Test tekaških copat 2015: Minimalistične copate

Test tekaških copat 2015: Minimalistične copate (foto: Promocijski material) Promocijski material
1. 5. 2015

Tekaške copate, ki jih uvršamo v ta razred, imajo v nasprotju s klasičnimi in stabilnejšimi modeli manjšo debelino podplata in zmanjšani naklonu peta-prsti. Te copate so lažje od klasičnih, zato jih lahko uporabljamo tudi kot tekmovalne. Vse večja ponudba takšnih tekaških copatov je odziv na povečevanje zavedanja pomena izpopolnjene tehnike teka. Priporočamo, da ima tekač poleg minimalističnih copat še copate z več blaženja (nevtralne oz. stabilne).

Under Armour Speedform Apollo Vent

Under Armour Speedform Apollo VentSpeedform Apollo Vent je zelo minimalističen model copate in bi ga brez težav lahko uvrstili tudi med barefoot copate. Sili v tako imenovani naravni način teka, kjer izraziteje dela skočni sklep.

V primerjavi s preostalimi modeli v tem razredu je bil manj blažen in, zanimivo, tudi manj odziven. Količino teka s to copato je treba zaradi obremenitev na sklepe in vezi povečevati počasi.

Asics 33-DFA

Asics 33-DFA33-DFA je najlažji predstavnik prenovljene linije 33 in naslednik modela 33-Gel Lyte. Številka 33 se nanaša na 33 sklepov v stopalu, ki naj bi bili med naravnim načinom teka dejavnejši.

DFA (Deep Fluid Axis) je sistem, ki pomaga, da se stopalo giblje bolj naravno. Copata ponuja dober stik s podlago ob primernem blaženju. 33-DFA je odličen lahek in nizek minimalistični model z dobro odzivnostjo.

Primeren je za vsakodnevni trening kot tudi za hitrejše tempe teka.

Saucony Kinvara 5

Saucony Kinvara 5Kinvara 5 je lahek, udoben in mehek model, ki večinoma ostaja nespremenjen. Copata je z debelejšo peno dobro blažena v prednjem delu in sili v tek prsti-peta.

Zaradi dobrega blaženja v sprednjem delu je model primeren za tekače, ki tečejo po prednjem delu stopala, in tiste, ki iščejo dobro odziven copat. Opetnik je nizek in nestabilen in dopušča zvračanje stopala.

Copata je primerna tako za počasne teke na način naravnega teka kot tudi za hitrejše teke in tekmovanja.

Test tekaških copat 2015: Minimalistične copate

*Cene so zgolj informativne