Nasveti za tek s psom: Kdaj je pravi čas, katere pasme so primerne, kje se skrivajo pasti ...

15. 3. 2017 | Vir: Lisa
Deli
Nasveti za tek s psom: Kdaj je pravi čas, katere pasme so primerne, kje se skrivajo pasti ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Preberite, kako lahko tek s psom postane zabaven. In kako je treba ravnati s psom med tekom ter kako, če ni vaš, vendar se srečata na 'tekaškem poligonu'.

Pes je lahko idealen partner za trening. Tako in tako ga je treba peljati na sprehod, če pa z njim tečemo, ubijemo dve muhi na en mah. Vendar pa se lahko tek s psom spremeni tudi v nočno moro, če lastniki svojega pasjega prijatelja nimajo pod nadzorom. Predvsem to velja tudi za tiste, ki srečajo takega psa. In se potem jezijo nanje, ker skačejo, lajajo in se vedejo agresivno.

Kako naj se vedejo tekači, ko srečajo psa?

Velja predvsem eno: ostanite mirni in ne zganjajte panike! Hitreje boste tekli od njega, toliko večje veselje vas bom imel loviti. Izogibajte se hitrim premikom, nadaljujte tek v počasnih korakih. Neposreden očesni stik psi pogosto doživljajo kot provokacijo, priporočljivi pa niso niti agresivni zamahi.

Kaj naj storim, če pes skoči name?

Ignorirajte ga: obrnite se stran od psa in pokažite nezanimanje.

Kaj pa, če pes postane agresiven?

Če renči in kaže zobe, bodite pozorni. Tudi pokončno postavljena ušesa in nasršen kožuh ne obetata nič dobrega. Bolje je ostati sproščen – obstanite povsem negibno in počakajte pomoč. Tudi če se vam bo zdelo, da bi bilo bolje steči stran in kričati, tega nikar ne storite: hektični premiki psa še dodatno provocirajo.

Ali obstaja meja, kdaj začeti in kdaj pes ne sme več teči?

Mladička nikoli ne jemljite s seboj na tek – psi, ki tečejo, morajo namreč biti odrasli. Glede na pasmo so to majhni psi od približno leta dni, srednje veliki štirinožci pa med poldrugim letom in dvema letoma. V osnovi velja: tako mladička kot tudi starega psa naj prej pregleda veterinar.

Kje se skrivajo pasti pri teku s psom?

Psi že po naravi radi odkrivajo svojo okolico. To lahko zmoti tekače, ki ne želijo obstati pri vsakem drevesu. Vendar morate psu pustiti, da opravi svoje potrebe, malce povohlja ali pa se poigra z drugimi psi. Psica, ki se goni, naj raje ostane doma – razen če ne želite pospešiti tempa, ker bo za vami teklo nešteto drugih psov.

In ne pozabite: tako kot človeški začetniki morajo tudi psi najprej zbrati dovolj kondicije za tek. Vzemite si torej čas in ga pripravite na napore, tempo in trajanje pa stopnjujte počasi. S seboj vzemite tudi priboljške za nagrado.

Kdaj je pravi čas za tek?

Pravzaprav je vseeno, kdaj tečete. Pri vsaki pasji starosti pa morate biti pozorni, kako se odziva pes: če grize vrvico, močno sope ali pa visoko poskakuje, trening takoj prekinite in mu dajte piti vodo. Nikoli ne tecite takoj po obroku, takrat je največja nevarnost zasuka želodca.

Katere pasme psov so primerne za tek in katere ne?

Izjemno radi tečejo dalmatinci, jack russli in vižle. Načeloma velja: izvrstni sotekači so vsi psi srednje velikih pasem, ki niso premajhni, preveliki ali pretežki. Pasme s potlačenim smrčkom, na primer mopsi ali francoske doge, težko zajamejo zrak, zato so bolj primerne za sprehajanje. Tudi veliki, težki psi, na primer bernski planšarski pes, novofundlandec ali bernardinci zaradi velike teže niso primerni za tek, ker bi ta preveč obremenil njihove sklepe in vezi.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi