Štafetni tek

Štafetni tek (foto: Balinarska zveza Slovenije) Balinarska zveza Slovenije
19. 8. 2010

Želite podoživeti adrenalin skupinskega duha? Potem je rekreativni štafetni tek kot nalašč za vas. Naslednjega se lahko udeležite že 11. septembra, ki bo potekal v okviru Športnega vikenda Ljubljanica.

Kolektivna disciplina znotraj atletike/teka so štafetni teki. Izraža se izjemno 'močen' emocionalni naboj, navzoča sta tekmovalni duh in medsebojno sodelovanje, saj morajo tekači za dosego cilja svoja nagnjenja in osebne interese podrediti skupini.

S tem, ko se tekač podredi skupnim interesom, sebe izenači z skupino ter se osvobaja sebičnosti in individualizma. Izražen je tudi element tekmovanja posameznika v skupini. Prav tako omogočajo enakopravno vključevanje vseh članov skupine, ne glede na znanje in sposobnosti.

Štafetni teki so zelo dobra motivacija, da se začnete pravočasno tekaško pripravljati, saj ne tečete sami, temveč s skupino prijateljev, znancev ali sodelavcev v podjetju. Priprave imate lahko skupne ali individualne in si sproti izmenjujete izkušnje. Tako s skupnimi močmi pretečete celotno razdaljo. Posamezni krogi so krajši in primerni za vsakogar.

Veselje vseh na cilju pa je enkratno doživetje, ki vas napolni z energijo in veseljem do teka tudi v prihodnosti.


Štafetni nočni tek Ljubljanica

Tek za štafete je namenjen podjetjem/organizacijam/skupinam posameznikov in je organiziran na 10 km. Štafete sestavljajo 4 člani (lahko tudi manj), od katerih vsak preteče en krog (2,5 km). Menjava tekmovalca oziroma predaja štafete je na ciljnem prostoru pri merilnem mestu. Vsi člani štafete nosijo startno številko na prsih in čip na ustreznem, temu namenjenem mestu.

Člani štafet ob prijavi prejmejo tudi unikatne spominske majice prireditve.


Zakaj se udeležiti rekreativnih tekmovanj?

'Zelo rada tečem, pravzaprav je šport moj hobi in hkrati moje delo. Nekajkrat na leto se z velikim veseljem udeležim rekreativnega teka. Razlog je preprost: potrebujem adrenalin, novo energijo in zagon tako za delo kot lastno zadovoljstvo.

Rada imam individualne nastope, kot je bil na primer DM-tek za ženske, kjer – kot vedno pravim – preizkusim svoje sposobnosti in psihično stanje. Verjemite, še en teden imam nasmeh na obrazu. Še posebno doživetje skupaj s prijatelji pa je tek trojk. Nikoli mi ni težko, saj ne tečem sama in z motiviranjem drug drugega – vsak ima med potjo kakšno 'krizo' – kot zmagovalci pretečemo ciljno črto.

Štafetni tek bo zame posebno novo doživetje, tekla sem jih le v mladosti na stadionu in nanj imam še zdaj lepe spomine. Tečeš krog, vendar ne le zase, za skupino hkrati, ter navijaš za sotekmovalce iz skupine.

Veselje ob koncu pa le dopolni stavek: 'Uf, kako smo dobro tekli.' Ni pomemben čas, pomembno je sodelovanje, preseči svoje meje in teči za skupino. Seveda kakšna skupna pijača in debata na koncu še popestrita dan oziroma večer.

Jasna Zagrajšek, osebna trenerka


Dodatne informacije o Športnem vikendu Ljubljanica najdete na uradni spletni strani www.ljubljanica.net.

Značke: krompir recept