Kako najdemo primerno obutev glede na stopalo?

9. 5. 2012 Promocijsko sporočilo

Za tekačice in tekače, ki imajo prekomerno pronacijo, ni velikih težav dobiti primerne tekaške copate. Ker je takšnih tekačev največ, je temu primerna tudi ponudba modelov.

Modeli, primerni za uravnavanje pronacije, se že na videz ločijo od drugih po tem, da je srednji del podplata na notranji strani obutve (če pogledamo od strani) narejen iz različno trdih materialov, ki se ločijo po barvi (trši materiali so v temnejših barvah).

Takšni copati so adiStar Salvation, supernova Sequence ali Response Stability.

Za tiste, ki imate supinacijo (visok nožni lok), pa je malce težje poiskati primeren model. Potrebujete modele, ki so močno in nevtralno blaženi, kar pomeni, da nimajo nobenih nastavkov za stabilnost.

Na pogled to pomeni, da je običajno vmesni del iz samo enega materiala oz. ima dodano samo vložke za dodatno blaženje, ki so mehkejši od osnovnega dela podplata, in ne trši, kot če bi imeli pronacijo. Priporočamo vam copate adiStar Ride, Supernova Glide ali Response Cushion.

Klasična oblika stopala in klasičen način teka:  V tem primeru lahko izbirate med modeli iz obeh predhodnih skupin (modelov za pronacijo ali modelov za supinacijo), razen med tistimi, ki so namenjeni zelo močni pronaciji (to so modeli, ki imajo zelo močne dodatke za stabilnost pete na notranji strani in so nekoliko težji).

V boljših trgovinah boste našli športne tekaške copate tudi označene po namembnosti, tako da bo izbor lažji. Najboljša možnost, da preverite svoj izbor, je, da določen model tudi preizkusite na teku. Na raznih prireditvah in tekmovanjih lahko določene modele preizkusiti tudi na teku.

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo tekači, je, da si izberejo model, s katerim je zadovoljen kateri izmed prijateljev ali znancev. Če imamo podobne karakteristike (teža, količina treninga, oblika stopala), potem je to povsem v redu, ker pa po navadi ni tako, nam lahko sicer dobronameren nasvet prej škoduje kot koristi.

Več na www.adidas.com

Značke: ljmaraton