Zakaj vam tek ne pomaga izgubljati teže?

10. 10. 2022
Deli
Zakaj vam tek ne pomaga izgubljati teže? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tek izbrali zato, da bi shujšali? Potem morate vedeti nekaj o pasteh teka in zakaj vam ne uspeva.

Morda ne boste ravno pretekli ljubljanskega maratona, ste pa vseeno začeli redno teči? Nadvse pohvalno! Motivacijo vam lahko vzame le to, da ste se odločili shujšati in do sedaj niste izgubili še nobenega kilograma ali pa veliko manj, kot ste upali. Vedeti morate nekaj stvari …

Preberite tudi:

Posebno kadar tečete sami brez trenerja, je tu nekaj stvari, na katere niste pozorni, ker vas nanje ni nihče opozoril. Že to na primer, da med vadbo vedno le tečete, ni povsem pravilno. Seveda se na vadbah teka tudi teče, vendar se del porabi za ogrevanje in tekaške vaje, ki pomagajo ohranjati pravilno držo med tekom, utrdijo gležnje in stopala, izboljšajo tehniko …

V tekaški skupini bi se tega najverjetneje naučili, tudi če tečete s posebnim namenom (npr. se pripravljate na tekaški dogodek).

Potem je tu lakota, ki jo boste opazili po teku. Mogoče ne čisto po prvih tekih, kmalu pa boste zelooo lačni, ko sezujete tekaške čevlje. Kar je logično, saj ste porabili kar nekaj energije in izčrpali zaloge telesa, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Lahko se zgodi, da boste pojedli vse, kar vam pride pod roko, in to v večjih količinah kot sicer. Potrebe telesa so sicer drugačne kot na dan, ko samo sedite, a več čokolade, peciva in podobnih stvari vam ne bo naredilo usluge. S tem se ne boste nasitili za dolgo časa, niti pomagali telesu pri okrevanju, kot bi to lahko naredili z zdravim obrokom.

Rešitev? Obrok pripravite že prej, ali si vsaj zamislite, kaj boste jedli in pripravite sestavine. S tem se boste uprli željam po nezdravem, ali vsaj pojedli manj nezdravih živil.

Potem pa razmislite še o nečem: ali poleg teka izvajate še kakšno drugo vadbo?

Če je odgovor ne, potem ni dvoma, zakaj ne izgubljate kilogramov. Kakšnega lahko zgubite tudi samo s tekom, vendar se bo hitro ustavilo. Izvajati morate različne oblike vadbe, tudi za moč in ravnotežje. In ne, ne boste postali vsemogočni Hulk, če občasno dvignete kakšno utež.

Vaje za moč lepo oblikujejo in utrdijo telo, kar boste ob redni vadbi opazili v ogledalu.

In nasvet za konec: tehtnico pustite v omari. Potrebuje jo le trener, če izvaja mesečne meritve vašega telesa. Vi pa raje spremembe opazujte v ogledalu in velikosti hlač.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ