne prihajajte z neskončnimi stranmi gradiva, tiho pa tudi ne smete biti, saj kiropraktik zgolj ob pogledu na vas ne bo mogel odgovoriti na vsa vaša vprašanja.

Ko se boste pripravljali na obisk, premislite, kaj vse vas na teku spravlja ob pamet – trd vrat, zoprni levi gleženj – zdravnik pa se bo tako lažje osredotočil na tisto, kar vas zares pesti.

»Tekači svoje telo poznajo precej bolje od večine ljudi,« je povedal Nurse. »Med tekom ves čas nadzorujemo različne dele telesa in ljudje tako resnično ugotovijo, kaj je narobe, če se je njihov korak spremenil in kaj jih pesti. Informacije, ki jih dobim od pacientov, so mi v veliko pomoč.«

Ne pozabite na obisk strokovnjaka, če ga resnično potrebujete

Tekači si pogosto zastavijo toliko ciljev in kilometrov, da si ne priznajo, da je kaj narobe. Daljša odsotnost od zdravnika je že skorajda priznanje.

Vinge pa pravi, da ne zdravi samo poškodb. Ko boste poskrbeli za glavno težavo, boste svoje telo lahko naučili, da bo funkcioniralo še na višji ravni, kot ste si lahko predstavljali.

»Ko okrevajo, se lahko lotijo še drugih težav in tako poskrbijo za še boljše rezultate,« je povedal Vinge. »Če vas nihče ni pregledal, tudi ne morete vedeti, kaj je narobe.«

Ste se že prijavili na tekaški vikend?

Tokrat pripravljamo:

  • kar pet različnih skupin (odlična priložnost za tekače začetnike),
  • odlično strokovno predavnje in
  • delavnico v družbi posebnega gosta - z nami bo Brane T. Červek, inštruktor preživetja v naravi.

Da ne boste samo tekli, lahko pripeljite s seboj tudi kolo. Za kolesarje pripravljamo zanimivo traso.

Tekaški vikend bo potekal od 6. do 9. aprila.

Prostih je le še nekaj mest, prijave pa so mogoče samo še do 23. marca!

Prijave in dodatne informacije na povezavi Aprila vabljeni na tekaški tabor!