Test tekaških copat 2014: Nevtralne tekaške copate

Test tekaških copat 2014: Nevtralne tekaške copate (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
21. 4. 2014

Nevtralne tekaške copate so najpogostejše copate za trening, saj so primerne za tiste s klasičnim stopalnim lokom in tiste, ki stopalo zvračajo navzven v supinacijo. Večina teh copat je dobro blaženih. Primerni so za tekače, ki se jim gleženj zmerno ali malo nagiba v pronacijo (navznoter). Ko je pronacija izrazitejša, je bolje izbrati stabilnejše tekaške copate.

Adidas Energy Boost 2

Adidas Energy Boost 2Revolucionarna adidasova copata z Boost peno, ki skrbi za vračanje energije na vsakem koraku. Copata nam je dajala občutek zelo dobrega blaženja, zlasti na srednjem delu. Zgodnji del copate je iz kvalitetnega elastičnega materiala brez šivov, ki dobro oprime nogo.

Edina slabost, ki smo jo zaznali, je, da bi copata lahko bila širšim stopalom hitro pretesna, saj zelo oprijema stopalo, pri prstih pa je tudi malo prostora. Model je primeren zlasti za supinatorje, pa tudi za vse nevtralne tekače.

Asics Gel - Cumulus 15

Asics Gel - Cumulus 15Odličen trening čevelj, ki zelo dobro blaži udarce stopal ob tla.

Je zelo udoben in ponuja dobro blaženje.

Je manjši brat modela Nimbus, a je od njega malenkost manj blažen in malenkost ožji. Zaradi tega pa ponuja manj odzivnosti.


Mizuno Wave Enigma 3

Muzino Wave Enigma 3Edina Mizunova copata s tehnologijo wave po celotnem podplatu, kar omogoča stabilnost copate. Zaradi te tehnologije je malenkost trši. Ponuja dober oprijem v nartnem delu in je širši v sprednjem delu. Primeren je za vse nevtralne tekače in ne preveč izrazite supinatorje. Zaradi dobre stabilnosti pa je primeren tudi za blažje pronatorje. Blaženje ponuja U4ic, ki ob manjši teži zagotavlja enako stopnjo blaženja.

Model je namenjen bolje treniranim ter težjim tekačem, ki potrebujejo dobro kombinacijo blaženja, odzivnosti in stabilnosti, in sicer ob čim manjši izgubi energije. Profil podplata je primeren za tek po različno urejenih podlagah.

Asics gel - Nimbus 15

Asics Gel - Nimbus 15Zelo udoben model za supina­torje in vse s klasičnim načinom teka, ki potrebujejo predvsem dobro blaženje za različne tekaške podlage. Veseli ga bodo težji tekači in tisti, ki želijo več blažen­ja. Močno in udobno blaženje po celotnem podplatu je ločeno na del pod peto in del pod prsti.

Zaradi močnega in udobnega blaženja model uravnava tudi zelo močno supinacijo, in to tudi pri zelo težkih tekačih.

Salomon X-scream

Salomon X-ScreamOdzivna copata, ki ponuja manj blaženja. Copata naj bi bila primerna za tek po vseh podlagah. Namenjena je tekačem, ki tečejo po asfaltu in makadamu, a se včasih podajo tudi na tek po zahtevnejših terenih.

Pri teku po trdi podlagi se še vedno težko izgubi gorski pridih. Copata je v prednjem delu nekoliko širša. Pri načinu zategovanja vezalk smo zato občutili slabše zategovanje v spod­njem delu narta.

Mizuno Wave Rider 17

Mizuno Wave Rider 17Lahek tekaški model z nevtralnim blaženjem za supinatorje in vse nevtralne tekače. Primeren je predvsem za lahke in srednje težke tekače, tako za vsakodnevne treninge kot za tekmovanja.

Za težje tekače je model primernejši kot tekmovalni model, ni pa za vsakdanje treninge.

Zaradi razmeroma zelo velike razlike peta-prsti je copata zelo odzivna oziroma se energija s pete hitro prenese na prste. Tekači, ki izbirajo ta model, so večinoma lažji in tekaško bolje pripravljeni, tako da ni prave potrebe po zelo močnem blaženju.

Salomon Sense Mantra

Salomon Sense MantraSense mantra je lahkoten in udoben nevtralen tekaški čevelj za tiste, ki želijo osvojiti tehniko teka po sprednjem delu stopala, saj je to že skoraj minimalističen model.

Čevelj ponuja več blaženja v sprednjem delu, v zadnjem delu pa smo ga pogrešali. Zato ga priporočamo tekačem, ki tečejo bolj po srednjem oz. sprednjem delu stopala in nimajo težav s stabilnostjo copate. Njeno mesto so brezpotja. Prilegala pa se bo bolj tekačem z ožjo nogo.

Saucony Powergrid Triumph 11

Sacunoy Powergrid Triumph 11Zelo mehek in ekstremno udoben model, ki je dobro blažen tudi na sprednjem delu.

V sprednjem delu je širši, zato je primeren za zelo široka stopala. Je manj stabilen in manj odziven od preostalih v kategoriji. Motile so nas neelastične vezalke.

Test tekaških copat 2014: Nevtralne copate