Atletinja Anita Horvat: Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri copat za tek?

Atletinja Anita Horvat: Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri copat za tek? (foto: adidas) adidas
30. 9. 2021 Promocijsko sporočilo

Anita Horvat je atletinja, ki je dosegla državni rekord v teku na 400 metrov in je bila letos tudi ena izmed naših predstavnic na olimpijskih igrah v Tokiu. 

Z njo smo se pogovarjali o primernih oblačilih in obutvi za tek, v katerih je lahko ta veliko bolj prijeten, udoben in tudi učinkovit.

Anita, kaj se ti zdi pri izbiri športnih oblačil in obutvi najpomembnejše? 

Pri nakupu športnih oblačil sem vedno pozorna na to, da so primerna tako za tek kot tudi za vadbo v fitnesu. Pomembno se mi zdi, da so moja tekaška oblačila oprijeta in udobna ter me med tekom in vadbo nikakor ne omejujejo. Pri izbiri športne obutve sem pozorna na funkcionalnost tekaških copat, pomembno je, da mi nudijo ustrezno podporo in udobje tako med tekom kot tudi med vadbo.

Kako pomemben se ti zdi videz športne opreme, če odgovoriš čisto po resnici?

Čisto iskreno je to zame skoraj najpomembnejša karakteristika športne opreme. Zelo malo verjetno je, da bom športni kos z veseljem oblekla, če mi ni všeč oz. se v njem ne počutim dobro. Pri izbiri opreme velik pomen pripisujem kakovosti in videzu športne opreme.  

Kakšno pomembnost pripisuješ usklajenosti kosov oblačil, ki sestavljajo tvoj športni videz?

Vedno sem rada videti urejena – tako v prostem času kot tudi v času treninga. Potrudim se, da so oblačila in obutev usklajena tako po kroju kot tudi po barvi, s čimer pripomorejo k urejenosti celotnega videza.

adidas

Približno koliko športnih kosov je v tvoji omari in koliko jih s seboj vzameš na športne priprave?

V moji omari prevladujejo športna oblačila, saj sem kot športnica večino časa v športni opremi. Približna številka športnih kosov je okoli sto. Zanimivo je, da s seboj na priprave vsakič vzamem preveč opreme in tako nekaj kosov domov vedno prinesem neuporabljenih.

Kako pogosto menjaš športno opremo? Pri izbiri slediš modnim trendom ali izključno zakonitostim svojega športa?

Pri menjavi športnih oblačil težko predvidim vnaprej, kako dolgo mi bodo služili določeni kosi oblačil. Bolj kot oblačila pogosto zamenjam tekaške copate, saj v njih naredim veliko kilometrov, ki copatom vzamejo prožnost. Športna oblačila za prosti čas običajno izbiram po smernicah modnih trendov. Ob izbiri oblačil za trening sem pozorna predvsem na to, da so primerna za tek in se v njih med tekom počutim udobno, ker me ne omejujejo.

Kaj v svoji športni omari najbolj pogrešaš?

Po mojem mnenju v ženski omari ni nikoli dovolj oblačil. (smeh) Sama bi želela dodati še kakšen kos športne opreme za prosti čas. Sem pa zelo srečna in hvaležna, da lahko sodelujem z adidasom, ki poskrbi, da imam dovolj kakovostne in atraktivne športne opreme.

Koliko je pri teku pomembna obutev?

Pri teku je izbira pravega tekaškega copata zelo pomembna. Osebno največji pomen pripisujem udobju in ustrezni opori copata, šele zatem pa pozornost namenim videzu obutve. 

Kaj ti je na copatu adidas 4DFWD najbolj všeč?

Tekaški copati adidas 4DFWD so izjemno udobni. Obožujem njihovo lastnost, da smer gibanja usmerjajo naprej. Tek z adidasovimi 4DFWD je prijeten in lahkoten. Poleg tega mi je zelo všeč njihov unikaten in izviren videz.

Ste tudi vi že pripravljeni na tekaško obarvano jesen? 

Spoznajte novi tekaški copat 4DFWD, ki so ga pri adidasu zasnovali skupaj s profesionalnimi športniki. Rezultat njihovega dela lahko zdaj tudi preizkusiš, saj adidasov nov tekaški copat, razvit s pomočjo 3D-tehnologije, obljublja kar trikrat močnejši odriv naprej in kar 23 odstotkov več udobja pri teku, kot so jih ponujali vmesni podplati prejšnje generacije.

Kot pravijo pri adidasu, bodo tako začetniki kot tudi profesionalni tekači z njihovimi novimi copati odkrili novo dimenzijo teka. Copat vam bo namreč ponudil izdatno mero udobja, saj sistem blaženja 4DFWD deluje tako, da tekačevo energijo spreminja v gibanje naprej, hkrati pa ponuja oporo in absorbira vibracije.

adidasov 4DFWD je narejen iz kar 40 odstotkov naravnih in obnovljivih materialov.

adidas 4DFWD najdete v vseh trgovinah adidas shop in Intersport po Sloveniji, več informacij pa lahko najdete tudi na 4dfwd.si.