9 najboljših aplikacij za tekače

9 najboljših aplikacij za tekače (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2017

Tek je šport, kjer je trud vedno poplačan, a morda ne tako hitro, kot bi si želeli. Zato je najpomembnejše, da vztrajate! Pri tem pa lahko pomagajo tudi aplikacije.

1. C25K - 'Couch Potato to Running 5K'

Aplikacija je namenjena vsem, ki (še) ne tečete in celo tistim, ki ne marate teka. Ker ga boste s pomočjo tega 8-tedenskega programa verjetno vzljubili in seveda pridobili na kondiciji. Program je sestavljen tako, da se izmenjujeta tek in hoja, vadba pa poteka trikrat tedensko po 30 minut.

C25K

2. Endomondo

Trajanje, razdalja, hitrost in poraba kalorij. Vse to vam izmeri aplikacija Endomondo. Hkrati pa poskrbi še za dodatno motivacijo. Kako? Prek aplikacije se lahko povežete s prijatelji, jim pošljete avdio posnetek, jih izzovete v tekmi ali jim preprosto čestitate za novo pretečeno razdaljo.

Edomondo

3. RunGo

Tek po isti trasi dan za dnem lahko postane dolgočasen. V aplikaciji RunGo imate na voljo več kot 40.000 različnih tras z vsega sveta – kar je odlično, če potujete in obiskujete druga mesta – in glasovne napotke. Zelo preprosto lahko ustvarite tudi svojo traso – s prstom označite pot na zemljevidu, aplikacija pa bo sama kreirala navodila. Traso nato shranite, morda se boste čez čas spet podali po njej.

RunGo

4. Strava

Strava je namenjena tekačem in kolesarjem. Poleg običajnih funkcij, prek katerih spremljate vaše aktivnosti in napredek, je na voljo tudi nekaj specifičnih. Med njimi na primer podrobnosti o terenu in spremembi vašega srčnega utripa. Če aplikacijo nadgradite, pa dobite še merilnik moči in podrobno analizo vaše dirke. Na voljo so tudi mesečni izzivi, ki vas še dodatno motivirajo.

Strava

5. Fitso Running and Fitness Coach

Aplikacija je namenjena izkušenim, katerih cilj je tudi, med drugim, izgubiti ali ohraniti težo. Glede na zbrane podatke (tempo, razdalja in trajanje vadbe) dobite prilagojen prehranjevalni načrt. Aplikacija ponuja na stotine zdravih receptov, skupaj s podatki o energijski vrednosti posameznega obroka. Na voljo so tudi izzivi za dodatno motivacijo.

Fitso Running and Fitness Coach

6. Runtastic

Avdio trener bo poskrbel, da boste dosegli svoje cilje. Aplikacija vključuje še podatke o vremenu ter predvajalnik glasbe, ki se ustavi, ko se ustavite vi. Če pa potrebujete še dodatno vzpodbudo, je na voljo tudi navijanje.

Runtastic

7. RunKeeper

Verjetno ena bolj priljubljenih aplikacij med tekači in tudi drugimi športniki. S pomočjo GPS-a zbira podatke o vaši trasi, meri vaš tempo, razdaljo, čas in številne druge metrike. Tako na zelo preprost način sledite svojemu napredku. Aplikacijo je mogoče sinhronizirati tudi s številnimi drugimi aplikacijami.

Runkeeper

8. Nike+ Run Club

Vsestranska aplikacija, namenjena začetnikom in izkušenim, je vsestranska: sledi trasi, na voljo je predvajalnik glasbe, prek nje se povežete s 'sotekači'. Meri hitrost, pretečeno razdaljo in ima na voljo številne vadbene načrte, ki jih zlahka prilagodite sebi glede na cilje. Ko zaključite, lahko trening delite s prijatelji in primerjate napredek.

Nike+ Run Club

9. Rock My Run

Včasih je prava glasba tista, ki najbolj motivira. In narekuje tempo. Ko se namreč gibamo ob glasbi, pride do presenetljivega pojava – naše gibanje se uskladi z ritmom. Velja preizkusiti Rock My Run, aplikacijo, ki bo poskrbela za vaš ritem. Na voljo so številni seznami predvajanja, dolgi do 45 minut, če aplikacijo nadgradite, pa boste našli sezname dolge do 4 ur.

Rock My Run

Preberite še: