Test tekaških copat 2014: Stabilne tekaške copate

Test tekaških copat 2014: Stabilne tekaške copate (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
21. 4. 2014

V ta razred spadajo tekaške copate, ki imajo na notranji strani pod stopalnim lokom nekoliko trši podplat, ki usmerja stopalo navzven. Izbirajo naj jih tekači, ki imajo zmerno in izrazitejše nagibanje gležnja navznoter (pronacijo) pri teku. Večina teh copat je dobro blaženih in se uporabljajo za trening.

Adidas Sequence 6

Adidas Sequence 6Je vzdržljiv vsestranski čevelj za trening z zmerno podporo stopalnega loka. Model je nekoliko trši in dobro blažen.

Zelo je prostoren v sprednjem delu in je zato primeren za širša stopala.

Težave smo imeli z objemanjem nartnega dela in nizkim opetnikom. Dajal nam je občutek, da se copata sezuva. Ponuja pa dober oprijem.

Asics GT 2000 2

GT 2000 je zdaj že drugo leto naslednik modelov iz linje GT 2100 (oz. GT 2170). Zelo udoben model, ki je primeren za zelo širok krog tekačev. V razredu stabilnih copat nas je ta model najbolj prepričal.

Poleg izredne stabilnosti in blaženja hkrati ponuja tudi veliko udobja. V primerjavi z GT 1000 2 ima boljše materiale, ki zagotavljajo boljše udobje, pod samo copato pa ima močno GEL-blaženje na peti in pod prsti.

Presenetil nas je z zelo dobro odzivnostjo, kar največkrat ob dobrem blaženju ni praksa. Za večino rekreativnih tekačev je model primeren tudi za daljše teke ali tekmovanja. Podplat je podoben kot pri modelu Kayano, le da je malenkost ožji.

Asics gt 2000 2

Asics GT 1000 2

Asics gt 1000 2Model je naslednik linije GT 2100 (zadnji model je bil GT 1170). Primeren je za malo manj zahtevne tekače z blažjo do zmerno pronacijo.

Je vzdržljiv in raznolik čevelj za trening, ki ponuja dobro razmerje med ceno in kakovostjo, v primerjavi s svojimi dražjimi 'brati' pa ima nekoliko manj kvalitetne materiale. Je srednje širok in primeren za srednje ozka do ožja stopala.

Copata ima v primerjavi z lanskim modelom bolj zračno mrežico.

Asics Gel – Kayano 20

Asics Gel - Kayano 20Dve desetletji Kayano razveseljuje tekače, ki potrebujejo stabilno copato z veliko blaženja. Krasita jo visoko udobje in odlično blaženje, zato je zelo primerna tudi za težje tekače.

Podobno kot pri nevtralnem Asicsovem bratu Nimbus je Kayano primeren za širša stopala. Zaradi vsega blaženja in udobja je še dovolj odziven in le malenkost težji, saj so uporabljeni materiali še lažji. Izboljšan je tudi oprijem stopala, ki se zdaj še bolje prilega obliki stopala. Zlasti bi ga priporočali tekačem, ki imajo samo en par tekaških copat.

Sucony Mirage 4

Saucony Mirage 4Mirage 4 se ni veliko spremenil od svojega predhodnika.

Je eden od lažjih in tako že hitrejših stabilnih tekaških čevljev, ki ponuja le majhno podporo stabilnosti. Daje dober občutek s tlemi in kljub tanjši peni relativno dobro blaži. Zlasti pod sprednjim delom copate.

Copata nas je nekoliko preveč stiskala okoli gležnja, medtem ko je bila v predelu stopala širša.

Mizuno Wave Inspire

Mizuno Wave InspireLetošnji inspire nas je navdušil s svojo lahkot­nostjo. Spominja na brata Rider v nevtralnem razredu. Je lažji kot lanski model. Redko lahko tako lahek model ponuja toliko stabilnosti. Z vodenjem stopala začne takoj pod notranjim delom pete do konca stopalnega loka.

Za dobro blaženje ima model vgrajeno novo peno U4ic, ki je lažja in tanjša v primerjavi z večino modelov tega razreda, a ponuja dovolj blaženja. Prednji del stopala ni tako izrazito oblazinjen kot pri večini testiranih modelov tega razreda in je ožji, tako da je primeren za srednje široka stopala. Naklon peta-prsti je bolj izrazit.

Čevelj je izgubil kar veliko teže v primerjavi s predhodnikom tudi na račun oblazinjenja. Je dobro zračen. Nekatere tekače bi lahko motil relativno visok opetnik. Profil podplata je primeren za bolj urejene podlage (asfalt, makadam ipd.).

Test tekaških copat 2014: Stabilne tekaške copate