Najboljši tekaški copati za začetnike (ki jih svetujejo trenerji in tekači)

Najboljši tekaški copati za začetnike (ki jih svetujejo trenerji in tekači) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2019

Vrhunski trenerji in tekači so pod drobnogled vzeli 35 parov tekaških copatov ter med njimi izbrali tiste, ki so primerni tudi za začetnike.

Štirje vrhunski trenerji in tekači - Marko Mrak, Nataša Čebokli Bleiweis, Renata Vinčec in Aleksander Kovačič - so v sodelovanju s Hervisom pripravili test tekaške obutve.

Naslednje tri priporočajo tudi tekačem začetnikom.

BROOKS Glycerin 16

Ženski model
Testirala Nataša
Nevtralni / razdalja

Med tekom mi je copat prijetno in udobno objemal stopalo in se mi dobro prilegal. Ustrezali sta mi višina in oblika petnega dela, ki mi je kljub mehkobi zagotavljala dovolj opore. Med tekom moja stopala niso bila podvržena hudim pritiskom, saj izdatno blaženje in ohranjanje stopala v pravem položaju zagotavljata varen korak tudi pri teku po klancu navzdol. Pohvalila bi mehkobo tega modela ob tem, da ohranja stabilnost. Nekoliko okoren videz je le vizualen, saj mehkoba in zračnost izničita ta vtis. Zagotavljal mi je dovolj prostora za aktiven odriv v predelu prstov in mi dajal občutek, da tečem v območju udobja.

Z njim bi tekla daljše razdalje, tudi na asfaltni podlagi. Omenjeni model bi priporočala tekačem začetnikom, ki še iščejo svoje tekaške občutke in poti, imajo nevtralno oblikovano stopalo in potrebujejo več udobja in prilagodljivosti. Priporočam ga tudi za druge aktivnosti v naravi, nordijsko in hitro hojo.

Prednosti: nevtralni, stabilni, za občutljiva stopala, za daljše razdalje
Slabosti: teža na račun blaženja in stabilnosti, cena

ASICS Gel Kayano 25

Ženski model
Testirala Nataša
Nevtralni / pron stabilni

Občutek varnosti in udobja me je spremljal ves čas teka, copat se je dobro odzval na mehkih in trših tekaških poteh. Ker je zelo stabilen po vsej dolžini, mi je zagotavljal veliko opore na brezpotju. Vrhnji del copata je izdelan iz dvoslojnega materiala, a ne na račun zračnosti. Opetnik mi ni bil visok, mehkejši material pa ni povzročal težav. Z njim bi tekla daljše razdalje, saj je primeren za utrujena stopala. Kljub dobri stabilnosti in blaženju copat ni težek in neudoben.

Priporočala bi ga tekačem začetnikom, ki iščejo kompromis med stabilnostjo in udobjem, saj potrebujejo več stabilnosti ob odrivu in pristanku.

Prednosti: dolga življenjska doba, vsestranski, zelo stabilni, pron stabilni za dolge teke
Slabosti: svetle barve (hitreje se umažejo)

MIZUNO Wave Sky 2

Moški model
Testiral Marko
Razdalja / nevtralni

Sky Wave je copat s širino, s katero lahko 'prevzame' začetnika ali maratonca s svojim dobrim blaženjem, stabilnostjo, dovolj širokim prstnim delom.

Materiali zgornjega dela so odlično izbrani, saj sem ga testiral v deževno-snežnem vremenu, in zunanji del copata, imenovan X10, s prepletenimi karbonskimi vlakni me je odlično obvaroval pred neugodnimi razmerami (nisem bil premočen). Sicer imam pomisleke, da bi znal biti v vročih dneh manj zračen, vendar proizvajalec zagotavlja, da to ni tako. Copat je mehak in ima odlično blaženje.

Priporočam za tiste, ki tečete 5 km ali 42 km, saj je to 'univerzalec' in tekaču zagotavlja dober občutek, stabilnost in odzivnost copata.

Prednosti: odlični materiali
Slabosti: poleti zna biti manj zračen

Podrobnosti testa preverite na povezavi

TEST TEKAŠKE OBUTVE 2019

Nasvet strokovnjaka:

Pomembno pri nakupu tekaške obutve!

Vedno poskusite vsaj dve, če ne treh različnih blagovnih znamk tekaških copatov. Seveda so med njimi razlike, tako v tehničnem smislu kot tudi v širini, kotu peta-prsti ... Največja razlika pa je občutek na nogi. Ko boste obuli pravo obutev, boste to tudi občutili. 

Če pa tečete pogosto, imejte vsaj dva različna copata bodisi enake bodisi različne blagovne znamke. Vezivna in mišična tkiva se namreč vedno iste obutve 'navadijo'. Če uporabljamo več različnih, bomo aktivirali tudi večji spekter tkiv.

Tekaška obutev mora biti malo večja od obutve za vsak dan. Prste potisnite naprej do stika prvega prsta s sprednjim delom copata. Za peto vam mora ostati še za kazalec prostora, saj vemo, da noga pri daljših obremenitvah še malo zateče.

Hervisova tekaška stena za lažji nakup

Tekač začetnik potrebuje obutev z največ blaženja. Tekači rekreativci in tekači začetniki pa se ločijo še v dve skupini: prva so tekači začetniki in rekreativci, ki vsake toliko odtečejo kakšno krajšo razdaljo (3–6 km), druga skupina pa so rekreativci in začetniki s cilji (10, 21 in več km), ki se treninga lotijo resno in razmeroma hitro napredujejo bodisi v hitrosti bodisi v razdalji.

Kako vam lahko pomaga stena?

Tekaška stena je razdeljena na:

  • hitrost (copati z večjo odzivnostjo, manj blaženja in manjšo težo),
  • razdaljo (obutev z več blaženja in udobja) in
  • brezpotje (obutev z več stabilnosti, močnejšimi materiali in boljšim oprijemom).

Po polovici pa na:

  • tečem občasno (2-krat tedensko do 10 km) in
  • tečem pogosto (več kot 3-krat tedensko nad 10 km).

Zato lahko denimo tekači začetniki, ki vsake toliko odtečete krajšo razdaljo, izbirate copate iz spodnjega dela stene, tekači začetniki s cilji, ki se boste treninga lotili resno, pa iz zgornje polovice.

Seveda pa se lahko kdajkoli obrnete tudi na izkušene prodajalce. 

www.hervis.si