Test tekaških copat 2014: Minimalistične tekaške copate

Test tekaških copat 2014: Minimalistične tekaške copate (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
20. 4. 2014

Tekaške copate, ki jih uvršamo v ta razred, imajo v nasprotju s klasičnim in stabilnejšim modelom manjšo debelino podplata in zmanjšani naklon peta-prsti. Te copate so tudi lažje od klasičnih, zato jih lahko uporabljamo tudi kot tekmovalne. Čedalje večja ponudba takšnih tekaških copat je odziv na povečano zavedanje pomena izpopolnjene tehnike teka. Priporočamo, da ima tekač poleg minimalističnih copat tudi copate z več blaženja (nevtralne oz. stabilne).

Asics Gel - Super J 33

Asics Gel - Super J 33Odličen lahek in nizek minimalistični model z dobro odzivnostjo.

Nekoliko širši v sprednjem delu, z nizkim razmerjem peta-prsti, v katerem se zelo dobro čuti podlaga. Primeren je tudi za pronatorje, saj ima oporo na notranji strani.

Uporaba te copate je res široka. Zelo dobro pa se bo odnesla tudi na tekmovanjih.

Saucony Kinvara 4

Saucony Kinvara 4Kinvara 4 je lahka, udobna in mehka copata, ki večinoma ostaja nespremenjena. Je dobro blažena v prednjem delu, a je še vedno primerna tudi za hitrejše teke.

Zaradi dobrega blaženja v sprednjem delu je primerna za tekače, ki tečejo po sprednjem delu stopala.

Opetnik je mehak in dopušča zvračanje stopala. Prav tako smo pogrešali več stabilnosti. Primerna je tudi za daljše tekmovalne razdalje.

Saucony Virrata 2

Saucony Virrata 2Je zelo lahek in mehek minimalistični model. Po karakteristikah proizvajalca naj ne bi imel razlike med peto in prsti.

Podobnost je tudi s Kinvaro, le da ima nižjo peto in manj blaženja (zlasti na prednjem delu).

Motila nas je slaba stabilnost copata, kar je najbrž posledica mehkega opetnika. Po naši oceni ima Virratta preveč narebran minimalističen podplat.

Test tekaških copat 2014: Minimalistične tekaške copate