Video: Raztezanje spodnjega dela hrbta za tekače

9. 5. 2012

Gibljivost kot motorična sposobnost je pomembna pri različnih športih - tudi pri teku - in je tesno povezana z nekaterimi drugimi sposobnostmi, kot so moč, hitrost, koordinacija. Prav tako dobra gibljivost izboljša tekaško tehniko, preprečuje oziroma zmanjša možnost poškodb, pomaga doseči sproščenost in zmanjšati mišični tonus.

Vaje

Obračanje nog

Lezite na hrbet. Roke položite na tla v višini ramen, roke so iztegnjene. Kolena so druga na drugi pod pravim kotom.  Nato prevrnite obe koleni na eno stran in ju položite na tla. Hkrati zasučite glavo na drugo stran. Med raztegom poskušajte zadržati roke in ramenski obroč na tleh. Položaj zadržite 2 sek. Nato naredite razteg še na drugi strani. Skupaj naredite 10 ponovitev.

Lezite na hrbet. Roke položite na tla v višini ramen, roke so iztegnjene. Eno nogo iztegnite, drugo pa prevrnite žez spodnjo in z nasprotno roko primite za koleno in nežno potisnite proti tlom. Nasprotna roka je iztegnjena na tleh. Obe rami naj bosta ves čas na tleh. Enakomerno dihajte. Vajo ponovite še z drugo nogo. Razteg zadržite 15-20 sek.

Lezite na hrbet, nogi pokrčite in jih primite okoli kolen. Kolena potisnite proti prsim. V tem položaju se nežno zazibajte.

 

Nasvet

Vaje izvajajte počasi in z občutkom, da ne povzročite prehitro refleksa natega.
Osredotočite se na mišico, ki jo raztezate.
Raztezajte le do meje bolečine in enakomerno dihajte.

Jasna Zagrajšek