Najslabši nasveti za tekače, ki se jih nikoli ne držite

Najslabši nasveti za tekače, ki se jih nikoli ne držite (foto: profimedia) profimedia
1. 10. 2021

Če ste eden od zagrizenih tekačev, ste gotovo že slišali na tone nasvetov prijateljev in znancev, ki pa niso vedno pravilni. Preverite, česa nikoli ne smete upoštevati in čemu ne verjemite. 

1. Zaradi teka te bodo bolela kolena, še huje, lahko si jih trajno poškoduješ. 

(Če tečete pravilno in upoštevate nasvete glede ogrevanja ter redno zdravite morebitne poškodbe, tek ne bo oslabil vaših kolen. Preverite tudi raziskavo na to temo: tek in kolena

2. Ogljikovi hidrati škodujejo in redijo. V svoji prehrani jih ne potrebuješ, pa čeprav si tekač. “Gorivo” lahko dobiš tudi drugje. 

(Ogljikovi hidrati so tako kot ostale hranljive snovi potrebni v prehrani. Preverite, kaj si lahko privoščite pred in po terningu: Prehrana pred treningom in po njem: Na kaj morate biti pozorni?)

3. Vadba zunaj te bo oslabila, poleg tega je vreme nepredvidljivo in možnost za poškodbo zelo velika. Drži se tekaške steze. 

(Dobri tekači opravljajo tudi treninge zunaj ravno zato, da se utrdijo. To vam bo prav prišlo, ko se boste udeleževali športnih dogodkov in ko boste hoteli izboljšati svojo pripravljenost.)

4. Delaj daljše korake. Tako boš hitrejši in prej na cilju. 

(Tek v klanec in navzdol zahteva kratke korake, tisti po ravnem pa naj bodo zmerni, da boste še vedno lahko ohranili odprto držo. Od drže je namreč odvisna tudi hitrost.)

5. Med tekom stisni mišice v zadnjici, tako bo vadba učinkovitejša. 

(Pravzaprav morate vključiti trebušne mišice za odprto držo. Pri tem seveda pomagajo tudi mišice zadnjice, ki nudijo stabilnost, vendar v ta namen raje naredite nekaj vaj za utrjevanje zadnjice: Zakaj bi morali pred naslednjim tekom izvajati vaje za zadnjico?)

6. Še teden dni te loči do maratona, zato moraš narediti čim več napornih treningov in preteči toliko kilometrov, kot zmoreš! Le tako boš v najboljši formi za tekmovanje. 

(En teden pred športnim dogodkom ne pretiravajte z vadbo. Lahko ponovno pretečete razdaljo, ki vas čaka, vendar to naredite enkrat.)

7. Če si prehlajen ali bolan, je najboljše zdravilo šport. Obuj športne čevlje in teci tako hitro, kot zmoreš. 

(Raje ostanite v postelji in se dobro pozdravite, preden greste na tekaško stezo. Tudi ko ozdravite, ne pretiravajte. Teden ali dva morda ne boste tako dobri, kot ste bili pred boleznijo.)

8. Izvajaj trening za moč, pa boš tudi tekel dobro. Teka pravzaprav sploh ne potrebuješ trenirati, raje se osredotoči na druge vaje.  

(Tako je, tekači potrebujejo trening teka IN vaje za moč. Nikakor pa ne samo enega ali drugega. Pomagalo bo tudi, če dodate vaje za ravnotežje in vzdržljivost.)