Kako izbereš ustrezno tekaško obutev?

2. 3. 2009

Če si se odločila, da bo tek postal del tvoje rekreacije in zdravega načina življenja, potem se verjetno sprašuješ, kako izbrati primerno tekaško obutev. Ustrezna obutev je namreč najpomembnejši del tekaške opreme. Ker so potrebe glede obutve pri tekačih zelo različne, ti strokovnjaki iz adidasa predstavljajo nekaj osnovnih stvari, ki jih je treba upoštevati ob nakupu novih tekaških copat.

Najpomembnejša stvar, ki je tekaški začetniki (pa tudi kar precej izkušenih tekačev!) ne poznajo, je spoznanje, kakšno je naše stopalo in kako se odziva pri stiku s podlago. Naše stopalo pri stiku s tlemi 'pristane' na zunanji strani pete in so potem prenese na del proti palcu. To gibanje se imenuje pronacija.

Če je tega gibanja preveč ali premalo, lahko to uravnava prava obutev.

Poznamo tri osnovne oblike stopala glede na višino nožnega loka. Verjetno si že slišala za 'platfus' oz. nizek nožni lok. Če imaš nizek nožni lok, ob dotiku s tlemi pristaneš na celo stopalo in zaradi prenosa sile telesa se tvoja peta 'zvrne' navznoter.

Strokovno se ta izraz imenuje prekomerna pronacija (krajše kar pronacija). Obraten primer je zelo visok nožni lok, kar pomeni, da stopalo pristane na zunanji strani in se zvrne navzven. To imenujemo supinacija.

 

Kako ugotoviš, kakšen tip stopala imaš?

Najbolj preprosto je, da stopiš do najbližje specializirane trgovine s tekaško obutvijo, kjer ti bodo naredili t. i. footscan. Slika bo natančno pokazala, kakšen tip stopala imaš. Na osnovi tega ti bodo strokovnjaki lahko svetovali, kateri tip obutve je najprimernejši zate.


NE pozabi:

Za pronatorje so primerne copate z oznakami Control, Salvation ali Sequence (adiStar Control, adiStar Salvation ali superNova Sequence).

Za suprinatorje so primerne copate z oznakami Cushion, Ride ali Glide (adiStar Cushion, adiStar Ride ali superNova Glide).

 

Če želiš izbrati res prave športne copate za tek, klikni tukaj!