Test tekaških copat 2014: Tekmovalne tekaške copate

Test tekaških copat 2014: Tekmovalne tekaške copate (foto: Arhiv | Aktivni.si) Arhiv | Aktivni.si
21. 4. 2014

Spodaj so predstavljene rekreativne tekmovalne copate, ki imajo še razmeroma veliko razmerje peta-prsti. Debelina pene je manjša, zato so trši in bolj odzivni. Živ­ljenjska doba teh copat je krajša. Copate odsvetujemo težjim tekačem (moški nad 90 kg, ženske nad 75 kg)). Prav tako te copate niso primerne za vsakodnevni trening, zato priporočamo, da ima tekač še najmanj en par iz kategorije bolj blaženih nevtralnih oz. stabilnih copat.

Adidas Adizero Adios Boost

Adidas Adizero Adios BoostCopata je ostala enaka kot lani. Spremenjena je le barva.

Za tekmovalno copato je dobro blažena pod peto, ki je za tekmovalni model kar visoka in dopušča udarjanje pete ob tla. Pod prsti je blažen­ja manj.

Zaradi relativno dobrega blaženja na peti je za izkušene tekače primerna tudi za maraton, saj bo varovala noge na koncu maratona.

Mizuno Wave Sayonara

Mizuno Wave SayonaraModel je zamenjava za model Wave Precision. V primerjavi z njim je precej lažji, trši ter posledično tudi odzivnejši in lahek. Je hiter rekreativni tekmovalni model, primeren tudi za pronatorje, saj ima oporo na notranjem delu. Razmerje peta-prsti je za tekmovalni čevelj še relativno veliko.

Namenjen je hitrejšim in lažjim tekačem, čemur je prilagojena tudi moč blaženja, ki je zaradi zahteve po dobri odzivnosti in večji hitrosti primerno manjša kot pri bolj klasičnih tekaških modelih. V ta namen je vgrajena tudi nova pena v srednjem delu podplata (U4iC), ki je lažja in odzivnejša.

Za večino je model primeren tudi kot tekmovalni – z dobro kombinacijo blaženja, stabilnosti in odzivnosti. Glede na profil podplata, ki ni zelo izrazit, je model primeren za urejene podlage, predvsem asfalt.

Asics Gel – DS Trainer 19

Asics Gel - DS Trainer 19DS Trainer ponuja dobro razmerje med blaženjem in odzivnostjo, saj je dobro blažen, a hkrati dovolj odziven.

V modelu je vgrajene večino tehnologije, ki jo Asics uporablja v svojih najboljših modelih, le da je zaradi potrebe po večji odzivnosti manj izrazita. Spremenjena je mrežica na vrhu, ki je bolj zračna.

Model je primernejši za lepo urejene podlage, manj pa za brezpotja. Lahko ga uporabljamo kot hiter trening čevelj ali rekreativno-tekmovalni, ki je primeren tudi za daljše tekmovanja, npr. maraton.

V ponudbi sta dve različice. Poleg nevtralne je na voljo tudi pronatorska verzija s podporo DUOMAX pod notranjim delom stopalnega loka.

Salomon S-Lab Sense 3 Ultra

Salomon S-Lab Sense 3 Ultra Lahka tekmovalna copata iz družine SENSE je namenjena hitrim tekačem, ki tečejo po sprednjem delu stopala, a želijo nekoliko več blaženja tudi na petnem delu.

Bolje se znajde na suhih neurejenih podlagah kot pa na trdih podlagah. Ponuja dober oprijem v nartnem delu.

Je slabše stabilna in je ne priporočamo tekačem s slabšo stabilnostjo stopala.

Test tekaških copat 2014: Tekmovalne tekaške copate