Lahkotno, hitreje in brez poškodb na Ljubljanski maraton

9. 5. 2012

Teči ni težko, vsaj kar se tiče samega gibanja. Tek je namreč naravno in temeljno človekovo gibanje. Na začetku se vsakdo veseli prvega pretečenega kilometra, kar daje motivacijo za še več pretečenih kilometrih.

Več kot tečemo, bolj lahko občutimo, koliko je dejansko pomembna optimalna tehnika teka. To pomeni dobro koordinirani, racionalni in ekonomični gibi, ki omogočajo ohranjanje optimalne visoke hitrosti teka.

Dobra tehnika zagotavlja boljše izkoriščanje elastičnega potenciala mišic in tetiv, refleksnih potencialov živčno-mišičnega sistema, ki omogoča gladke in koordinirane gibe. Z enakim naporom smo tako hitrejši pri manjši porabi kisika. Rezultat je manj kemične in več mehanske energije.

Pri teku usklajeno sodeluje več kot 200 mišic vsega telesa. Mišljenje, da za tek potrebujemo le močne mišice nog, je napačno.

Pred tedni sem tekla na rekreativnem tekmovanju na 5 km. Tekla sam 'na vso moč'. Prvi krog (2,5 km) je šel hitro, lahkotno, vendar sem v drugi polovici teka opazila, da sem začela teči 'sede', padla je tudi moja hitrost teka. V bokih 'zlomljen' ali 'sedeč' položaj telesa med tekom, ko se ramena pomaknejo naprej, boki in zadnjica pa ostanejo zadaj, z vidika biomehanskega izkoristka odrivne sile ni racionalen.

Tako se nisem mogla odriniti pod ustreznim kotom, ker je šla sila odriva mimo težišča telesa in ni bila popolnoma izkoriščena za pomikanje naprej.

Seveda sem poskušala popraviti spremembo nepravilne tehnike teka in sem uspešno pritekla do cilja. Druga polovica teka pa je bila zaradi tega počasnejša. Po teku nisem imela bolečih mišic nog, čutila pa sem trebušne mišice, ki so pri teku zelo pomembne.

Tradicionalen trening za moč se je včasih osredotočal le na spodnje ude, zanemarjalo pa se je jedro telesa – trebušna in hrbtna muskulatura – skozi katerega delujejo vse sile.

Močne trebušne in hrbtne mišice so glavna opora trupa, okoli katerega so kot na tečajih pripete roke in noge. Osredotočenje na 'steber', temelj, ki podpira pogonsko silo nog in rok ter pripomore k simetričnemu gibanju vsega telesa, poskrbi za to, da se gibljete hitro, ritmično, sproščeno in predvsem zmanjšate tveganje za poškodbe.

Čvrst trup pomaga obvladovati gibe hrbtenice in medenice ter ohranjati pravilno držo. Edino tako pa lahko učinkovito prenašate sile rok in nog na tla.

Pri teku so roke dobrodošla obogatitev, ki jo morate popolnoma izkoristiti, vendar lahko silo izgubite zaradi zvijanja in obračanja medenice, kar je posledica mlahavih mišic trupa. Slednje ima lahko neprijetne stranske učinke, na primer disfunkcija ledvene hrbtenice, poškodbe kolen itd.

Pred Ljubljanskim maratonom je še nekaj tednov priprav. Priporočam vam, da naredite vsaj nekaj treningov vadbe moči za mišice hrbtne in trebušne muskulature.

Uspešen trening!

Jasna Zagrajšek