Test tekaških copat 2014: Copate za tek po neurejenih terenih

Test tekaških copat 2014: Copate za tek po neurejenih terenih (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
21. 4. 2014

Tekaške copate za razgibane in manj urejene poti so trše, imajo bolj robustne podplate, ki ponujajo boljši oprijem. Debelina pene je večja, zato so pogosteje tudi manj stabilne.

Salomon S-Lab Sense Ultra 3G SG (softground)

Salomon S-Lab Sense Ultra 3G SG (softground)S-Lab Sense je nov Salomonov tekmovalni trail tekaški čevelj. Namenjen je hitrim tekačem, ki tečejo po prednjem delu stopala, saj so nepotrebni elementi čevlja zreducirani na resnično samo nujno potrebne, ki jih potrebujejo tekmovalci na najtežjih tekmovanjih. Copata ima majhno razmerje peta-prsti in manj blaženja.

Pohvalimo lahko res zelo dober oprijem, nizko težo in dobro prileganje stopala v nartnem delu. Pogrešali smo stabilnost copate.

Adidas Response Trail 20

Adidaas Response Trail 20Težji in ozek model, ki oprime celotno stopalo. Ponuja zelo dober oprijem podplata, saj mu blato, sneg in skale ne morejo do živega. Ni primeren za zahtevnejše terene.

Model je slabše stabilen, zato ga priporočamo nevtralnim tekačem. Na voljo tudi v goretex različici.

Asics Gel - Fuji Trabuco 2

Asics Gel - Fuji Trabuco 2Najbolj robusten v liniji Asics Fuji. Ponuja dobro oporo in zaščito na zahtevnih terenih v primerjavi z bolj 'cestnimi trail' copatami. Ima trši podplat, ki daje dober oprijem zlasti v blatu.

Fuji Trabuco 2 je udoben in zračen čevelj, ki je primeren za normalno široka stopala.

Odlična copata za neurejene terene, medtem ko je malo manj primeren za tek po trdih podlagah. Model je na voljo tudi v goretex različici.

Mizuno Wave Ascend 8

Mizuno Wave Ascend 8Wave ascend nas je presenetil z mehkobo in udobjem. Copata je ohranila mehkobo cestne copate in ju dodala karakteristike trail copate. Mrežica dobro diha in je iz polpropustne membrane.

Guma na podplatu je primerno mehka in ponuja dober oprijem tudi na mokrih podlagah ali skalah, vendar copata ni primerna za ekstremna brezpotja. Kljub temu pa učinkovito blaženje odlično deluje tudi na trših urejenih podlagah.

Model je primeren tudi za blage pronatorje, saj Wave plošča pomaga pri uravnavanju pronacije. Model je primeren za srednja do širša stopala.

Salomon S-Lab XT 6

Salomon S-Lab XT 6Prvi občutki v tej copati so bili bolj hribovski kot tekaški, saj ima manj tekaških karakteristik. Zelo dobro je oprijemala v predelu gležnja, saj ima vezalke višje kot preostale tekaške copate.

Model je kvalitetne izdelave in ga priporočamo tistim tekačem, ki poleg teka tudi veliko hodijo, npr. s palicami.

Zagotovo se S-LAB XT 6 veliko bolje počuti na neurejenih podlagah kot na trdih ravnih podlagah.

Test tekaških copat 2014: Copate za tek po neurejenih terenih