Video: Pilates za moške 1. del

14. 10. 2010

Pilates je vadba za vse. Tudi za moške. Ali celo predvsem za njih!

Že sam izumitelj je bil gospod. Mladenič z imenom Joseph Hubertus Pilates je to vadbo izumil že pred prvo svetovno vojno in jo delil – ja, predvsem z moškimi! Zakaj?

Vsi potrebujemo čvrst center. Samo čvrst center oziroma jedro telesa vam zagotavlja dovolj moči in opore za vse vsakdanje obveznosti in športne zvrsti. Pa ne samo to. Vadba preprečuje bolečine v križu, izboljša držo telesa in naredi mišice lepe in čvrste.

Ko moški usvojijo osnovne principe pilatesa, pa se lahko praviloma lotijo tudi težjih vaj.

Načeloma pa vedno velja, da je bolje manj in tisto bolj kakovostno.

Vaje:

1. Odpiranje + zapiranje

Ulezite se in noge dvignite za 90 °, med koleni fiksirajte žogo ali obroč. V roke primite uteži.

Stabilizirajte center (tako pred začetkom izvajanja vaje potegnete trebuh proti hrbtenici in ga tam tudi zadržite). Z vdihom odprite roke in noge (to pomeni roke nazaj do kota 45 stopinj in noge proti tlom do kota 45 stopinj).

Z izdihom 'zaprite' položaj, tako da daste roke ob telo, noge dvignete nazaj na 90 stopinj in glavo dvignete do konic lopatic. 12 ponovitev.

2. Dvig bokov + izteg roke

Lezite na bok, noge iztegnite, zgornjo naprej, spodnjo nazaj, komolec dajte direktno pod ramo, ramena naj bodo stran od ušes, druga roka iztegnjena ob telesu.

Najprej stabilizirajte center, nato vdihnite in z izdihom dvignite boke ter roke iztegnite nad glavo. Z vdihom opravite spust, vendar naj zadnjica ostane ves čas rahlo v zraku. Na vsako stran 12 dvigov.

3. Most na žogi s kotaljenjem

Ulezite se. Žogo fiksirajte pod stopala. Dvignite se v most (z okroglim hrbtom, vretence za vretencem).

V zgornjem položaju vdihnite in z izdihom kotalite žogo rahlo naprej, z vdihom pa nazaj. 12 ponovitev, nato boke spet z okroglim hrbtom spustite v začetni položaj.

Tanja Želj, www.tanergija.si